Kit REZOLVAT pentru combaterea abandonului școlar

Kit REZOLVAT pentru combaterea abandonului școlar

Prima temă din proiectul REZOLVAT by Școala9, abandonul școlar, a pornit la sfârșitul lunii iunie în căutare de soluții pentru ca toți copiii să meargă la școală. Asta în contextul în care România e pe primul loc în Uniunea Europeană la procentul elevilor care părăsesc școala. Am adunat toate articolele și podcasturile într-un kit pentru combaterea abandonului școlar, care îi poate ajuta pe profesori, directori de școală, dar și pe primari sau politicieni de la centru să gândească politici publice cunoscând realitățile din teren. O serie pentru noi toți să înțelegem situația actuală și ce soluții merg.

01.08.2024

de Raluca Cristea

Am lansat proiectul nostru de solution journalism în iunie, când a început vacanța pentru 2,9 milioane de elevi, fiindcă în timp ce vacanța de vară este pentru mulți elevi o perioadă de relaxare și excursii, pentru alții este acel interval care îi va separa de școală poate pentru totdeauna, momentul în care decid ei sau alții din jurul lor că nu se vor întoarce în bănci din toamnă. Despre misiunea proiectului, poți citi în articolul REZOLVAT, primul proiect de jurnalism de soluții în educație.

O primă analiză a cifrelor

Am vrut să vedem, într-o primă fază, care este tabloul în cifre. Jurnalista Cristina Radu, în Elevii pe care îi pierde sistemul, ne-a arătat, mai pe larg, cine sunt copiii care nu merg la școală, care sunt factorii care cresc riscul de abandon școlar, cum funcționează programele guvernului și care sunt exemplele pozitive de la nivel local.

În REZOLVAT Podcast 1 am avut o discuție cu Mirela Ștețco, head of advocacy la Teach for Romania, despre cum aduci și ții copiii în sistem, despre provocările, limitele și soluțiile pe termen lung. Cu Mirela Ștețco a discutat jurnalistul George Herlaș și poți citi articolul care răspunde la întrebarea Ce se întâmplă când cei mai buni profesori ajung în școli vulnerabile?, cu trimitere către Podcast, sau interviul scris - „Am fost convinsă că ce contează e dotarea școlii, până am văzut educație de cea mai bună calitate pe un cap de pod în India”.

Fiecare articol din proiectul REZOLVAT are o cutie cu soluții la problemele existente. Pentru tema abandonului școlar, Mirela Ștețco a trasat câteva dintre lucrurile testate pe teren, în SOLUTION BOX Ce funcționează în prevenția abandonului școlar. Experiența unui ONG care de 10 ani lucrează în comunități dezavantajate.

De la soluții până la politici publice

În al doilea episod din podcastul REZOLVAT, Luminița Costache, specialistă în educație la UNICEF România, ne-a vorbit despre modurile de intervenție care aduc rezultate în creșterea incluziunii școlare, dar și cum poate o soluție să fie împinsă spre legislativ și să devină politică publică. Despre asta poți citi în articolul Asistentul social, asistentul medical și consilierul școlar, trioul care aduce copiii la școală, iar transcrierea completă o găsești în „Multe din cauzele abandonului școlar sunt în afara școlii și atunci școala nu le poate rezolva singură”.

Luminița Costache explică cum ajută școlile incluzive și de asemenea, oferă și un model de școală a părinților. Citiți ideile acesteia despre ce funcționează, în articolul - solution box - Clasele separate, unele cu copii de doctori și altele cu copii de muncitori, trebuie să dispară din școli.

Oameni-cheie ai sistemului

În școli există oameni-cheie care sunt acolo să-i sprijine pe elevi când trec prin dificultăți care stau în calea învățării sau mai rău de atât, îi fac să abandoneze școala. Este vorba de consilierii școlari. Prea puțini în țara noastră, unul la 800 de elevi. Școala9 a vorbit cu Cosmina Matei, consilieră școlară pentru 1.100 de elevi din comuna Gruiu, Ilfov, și poți citi povestea ei în articolul Consiliera și cei 1.100 de elevi. Poveștile care îi țin pe copii în școală, scris de jurnalista Andreea Archip.

După cel de-al doilea episod de Podcast, seria a continuat printr-o discuție cu cea care în 2024 a câștigat premiul Profesorul Anului din mediul rural la categoria „Prevenirea abandonului școlar”, pentru a vedea ce soluții a identificat ca să-i aducă pe copii în bănci. Despre asta poți citi în articolul „Dar eu oare o să fac față la liceu?”, scris de George Herlaș.

În al treilea episod de Podcast REZOLVAT, am discutat cu analiști ai Organizației de Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) despre situația globală cu privire la abandonul școlar, căci nu doar noi ne confruntăm cu el, și ce soluții implementează alte țări. Cu ei a discutat jurnalista Andreea Archip și poți citi articolul Experți internaționali în educație: „Ca tinerii să vrea să meargă la școală, trebuie să știe că merită”, cu trimitere către Podcast, sau transcrierea interviului în Responsabili cu prezența în școli, analize zilnice ale absențelor, programe de sănătate mintală. Ce au făcut alte țări să combată abandonul.

Profesorul american de matematică Mark Saul a lucrat și cu olimpici, dar și cu copii din școli dezavantajate. În drumul său spre festivalul de educație matematică ce a avut loc la Brașov la început de iulie, acesta a trecut prin redacția Școala9. Alături de Daniela Vasile, profesoară cu o experiență internațională în școli de top, și Măriuca Morariu, de la Aspire Teachers, am discutat despre „știința științelor” și cum poate fi ea coborâtă de pe piedestal și adusă mai aproape de viața reală și de inimile copiilor. Poți citi despre asta în „Când un adolescent întreabă «de ce trebuie să învăț?», îți spune de fapt: «convinge-mă să învăț!»”

Ministra Educației, Ligia Deca, în Podcast REZOLVAT 4

În ultimul episod de Podcast referitor la tema abandonului școlar am discutat cu ministra Ligia Deca despre planurile Ministerului Educației. Poți citi articolul Ligia Deca, ministra Educației: „Trebuie să recunoaștem efortul unor copii de a veni la școală”, cu trimitere către Podcast, sau interviul scris - „Dacă nu recunoști meritele profesorilor din rural, n-o să-i ai niciodată acolo”.

În încheierea primei serii REZOLVAT dedicate temei abandonului școlar, vă prezentăm modelul prin care Școala Profesională Germană Kronstadt reușește să-i țină pe unii dintre cei mai vulnerabili elevi în școală, în articolul - Școala profesională care nu renunță la elevii care au consumat droguri și ține sub control absenteismul

Ce urmează?

În septembrie, echipa Școala9 continuă proiectul REZOLVAT printr-o serie de articole scrise și podcasturi referitoare la o altă mare provocare a școlii românești: literația.

Până atunci, REZOLVAT by Școala 9, este pe Youtube, dar și pe Facebook, Instagram, TikTok și Spotify.

REZOLVAT este primul proiect de jurnalism de soluții în educație. Jurnalismul de soluții este o documentare riguroasă, bazată pe dovezi privind răspunsurile la problemele sociale. Jurnalismul de soluții nu este activism, nu eroizează oameni sau ONG-uri și nici nu prezintă o soluție ca fiind soluția la orice. Ci prezintă fapte și cercetări, variante posibile care și-au demonstrat eficiența, dar și limitările acestora. Prin REZOLVAT, Școala9 prezintă rezolvări la probleme punctuale din mediul educațional, implementate la nivel de școală, comună, oraș, județ și până la nivel național. 
 

Raluca Cristea

reporter

Raluca Cristea este masterandă la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Pentru ea, cea mai grea întrebare rămâne „De ce ai ales jurnalismul?”. E o întâmplare fericită faptul că și-a descoperit pasiunea pentru jurnalism, dar nu e întâmplător că alege să o facă cu pasiune. A publicat texte din domeniul educație, în special, și în paralel este copywriter la un post național de radio.

CUVINTE-CHEIE

kit abandon solutii rezolvat