Primele luni la catedră. Trei profesoare își povestesc debutul

Primele luni la catedră. Trei profesoare își povestesc debutul

Ai terminat facultatea, ai susținut toate examenele necesare și, în sfârșit, ești profesor. Ai visat ani de zile la acest moment – să predai, să inspiri minți tinere și să faci o schimbare în lume. Însă, realitatea te lovește, iar ceea ce părea o misiune nobilă se transformă rapid într-un maraton extenuant pe un teren plin de obstacole. Școala9 a discutat cu trei tinere cadre didactice și ele ne-au creionat o poză a vieții de debutant.

15.11.2024

de Bianca Dumbrăveanu

Dacă România ar fi o cancelarie cu 40 de profesori, doar doi dintre ei ar avea sub 25 de ani. Majoritatea însă, aproape 70%, ar avea peste 40 de ani. Sunt statisticile care provoacă de ani buni dezbateri despre cum îi aduci pe tineri la catedră și mai important, cum îi ții.

În prezent, profesorii care au până în cinci ani la catedră primesc un salariu de 3.700 de lei net. Promisiunile pentru noua lege a salarizării unice, aflată în dezbatere publică, este ca aceștia să ajungă, gradual, la salariul mediu pe economie care în prezent este în jurul a 5.000 de lei.

Candidații la președinție care cunosc acest punct sensibil al sistemului plusează în programele lor electorale cu promisiunea de a le oferi profesorilor salarii „corecte”, „competitive”, „care să reflecte importanța profesiei” sau „la nivelul salariilor medicilor până în 2028” - e una dintre propunerile mai concrete.  

Dar nu e vorba doar despre cât câștigă. Jumătate dintre profesorii debutanți renunță la profesie în primii cinci ani din cauza stresului, arată un studiu realizat în 2021 de Fundația Transylvania College.

Proiectul Legii învățământului preuniversitar a introdus un masterat didactic de un an sau un an și jumătate, cu 80% practică, și burse egale cu salariul mediu brut al unui profesor debutant. De asemenea, Profilul profesorului, un document care să stea ca model pentru pregătirea cadrelor didactice din universități, vorbește despre o schimbare totală de paradigmă despre ce înseamnă un profesor bun și cum trebuie să fie pregătit.

Am vorbit cu trei profesoare cu mai puțin de cinci ani vechime să aflăm perspectiva lor, cum se vede educația din cancelarie și din sălile de clasă. Ne-au povestit despre lipsa de resurse  și nevoia de a fi susținute mai mult de colegii de cancelarie. 

Un profesor pentru mai multe școli

Maria Hozit, în vârstă de 22 de ani, este proaspăt absolventă a Facultății de Matematică și Informatică și predă matematica la două școli gimnaziale din județul Bacău, în mediul rural. Primele luni la catedră.

E nevoie să facă naveta între două școli pentru a-și completa catedra, una la câteva minute de mers pe jos, alta la jumătate de oră în mașină. Iubește interacțiunea cu elevii ei, dar spune și că, uneori, afecțiunea pe care o simte din partea lor este copleșitoare.

Unul dintre directori a sfătuit-o direct să păstreze distanța: „Ca elevi lipicioși, îi avem pe cei de clasa a cincea. Sunt învățați cu doamna învățătoare și au tendința mereu să vină să-ți sară în brațe. De multe ori nu te aștepți. Nu mă deranjează, dar doamna director mi-a spus să evităm chestiile de genul, să fim mai reci pentru că lucrurile pot fi interpretate. Mi s-a părut puțin ciudată abordarea.”

În prima zi de școală, Maria a găsit amuzant faptul că unii elevi nu au părut deloc entuziasmați să înceapă școala. Dar au dat peste profesoara hotărâtă să-i învețe lucruri interesante și să facă fiecare lecție captivantă pentru ei.

Pentru ea provocarea nu este să mențină atenția unei întregi clase, ci să pregătească lecțiile pentru ziua următoare. Pregătirea lecțiilor nu implică doar câteva definiții, teoreme și exerciții, ci și adaptarea materialului la nivelul elevilor.

Mulți dintre elevii ei o cunosc deja, pentru că una dintre școlile la care predă este locul unde a învățat opt ani. „Sunt rușinați că le sunt profesoară”, spune ea râzând.

În privința colectivului de profesori Maria a fost mai rezervată. Încă nu se poate pronunța, pentru ca nu a apucat să îi cunoască atât de bine. Găsește ciudat faptul că profesorii ei din gimnaziu îi sunt acum colegi și îi este puțin dificil să rupă anumite bariere.

Și-ar fi dorit să aibă un mentor, pentru că multe dintre lucruri a fost nevoită să le afle pe pielea ei. Crede că ar trebui să fie cineva care să ghideze pașii profesorilor debutanți, pentru că în afară de planurile de lecții, facultatea nu a ajutat-o foarte mult pentru viața la catedră: „Am aflat de la o fostă colegă de facultate că trebuie să îmi fac un dosar cu referate, orar personal, cu mai multe chestii despre care eu nu știam.”

„Facem focuri pe Snapchat”

Ona Stratton are 25 de ani și a ajuns să predea la liceu imediat după ce a terminat facultatea, acum trei ani. A îndrăgit geografia încă din copilărie, aprofundând-o mai mult acasă decât la școală, pentru că mama ei este tot cadru didactic.

Prima zi de școală ca profesoară a fost plină de emoții. Mai multe însă în al doilea an de predare, a devenit dirigintă. Deși a avut temeri că părinții vor considera că este prea tânără pentru acest rol, au avut o relație bună și au fost foarte triști când a trebuit să părăsească postul când profesorul titular s-a întors din concediul de creștere a copilului.

„Obstacole sunt tot timpul”, adaugă ea. Se confruntă cu dificultăți în colaborarea cu unii profesori, mai ales în școlile mai mari, unde totul este „abordat foarte formal.” 

Ona ne-a spus că a avut mai multe provocări în relația cu profesorii decât cu elevii. În primii doi ani de predare la un liceu cu profil tehnic, a fost avertizată că elevii sunt dificili și că, dacă are probleme, ar trebui să anunțe. Deși a început cu emoții, a descoperit că realitatea era diferită: elevii nu s-au comportat niciodată necorespunzător.

Adesea simte că nu are subiecte comune cu colegii, iar faptul că este cea mai tânără din cancelarie creează bariere în dialogurile cu ei.

Ona a avut parte de unele experiențe neplăcute, mai ales în perioada în care a fost consilier educativ și a fost responsabilă pentru organizarea unui bal. În acest proces, toate ideile ei au fost ignorate, iar evenimentul s-a desfășurat exact invers față de cum și-a dorit.

Ona și-a dorit foarte mult să lucreze cu elevii de liceu, iar odată ajunsă într-un colectiv cu adolescenți a făcut tot posibilul ca relația lor să fie mai mult una de prietenie: „Relația mea cu elevii este una foarte frumoasă. Nu vreau să mă laud, dar elevii mă iubesc. Cu cei de liceu mă înțeleg atât de bine. Am rămas prieteni și facem focuri pe Snapchat. Dacă mă duc într-o localitate și am nevoie de ceva și știu că unul dintre elevii mei locuiește acolo, îl sun”.

„Focurile pe Snapchat” înseamnă să trimiți zilnic poze sau video cuiva pe aplicația Snapchat și să primești la fel înapoi. Dacă o faci zilnic, apare un simbol de foc care arată de câte zile țineți acest schimb. Dacă întrerupi o zi, „focurile” dispar.

Pentru a menține o imagine cât mai curată în fața elevilor, colegilor și părinților, Ona a renunțat la multe dintre activitățile obișnuite pentru tineri. Nu mai iese în cluburi și este foarte atentă la vestimentație și la ce postează pe conturile de social media. Consideră că imaginea de profesor trebuie tratată cu seriozitate și evită orice ar putea să îi afecteze reputația.

În cei trei ani de catedră, Ona a observat multe nereguli în sistemul educațional. Crede că unii profesori ar putea să renunțe la catedră dacă au ajuns la 70 de ani, de pildă. Apoi, e nevoie de un upgrade pentru manuale și programe. 

„Când predau planetele, le spun elevilor că Saturn are 146 de sateliți, iar în manual scrie că sunt 18, pentru că atâția erau când s-a scris manualul.”

„Ei sunt copiii mei, iar eu sunt mama lor”

Camelia Tivadar, sau Cami, cum îi spun apropiații, are 21 de ani, predă la clasa întâi și este educatoare și în paralel este și studentă la Sociologie și Psihologie. A intrat în sala de clasă ca învățătoare în această toamnă. Nu se plânge de programul încărcat, ba chiar ne-a povestit că de mică a știut că aceasta îi este chemarea și de atunci a urmat pașii necesari pentru a-și îndeplini visul. 

Chiar dacă programul ei este plin, Camelia nu se plânge. Este mândră de alegerile sale și găsește plăcere în activitățile cu cei mici. „M-au încărcat pozitiv cu pupici și îmbrățișări atunci când aveam o zi mai proastă”, ne-a mai spus ea.

Lucrul cu prichindeii poate părea o adevărată aventură, dar Camelia își dă seama că relația cu ei este profundă, similară legăturii dintre o mamă și copiii ei, spune ea.

Dacă cu cei mici totul merge bine, Cami a spus că, fiind tânără, majoritatea profesorilor o tratează de parcă ar fi venit să le ia locul: „Sunt foarte reci și deloc dispuși să te ajute sau să te îndrume. Este destul de greu să fii învățător la început de drum. Ești pe cont propriu. Nu este nimeni să te ajute, ba chiar mai mult te încurcă”.

Bianca Dumbrăveanu

colaboratoare

Încă sunt studentă la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Deși sunt la specializarea Comunicare și Relații Publice, m-a atras mai mult partea de jurnalism și doar asta m-aș vedea făcând.

CUVINTE-CHEIE

școală cancelarie profesori debutanți elevi Snapchat liceu elevii