Ce este un bec dimabil?
Dorian Bolca a coordonat un nou atelier de Lămpi dimabile. Datorită lui am aflat și eu ce reprezintă genul acesta de tehnologie și care sunt beneficiile ei. Urmează un insert educativ-alternativ:
Un bec dimabil este un tip de bec electric care poate fi reglat pentru a emite o lumină mai intensă sau mai slabă, în funcție de preferințele utilizatorului. Prin intermediul becurilor dimabile se permite ajustarea intensității luminii emise care poate fi modificată printr-un întrerupător, aplicație mobilă sau prin comenzile vocale. Becurile dimabile sunt o opțiune pentru orice casă întrucât permit reglarea nivelului de lumină și crearea unui ambient plăcut și personalizat.
Acest tip de bec există de zeci de ani fiind compatibil cu întrerupătoarele mai vechi, dar și cele noi care sunt folosite în casele de astăzi. Deoarece aceste becuri nu au componente electrice, efectul de reglare al luminii poate fi obținut cu ușurință utilizând comutatorul reglabil pentru a modifica tensiunea.
Mai mult decât atât, în trecut becurile dimabile erau mult mai scumpe decât becurile tradiționale, însă în timp progresul tehnologic a dus la o scădere semnificativă a acestora, iar costurile unui bec dimabil au ajuns la un preț accesibil.
Becurile dimabile sunt disponibile într-o varietate de moduri de funcționare, iar aceste moduri pot varia în funcție de tehnologia utilizată și de tipul de bec.
Unul dintre cele mai comune moduri de funcționare ale becurilor dimabile este controlul manual, care implică utilizarea unui buton pentru a regla nivelul de lumină. Controlul prin aplicație este o opțiune din ce în ce mai populară pentru becurile dimabile, care permit utilizatorilor să regleze nivelul de lumină prin intermediul unui smartphone sau a unei tablete. Acest mod de operare este util pentru utilizatorii care doresc să controleze iluminatul de la distanță sau să creeze un program personalizat de iluminare.
M-a bucurat să văd, în camera dedicată secțiunii de „Lămpi dimabile” a expoziției „Recycle Your Technology”, că sunt expuse lucrări ale elevilor de liceu (Liceul de Arte „Sabin Păuța” din Reșița și Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad), realizate tot în genul acesta de ateliere.
Totodată, Dorian Bolca își prezintă în cadrul expoziției desfășurate la Rezidența9, ISS (2024), o instalație sculpturală scenografică în care se îmbină forma televizorului cu tub catodic ca și volume cu partea de funcționalitate reinterpretată prin intermediul luminii. Ansamblul rezultat are capacitatea de transformare a spațiului de expunere, caracteristicile ei interactive și imersive devenind un instrument pus la dispoziția publicului care are posibilitatea de a modula acest ambient cu ajutorul diferitelor instanțe ale intensității luminii (extract text de prezentare a instalației, de Suzana Dan).
gH. [ d s l x ] sau Gheorghe Iosif vine și el cu produsul propriu într-una dintre camerele dedicate, Babel_Cacophony (2024), o instalație sonoră inspirată de stâlpii de propagandă, în care difuzoare de diferite dimensiuni joacă bucle sonore simultan la volume variabile, formând o dronă ambientală perpetuă intitulată „Babel Cacophony”. Instalația stă, înaltă și impunătoare, amintind de un stâlp de propagandă sau de un turn de comunicații; captând atenția prin înălțimea și prezența sa, structura este realizată din tuburi colorate în culori strălucitoare a căror intensitate cromatică avertizează asupra unui potențial pericol, oferindu-i un aspect distinct și oarecum de rău augur (idem).
Despre grupe sanguine și instalații sonore
Camera vecină găzduiește și ea instalații sonore, realizate în cadrul atelierelor susținute de artistul gH. [ d s l x ] „Artefact sonic: Spații sonice”, care combină ideea graffitti-ului cu puterea imersivă a sunetului. Scopul său este de a transforma spațiile obișnuite în medii captivante, utilizând MP3 Playere ascunse sau camuflate, integrate în electronice reciclate. Și de această dată elevii expuși vin de la liceele din Arad, Reșița și Brașov.
Gheorghe Iosif ne-a imersat într-un proces de cositorit cabluri și de lucru efectiv cu măruntaiele unui MP3 player cu tot felul de povești adiacente. De la el am aflat că a făcut muzică și cu ajutorul insectelor, printr-una dintre instalațiile sale mai vechi. Am aflat și că are o tarantulă animal de companie, că tarantulele au viteze uluitoare și de asta ea stă mereu în acvariul ei. Nu o hrănește niciodată când are musafiri, iar fiica lui i-a pus numele Contesa Mia.
Tot de la el am aflat că există și un răspuns corect la întrebarea „ce grupă sanguină ai?” Și că, aparent, să folosești și cifre și litere înseamnă să combini două sisteme distincte (explicația vine în contextul războiului, când soldații purtau banderole cu grupa de sânge și erau notate diferit, sistemul rusesc folosea cifrele arabe). La origini, în 1901, Karl Landsteiner, american de origine austriacă, patolog și imunolog, a descoperit primele trei tipuri de sânge uman, denumite A, B și 0. Ulterior a mai fost descoperit și cel de-al patrulea tip, denumit AB.
Discuția a pornit, firește, de la apariția țânțarilor în curte (primul workshop a avut loc într-o zi în care temperatura încă nu scăzuse peste noapte). Cineva se nimerea întotdeauna o țintă mai ușoară decât altcineva de lângă el. Am conchis că era de la tipul de sânge al fiecăruia.
Pe fata lui Gheorghe, Daria (are 8 ani), am întrebat-o dacă își confecționează singură jucăriile, având în vedere pasiunea asta a tatălui ei, despre care mă gândeam că ar putea influența tot felul de obiceiuri tech-alternative prin casă. Cu alte cuvinte, dacă se joacă cu chestii diy. Mi-a răspuns:
Mnu. Adică mai folosesc vată și bețișoare din lemn când îmi mai fac squishiuri, dar atât. (Firește, am căutat după ce înseamnă squishiuri).
Ștefan (24 de ani, activează în industria HORECA) a aflat de workshopuri prin recomandare directă, de la o sursă in-house. A venit cu așteptarea simplă că o să-și aducă un obiect de acasă pe care o să îl transforme într-un difuzor și că o să mai învețe câte ceva despre partea de electronică, fiindcă nu e deloc familiar cu ea. A plecat cu așteptările satisfăcute. L-am întrebat ulterior și cum crede că domeniul în care activează ar putea fi influențat de genul acesta de workshopuri pe viitor. Am vorbit despre posibilitatea de a customiza stațiile audio din cafenele. Cum sunt o mulțime de cafenele deschise independent și contează foarte mult partea de originalitate și de amprentă personală pentru business-ul respectiv, că în primul rând ele ar putea să-și creeze o identitate sonoră, printre altele.
Dragomir (DJ, parte a grupului experimental Ritualic Experiment), cu care m-am întâlnit la workshopul ținut de Denis Flueraru, mi-a spus că i-ar plăcea să integreze pe viitor sunetele produse de undele electromagnetice, sau chiar să lucreze cu acestea din urmă direct în muzică.
Prank old school cu receptorul telefonului
Desigur, Gheorghe Iosif ne-a mai povestit și că se pot face genul acesta de instalații (experimente) și pentru prank-uri. De exemplu, să-ți setezi un MP3 Player ascuns să bipăie într-o cameră sporadic, la distanță de câteva zile. Tot în contextul ăsta, ne-a povestit și despre farsa cu moneda, concepută special pentru telefoanele fixe. Aparent, dacă desfaci carcasa unuia și introduci, progresiv, în spate, câte o monedă în fiecare zi pentru o perioadă mai lungă de timp, ridicarea receptorului se îngreunează, dar sunetul în sine nu e afectat. În ziua în care te hotărăști să duci prank-ul la capăt, scoți tot mărunțișul adunat în carcasa telefonului, iar receptorul va putea fi ridicat cu ușurință. În sens mecanic, o persoană obișnuită cu un receptor mai greu, din ce în ce mai greu, se va duce pe spate când îl va ridica în ziua cu pricina.
Expoziția „Recycle Your Technology” mai poate fi vizitată până pe 24 noiembrie, inclusiv, în ultima ei iterație în această formulă. Până atunci și „cutia milei tehnologice” rămâne deschisă donațiilor de aparatură defectă oricui e interesat, dar vă aduc aminte și de www.colecteaza.ro, platformă pe care procesul poate continua și după finalizarea expoziției.
De la organizarea spațiului de lucru la deschiderea oamenilor (care chiar au vocație pedagogică, nu-i de mirare că proiectul a avut ca focus și organizarea de ateliere RYT cu tinerii în toate județele în care a poposit) în a explica, în a povesti cu același pathos, nu doar despre pasiunea lor ca atare, ci despre un întreg stil de viață mai sustenabil, abia lucrurile astea sunt cele care ajung înapoi la oameni și sunt primite cu aceeași deschidere. Astfel de abordări transparente, conștiente, dar binevoitoare, care nu învinovățesc și, mai ales, nu obligă, sunt calea nu doar către tehnologia alternativă, ci și către o formă reală de educație alternativă.