Ghid gratuit pentru jurnaliștii de știință și cei la început de drum

Ghid gratuit pentru jurnaliștii de știință și cei la început de drum

Volumul „De pe teren. Ghidul jurnalistului de știință”, dedicat deopotrivă reporterilor la început de drum și celor cu experiență pasionați de știință, a fost lansat la începutul lunii noiembrie de asociațiile de jurnaliști The Balkan Network of Science Journalists și European Federation for Science Journalism. Ghidul în limba română, coordonat de jurnalistele Andrada Fiscutean și Cristina Radu, este o colecție de sfaturi și experiențe la care au contribuit peste 20 de jurnaliști, oameni de știință și creatori de conținut.

17.11.2024

Redacția Școala 9

Ghidul este gratuit și va rămâne open source. Este disponibil online pe site-urile celor două organizații.

În aproape 140 de pagini, „De pe teren. Ghidul jurnalistului de știință” oferă o explorare a subiectelor cheie din jurnalismul de știință, de la înțelegerea procesului științific și interpretarea rezultatelor cercetării - cum citești o lucrare științifică, cum comunici date științifice și cum afli ultimele descoperiri - până la intersecția științei cu alte domenii: educație, social, informatică, politică.

Cititorii vor găsi, de asemenea, informații despre cum să analizeze lucrările științifice cu un ochi critic, cum să se folosească de vizualuri pentru o mai clară reprezentare a datelor complicate și cum să fie atenți la dezinformare și erori.

În plus, volumul oferă și o perspectivă etică: vorbește despre importanța diversității surselor într-un articol jurnalistic, despre intimitate, portrete personale și cum să faci interviuri cu sursele - de la medici și politicieni la oameni simpli -, dar include și sfaturi practice pentru cei la început de carieră în jurnalismul de știință.

Printre autorii capitolelor se numără jurnaliștii și jurnalistele Andrada Lăutaru (freelancer, a scris pentru Libertatea, Scena9), Andreea Archip (editor coordonator Școala 9), Daniela Vasilache (Mindcraft Stories), Vlad Barză (HotNews), Florin Zubașcu (Science|Business), Edit Gyenge (Panorama.ro), Cătălina Albeanu (European Excellence Exchange în Journalism), Oana Racheleanu (freelancer), Alina Neagu (HotNews.ro), Anelise Sălan (freelancer), Denisa Crăciun (Startupcafe.ro), Andrei Mihai și Tibi Puiu (ZmeScience), precum și coordonatoarele ghidului, Andrada Fiscutean (freelancer, ProFm) și Cristina Radu (Snoop.ro, Școala 9).

Povestesc, de asemenea, din experiențele lor și mai mulți creatori de conțin și specialiști în diverse domenii: Radu Mihai (data scientist), Bogdan Antonescu (cercetător, specialist în fenomene meteo extreme, Infoclima), Alex Ștefănescu (Asociația pentru Tehnologie și Internet, OCCRP), Alex Cozma („Atenție, cad mere!”).

Ghidul a fost realizat cu ajutorul unui microgrant de la EurekAlert! și cu sprijinul The Balkan Network of Science Journalists și European Federation for Science Journalism. Ghiduri asemănătoare pentru jurnaliști au fost publicate și în CroațiaSlovenia și Ungaria, iar după România, anul acesta urmează Albania, Grecia și Turcia.

 

Foto: Shutterstock

Școala9

Redacția

Redacția Școala9