„Noi, profesorii, ar trebui să îi încurajăm pe elevi să devină profesori”. Gala Merito 2025

„Noi, profesorii, ar trebui să îi încurajăm pe elevi să devină profesori”. Gala Merito 2025

13 profesori din toată țara au fost premiați la Gala MERITO 2025, ajunsă la a zecea ediție. De la înființare, proiectul a creat o rețea de profesori valoroși care transmit și altor profesori cunoștințele și practicile lor, ca împreună să crească nivelul sistemului de învățământ. 

08.05.2025

de Mălina Andronache

Profesorii Merito din acest an au fost selectați de un juriu format din membri ai Romanian Business Leaders, comunitate care reunește peste 530 de antreprenori și lideri de companii din România. Cei 13 profesori au fost premiați aseară, pe 8 mai, cu trofeul Merito și un premiu de 1.500 de euro pentru performanțele lor, creativitatea cu care implică elevii în lecții, pasiune, aptitudini și contribuția la dezvoltarea profesiei.

Cel mai tânăr profesor premiat

Gabriel Dascălu, profesor de geografie la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București, are 28 de ani și este pasionat de geografie încă de la 6 ani. El a fost și „mezinul” galei. 

Pasiunea a rămas cu el până acum datorită profesorului său de geografie, care i-a hrănit iubirea pentru această disciplină. Gabriel Dascălu a ajuns întâmplător profesor, dorea să aibă un loc de muncă până la terminarea masterului, însă acesta mărturisește că nu crede că va mai putea părăsi vreodată această profesie. Dedicarea pentru această meserie se vede din activitatea la clasă. Tânărul profesor structurează lecțiile de geografie într-un mod inovativ, cu ajutorul unor prezentări, jocuri și aplicații făcute în diverse limbaje de programare.

„Noi, profesorii, ar trebui să îi încurajăm pe elevi să devină profesori pentru că eu în timpul liceului am fost mereu descurajat să devin profesor. Mereu mi se spunea să nu devin profesor. Chestia aceasta ar trebui să se schimbe, ar trebui să insistăm foarte mult, mai ales la elevii buni. Elevii buni și studenții care sunt șefi de promoție ar trebui să devină profesori ca să dezvoltăm educația. Cred că aceasta este cea mai importantă șansă”, mărturisește Gabriel Dascălu.

Alături de Gabriel Dascălu au mai fost premiați cadre didactice din toată țara: Arad, Bihor, Sibiu, Neamț, Constanța, Brașov, Bistrița, Vrancea și București.

Daniel David: „Trebuie niște schimbări majore de arhitectură”

Ministrul Educației Daniel David, prezent la eveniment, a anunțat că imediat după al doilea tur al alegerilor prezidențiale, pe 19 mai, la ora 15.00, va face public Raportul de diagnostic al educației și cercetării românești, promis la început de mandat.

Acesta a făcut și o analogie între România și o localitate cu 100 de oameni pentru a ilustra structura țării din punct de vedere educațional. Dintre cei 100 de locuitori, 20 dintre ei ar fi copii și restul adulți. 20 dintre adulți ar avea studii superioare și 60 ar avea celelalte niveluri de studiu, de la liceal până la nicio clasă. Din punct de vedere al competențelor, cei 80 de adulți, 50 ar avea competențe minimale și restul s-ar afla în zona de analfabetism funcțional.

Dintre cei 20 de copii, 4 sunt pierduți din sistem și nu se știu cauzele pentru care s-a întâmplat acest lucru. Din restul de 16, 5 sau 6 prezintă un risc de analfabetism funcțional sau sunt deja acolo. În concluzia acestei analogii, ministrul Educației spune: „O țară care are această structură nu poate funcționa bine. Știu ca psiholog că sub aspectul inteligenței, sub aspectul creativității, nu e nicio diferență între adulții și copiii români și adulții și copiii din țările la care noi ne raportăm ca performanță economică și educațională.”  

„Trebuie niște schimbări majore de arhitectură”, declară ministrul Educației. Lucrurile în focus pentru această schimbare în procesul de învățământ sunt, potrivit acestuia: planurile cadru, conținuturile, manualele și profesorii și metodele de predare. Aici ar trebui să fie „reforma cheie”.

Cei 13 profesori Merito din 2025

  • Alina şi Radu Bereteu, profesori de Geografie, Colegiul Naţional „Moise Nicoară” şi Centrul Judeţean de Excelenţă Arad.
    Carmen Vasilica Andriescu, profesoară pentru învăţământul primar, Şcoala Gimnazială nr. 8, Piatra Neamţ.
  • Tudorel Drăgoi, profesor pentru învăţământul primar, Şcoala Gimnazială Cârţa, Sibiu.
  • Adrian Ţacu, profesor de Educaţie fizică şi sport, Școala Gimnazială „S. A. Esenin”, Ghindărești, Constanța.
  • Adrian (Doru) Modrişan, profesor de Informatică, Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”, Braşov.
  • Viora Rozorea-Costea, profesoară pentru învăţământul primar, Şcoala Gimnazială ,,Nicolae Iorga”, Sibiu.
  • Gabriel Dascălu, profesor de Geografie, Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, Bucureşti.
  • Adriana Popiţan, profesoară pentru educaţie timpurie – Educatoarea MERITO 2025, Grădiniţa cu Program Prelungit „Căsuța cu povești”, Bistriţa.
  • Oana Dima, profesoară de Limba franceză, Școala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu” şi Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu”, Mărășești, Vrancea.
  • Gabriela Olimpia Sabău, profesoară de Discipline tehnice, Colegiul Tehnologic „Horea”, Marghita, Bihor.
  • Nicolae Iridon, profesor de Matematică, Şcoala Gimnazială Tilişca, Sibiu.

Școala9 este partener media al evenimentului. 

CUVINTE-CHEIE

gala merito profesori merito merito 2025