Cum ar convinge ministrul Educației Ligia Deca un absolvent de facultate sa devină profesor

Cum ar convinge ministrul Educației Ligia Deca un absolvent de facultate sa devină profesor

Salarii mai mari decât până acum, la fel și bursele la masteratul didactic și „mai mult sprijin prin regândirea sistemului de învățământ”, este răspunsul ministrului Educației Ligia Deca la întrebarea adresată de Școala 9: cum ați atrage noi profesori în școlile românești? Aceasta a susținut o conferință în contextul grevei profesorilor, singura în mai bine de trei luni. 

 

02.06.2023

de Cristina Radu

La o conferință de presă organizată vineri, 2 iunie, în care a prezentat ordonanța adoptată de Guvern privind majorarea salariilor profesorilor, ofertă de altfel respinsă de sindicate, Școala 9 a întrebat-o pe Ligia Deca cum ar convinge un absolvent de facultate să intre în sistem.

Ce a răspuns ministrul Educației:

„I-aș spune că, în conformitate cu Legea învățământului preuniversitar, aprobată de Parlament, dacă ia această decizie, trebuie să urmeze un masterat didactic, în care 80% este practică și în care fiecare lună în care va fi student va primi o bursă egală cu salariul mediu brut*.

I-aș spune că, spre deosebire de alte circumstanțe de până acum, va avea mai mult sprijin prin regândirea sistemului de învățământ, mentorat, formare continuă, expunere la tot felul de școli, cu diferite comunități școlare și provocări.

Modul în care reașezăm cariera didactică va face ca această profesie să redevină atractivă. Sigur, coroborat cu noua grilă de salarizare pe care coaliția și-a asumat-o”.

Un masterand va primi o bursă cât salariul de debutant

Cu alte cuvinte, un tânăr care se va înscrie la un masterat didactic în anul universitar 2024-2025 va primi cât debutantul. Asta pentru că, potrivit calendarului de creșteri salariale propus de guvernanți, abia în trei ani de la intrarea legii salarizării unitare în vigoare, un profesor va avea cel puțin cât leafa medie pe economie, după cum a explicat și Libertatea. Profesorii ar urma să aibă o creștere de 40% în primul an, apoi câte 30% în următorii doi, a fost promisiunea guvernanților. 

Un profesor debutant ia în prezent 2.400 de lei, echivalentul unui casier sau un operator introducere date, după cum a arătat Școala 9. 

Guvernul a dat deja o ordonanță pentru creșterea salariilor profesorilor cu 1.000 de lei brut, adică în jur de 585 lei net. Explicația ministrului Deca pentru graba cu care au adoptat această ordonanță fără ca ea să fie acceptată de sindicate a fost că era singura soluție ca mărirea să se aplice din luna iunie.

Profesorii aflați în grevă au respins etapizarea măririlor salariale și au cerut creșteri imediate. Aceștia se află în a doua săptămână de grevă și au declarat că aceasta va continua și după 6 iunie, când se încheie mini-vacanța de Rusalii.

 

*Conform legii învățământul superior, adoptată luna trecută de Parlament, valoarea unei burse este egală cu salariul net al unui profesor debutant. Astfel, dacă noua lege a educației ar fi aplicată acum, un student ar primi 3.430 de lei bursă, atât cât este venitul net pentru un profesor începător (cu majorarea după noua OUG, sporul de solicitare neuropsihică și sporul de dirigenție).

În grilele de salarizare ce urmează să fie introduse în legea salarizării de anul viitor, salariul de bază al unui profesor debutant va porni de la salariul mediu brut, acela care va fi la momentul adoptării legii. Să luăm exemplul valoarea salariului mediu brut actual: în acest moment, este 6.789 de lei. Așadar, salariul de bază brut al unui debutant ar fi 6.789 de lei, adică în jurul a 4.000 de lei net. La această sumă se adaugă sporul de solicitare neuropsihică (307 lei), prin urmare bursa unui student la masterul didactic ar fi în jur de 4.300 de lei.

Foto: Hepta

Cristina Radu

editor și reporter

A terminat Facultatea de Jurnalism din București și a început să lucreze în presă în 2016, în primul an de studii, la agenția de presă News.ro. În perioada 2018-2024 a fost reporter la ziarul Libertatea, unde a documentat poveștile din spatele știrilor. Acum este reporter de investigații la Snoop.ro. Scrie despre oamenii care schimbă câte puțin societatea, despre mediu și animale, abuzuri și cheltuirea banilor publici. Îi place Harry Potter, are trei pisici răsfățate și crede că locul stafidelor nu este în prăjituri.

CUVINTE-CHEIE

deca educație facultate invatamant lege