Dacă Parlamentul va adopta pachetul de legi până în septembrie, prima generație de elevi care ar putea susține și examen la liceu, pe lângă Evaluare, este cea care intră în toamnă în clasa a V-a, a explicat, între altele, ministrul Ligia Deca. Liceele, dacă doresc, pot organiza concurs la profilurile foarte căutate, pentru 60% dintre locuri.
Acestea sunt principalele propuneri din noile legi ale educației pe care Ligia Deca, ministrul Educației și fost consilier prezidențial al lui Klaus Iohannis, le-a prezentat pe 27 februarie:
- Evaluarea Națională va fi susținută, ca până acum, la: matematică și română, respectiv la limba maternă.
- După Evaluarea Națională, elevii vor putea să dea și examen la liceu.
- Liceele care doresc să organizeze examen de admitere vor face asta în următoarele condiții: dacă demonstrează că a existat la profilurile respectiv un nivel ridicat de competiție în ceilalți ani. Concursul va fi pentru maximum 60% dintre locurile de la fiecare profil.
- După ce se vor încheia Evaluarea Națională și concursurile, 40% dintre locuri vor fi ocupate prin repartizare computerizată. Pentru 10% dintre ele vor avea prioritate tinerii cu cerințe educaționale speciale (CES) și etnicii romi.
- Subiectele vor fi standardizate și le va realiza Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare.
- În ce privește Bacalaureatul, elevii vor susține examene adaptate la profilul urmat. Inclusiv cei din liceele tehnologice, ceea ce nu se întâmpla până acum.
- O altă noutate de la Bac: elevii de la uman vor avea o probă scrisă pentru competențe de bază la matematică sau la științele naturii (vor fi notați cu admis/ respins și abia apoi vor intra în Bacalaureat). Iar cei de la profil real vor susține o probă scrisă la alegere din: istorie, filosofie, logică, psihologie (vor fi declarați ulterior, de asemenea, admiși sau respinși).
- Din anul școlar 2027-2028, evaluările și examenele naționale s-ar susține integral în format digital.
- Liceele pedagogice vor forma în continuare învățători, însă aceștia vor fi obligați să aibă și studii superioare ca să poată profesa.
- Va exista un Program național de formare a cadrelor didactice, care va avea drept scop creșterea nivelului de alfabetizare funcțională a elevilor.
- Se propune o salarizare progresivă a profesorilor, baza fiind salariul mediu brut pe economie.
- Curriculumul la decizia școlii va deveni „curriculum la decizia elevului, din oferta școlii”.
- Până în 2027, învățământul tehnologic va colabora obligatoriu cu angajatori și se va extinde sistemul dual.
- Bursa de merit va crește de la 200 la 450 de lei pe lună, iar cea de performanță, de la 500 la 700 sau 1000 de lei lunar.
- Se vor acorda burse de merit pentru elevii care câștigă o medalie de aur la sporturi olimpice în cadrul unor competiții organizate de federațiile sportive naționale.
- Plata tuturor burselor se va face direct din bugetul Ministerului Educației, nu prin autoritățile locale, ca până acum.
- În cazul elevilor cu CES, se va suplimenta cu 75% costul per copil.
- Elevii care fac performanță vor putea să promoveze 2 ani de studii într-un singur an școlar.
- Se vor înființa Direcții Județene de Învățământ Preuniversitar, în urma reorganizării inspectoratelor școlare. Direcțiile se vor ocupa de managementul activităților didactice și de resurse umane, iar Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) ar urma să preia inspecția generală și tematică de la fostele inspectorate școlare.
- Cadrele didactice din rural vor beneficia de o primă neimpozabilă egală cu 5 salarii minime brute, dacă se hotărăsc să lucreze la sat cel puțin 5 ani școlari.
- Se va înființa Centrul Național pentru Educație Incluzivă, care va coordona Centrele Județene de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) și Centrul Municipiului București (CMBRAE), de unde vin consilierii școlari.
- Va avea loc o finanțare diferențiată a școlilor și va depinde de nevoile elevilor din medii defavorizate, din învățământul dual și din rural.
- Programul „A doua șansă” va fi implementat și la liceu.
- Și se va înființa Programul Național Integrat de Reducere a Abandonului Școlar.
- O altă schimbare are legătură cu violența din mediul școlar. Profesorii cercetați pentru agresiune față de elevi nu mai au voie să intre la clasă în perioada investigațiilor. Dar își vor primi în continuare salariul, pentru că au dreptul la muncă, spune ministrul Ligia Deca.
- Și o noutate din învățământul superior: nu se desființează CNATDCU, instituție care analizează dacă s-a plagiat în lucrările de doctorat.