Cum au supraviețuit copiii din Amazon mai mult de o lună singuri în junglă? Despre educația pe care societatea modernă nu mai pune preț

Cum au supraviețuit copiii din Amazon mai mult de o lună singuri în junglă? Despre educația pe care societatea modernă nu mai pune preț

Patru copii au reușit să supraviețuiască 40 de zile în pădurea amazoniană din Columbia. Copiii cu vârste de 13, 9, 4 ani și un nou-născut au trebuit să supraviețuiască singuri în pădure, să se ferească de prădători, precum tigri și șerpi, și să găsească hrană și apă, după cum relatează revista Slate. Pentru a trăi singuri în sălbăticie mai mult de o lună, copiii au trebuit să își pună în aplicare abilități de supraviețuire, pe care mulți copii din zilele noastre nu le au.

08.07.2023

de George Herlaș

Lesly, Soleiny, Tien și Cristin sunt cei patru supraviețuitori ai accidentului aviatic de deasupra Amazonului din luna mai. Ceilalți pasageri din avion, inclusiv mama copiilor au murit când avionul s-a prăbușit.

Au fugit din calea armatei și s-au prăbușit cu avionul

Copiii fac parte din Huitoto, un grup indigen din Columbia. Familia călătorea între Araraquara și San Jose del Guava, localități situate la aproximativ 7.000 de km distanță. Aceștia au fugit din localitatea lor pentru a evita recrutarea de către un grup armat care operează în zonă, potrivit revistei Slate.

Abilitățile pe care cei patru copii le au sunt specifice culturilor indigene amazoniene. Lesly, cea mai mare dintre ei, a avut grijă de fratele ei nou-născut pentru că a deprins această abilitate de când se ocupa de frații ei mai mici când mama lor era plecată la serviciu, după cum a povestit bunica copiilor pentru revista americană Slate. Acest lucru nu este neobișnuit pentru copiii care trăiesc în zona Amazonului, ei având grijă de frații lor mai mici de la vârste foarte fragede. 

Copiii care nu sunt supravegheați de părinți

Copiii care trăiesc în comunitățile indigene amazoniene pescuiesc singuri, se urcă în copaci, mănâncă fructele pe care le găsesc și mânuiesc macete, fără ca părinții să îi supravegheze. Acest stil de viață și de educare a copiilor este întâlnit des în comunitățile indigene, care consideră că libertatea face parte, de fapt, din procesul de învățare, după cum scrie Slate. Abilitățile deprinse au fost aplicate și atunci când copiii s-au trezit singuri în pustietate. 

Alte activități casnice cu care se ocupă copiii indigeni sunt pregătirea mâncării, spălatul rufelor, eviscerarea animalelor sau căratul lemnelor. Cercetări interculturale au arătat că participarea la sarcinile gospodărești ajută la stimularea responsabilității și a receptivității sociale. De asemenea, îngrijirea fraților mai mici crește spiritul empatic și responsabilitatea morală, după cum arată și Slate. 

Între dezvoltarea unor abilități de supraviețuire și exploatarea copiilor

Cu toate acestea, în culturile europene și în SUA, astfel de activități realizate de către copii sunt judecate, considerate chiar greșite. Munca în gospodărie este o formă de exploatare a copiilor dacă depășește patru ore pe zi, potrivit UNICEF. 

Deși comunitățile indigene sunt supuse discriminării și rasismului în America, președintelui columbian Gustavo Petro a afirmat că acești 4 copii sunt „copiii junglei, dar acum sunt și copiii Americii”.

George Herlaș

reporter

George Herlaș este student la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și s-a alăturat echipei Școala 9 pentru că spune „da" oricărei provocări. Prin jurnalism, vede o misiune de a aduce valoare cititorilor și întregii comunități.

CUVINTE-CHEIE

copii Amazon educație abilitati supravietuire societate