Cum poți să aplici la universitățile americane. Sfaturi de la profesori din SUA

Cum poți să aplici la universitățile americane. Sfaturi de la profesori din SUA

A schimbat pandemia politicile de recrutare ale universităților americane? Ce trebuie să știe despre obținerea vizei cei care urmează să studieze în SUA? Profesori de la mari universități americane le-au dat mai multe ponturi elevilor bucureșteni pentru alegerea facultății potrivite, într-o întâlnire online. 

17.12.2020

de Andreea Ofițeru. Foto: Shutterstock

Stanford, Harvard sau Massachusetts. Sunt toate nume de orașe din SUA care par orfane dacă nu primesc lângă și cuvântul „university”. Sistemul educațional american este o atracție pentru tineri din toată lumea. Nu e de mirare. Din topul 100 al celor mai bune universități, 58 sunt din SUA. Locul al doilea este ocupat de Marea Britanie, cu opt universități, apoi urmează Canada și Australia cu câte șase. 14% dintre studenții români din străinătate aleg universități din SUA, potrivit statisticilor făcute de Liga Studenților Români în Străinătate. 

Profesori din SUA au acceptat invitația Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Capitală și au răspuns, online, la întrebările elevilor care visează să ajungă peste Ocean pentru studii. 

„Ar fi indicat să aplicați la universități unde nu sunt studenți români”

Betsy Boze, fosta președintă a Universității din Bahamas, consideră că atunci când alegi o universitate tinerii trebuie să se întrebe în primul rând ce-și doresc. Mai ales că numărul de colegii și universități americane din care pot alege ajunge la 5.000. 

„Trebuie să te întrebi ce fel de experiență dorești și de ce vrei să mergi în SUA? Vrei doar să ajungi în SUA și atunci numele universității nu e foarte important sau vrei o universitate de prestigiu pe care toată lumea o cunoaște?”, oferă Betsy Boze un ghidaj al introspecției pentru viitori studenți. 

La toate aceste întrebări, se adaugă și incertitudinile provocate de pandemia de COVID-19. Pentru studenții care au aplicat la studii în străinătate, anul acesta a fost în mod special provocator, mai ales că nu au avut oportunitatea să viziteze facultățile sau campusurile și majoritatea a învățat doar online. Unele facultăți și-au adus în primul semestru seniorii care lucrau la lucrările de diplomă și în al doilea și-au propus să îi aducă și pe cei din anul întâi, de exemplu.

trimitere studenta mit

Resurse de pe net care te ajută să-ți alegi facultatea

Instituțiile americane s-au organizat repede să răspundă la posibilele întrebări ale „bobocilor”. Cu toate că există și consilieri care te pot ajuta să descâlcești sistemul american, poți găsi acum pe internet resurse foarte valoroase.  Un exemplu este platforma Centrului Național pentru Statistici în Educație, numită College navigator. În plus, toate universitățile americane au și pe site-urile lor secțiuni speciale cu informații pentru viitorii studenți internaționali. Unele au și profesori sau studenți care oferă consiliere gratuit. 

„Viitorii studenți ar trebui să înceapă nu cu o listă cu zece cele mai bune universități, ci să caute să găsească răspunsul la «ce caut eu?», «ce vreau să studiez?», «vreau un oraș mare sau mic?». Nu trebuie să fii presat să mergi la o universitate mare, dacă acela nu e mediul de care ai nevoie să te dezvolți”, a spus Betsy Boze.

În plus, viitorii studenți ar trebui să aplice la mai multe universități. Dar cele unde sunt mai mulți conaționali n-ar trebui să fie un criteriu important. 

„Sunt 1,1 milioane de studenți străini în SUA, iar majoritatea sunt în patru state: New York, Massachusetts, California, Texas, dar asta nu înseamnă că trebuie să cauți aici universitatea. Ar fi indicat să aplicați la universități unde nu sunt studenți români”, a mai spus fostul președinte al University of Bahamas. În felul ăsta ești dispus să te adaptezi și să experimentezi lucruri noi într-o mai mare măsură. 

Așadar, e nevoie de o documentare temeinică înainte de a aplica și e important să te orientezi și după prețuri, să vezi dacă îți permiți anumite universități. În unele cazuri, taxele anuale ajungând și la 60.000 de dolari pe an. 

Mirta Martin: „Aici îmi spune inima că ar trebui să fii?”

Mulți aleg universitatea și pentru experiența „nestudențească” pe care le-o oferă. Adică să poată călători, să fie aproape de orașe mari ale SUA. Mirta Martin, președinta Fairmont State University și fosta președintă a Fort Hayes State University, îi sfătuiește pe tineri să își aleagă universitatea cu inima.

„Eu când mi-am ales universitatea am căutat un loc pe care să-l numesc acasă, un loc unde să mă simt bine primită în comunitate”, a spus Mirta Martin. Mulți studenți aleg Fairmont State University din West Virginia pentru că oferă siguranță, în sensul de criminalitate redusă, dar și pentru programele de studiu și poziționarea geografică.

„Noi suntem la trei ore de Washington DC, ceea ce e important pentru studenții care vor să viziteze capitala, fără să trebuiască să înnopteze acolo. Suntem la o oră de Pittsburgh, unde găsești tot felul de activități de făcut. De asemenea, noi suntem la zece minute de FBI sau NASA, iar dacă vrei să studiezi în domenii ca acestea atunci poți să faci un internship acolo”, înșiră Mirta lista cu oportunități.

E important să ai și posibilitatea să experimentezi ceea ce înveți la clasă, fiindcă mulți angajatori cer experiență și să poți aplica ceea ce înveți. „Noi avem singura facultate de arhitectură, iar companiile din statul nostru oferă studenților posibilitatea de a face practică”, a mai spus aceasta. 

Cum obții viza de studiu

Spre deosebire de UE, unde românii pot călători liber, pentru SUA este necesară o viză și în momentul în care aplică, tinerii trebuie să arate dacă plătesc ei taxele de studiu sau au bursă. Pentru viză se aplică imediat după ce ești admis la facultate. Viza de student au obținut-o în acest an doar cei care sunt la facultăți unde se fac cursurile în persoană. Pentru cei care au învățat de la distanță, nu a mai fost nevoie să aplice pentru viză. 

„Trebuie o justificare pentru cum plătiți pentru anul academic. O altă cerință este evaluarea cerută de departamentul de imigrări care este făcută de obicei de o organizație independentă sau, dacă universitatea este una mare, o face chiar ea. Ceea ce este important de știut este că există o taxă suplimentară pentru această evaluare care poate ajunge la 200-300 de dolari”, a mai spus profesoara. 

Atunci când sunt admiși, studenților li s-ar putea cere să dea un examen suplimentar de limbă, în funcție de universitate, pentru care ar trebui și să plătească în plus. 

trimitere

Andreea Ofițeru

reporter

Jurnalist specializat pe educație. A început să lucreze în redacția România libera în anii 2000. A fost apoi în redacțiile de la Adevărul, DIGI 24, HotNews.ro, unde a acoperit în principal subiectele legate de învățământul din România.

CUVINTE-CHEIE

sua studii visa student