Cum se crește un scriitor

Cum se crește un scriitor

Petre Paul, un adolescent de 18 ani din Alba Iulia, a publicat deja două cărți și lucrează la o a treia.

05.04.2018

De Nicoleta Coșoreanu, fotografie de Cătălin Georgescu

Petre Paul era în clasa a V-a când, într-o sală de clasă a Școlii „Mihai Eminescu” din Alba Iulia, și-a lansat prima carte, Un oraș zburător, un roman polițist plasat în Londra anilor 1900. A avut alături părinți, învățători și profesori. „Și acum râd cu prietenii mei și ne uităm la pozele alea”, spune acum tânărul de 18 ani. „Dar e începutul meu și o să mă mândresc tot timpul cu asta.” Își amintește că i-a dictat ce a scris pe caiete lui Marius, fratele cu 14 ani mai mare, iar el s-a ocupat de tehnoredactare. A primit ajutor din partea profesoarei de română, care i-a citit manuscrisul, iar cartea a fost publicată la o editură din Cluj.

Astăzi, Petre e un adolescent înalt și slab, îmbrăcat într-o cămașă albă pe care sunt desenați cu negru tigri pe skateboard. Poartă ochelari și spune că are „fața asta de copil care stă acasă și bate în tastatură”. E elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, la profilul filologie-engleză. Mama lui e profesoară de matematică, iar tatăl e viceprimarul orașului. Ei i-au fost cei mai mari susținători și primii care s-au bucurat că publică un al doilea roman, după șase ani de pauză. Deși scrie literatură polițistă, spune că citește mai multe cărți fantasy, precum Urzeala Tronurilor sau Stăpânul Inelelor, după care a văzut serialul, respectiv filmele. Dar nu ezită să aleagă cărțile, despre care spune că oferă detalii pe care ecranizările nu le pot surprinde.

În octombrie 2017, în cafeneaua Gavroche, Petre și-a lansat al doilea roman, Un cerc vicios, a cărui acțiune are loc în Miami și care-l are personaj principal pe Henry, un bărbat care caută să se răzbune pe cei care i-au ucis familia. A scris romanul în decurs de patru luni, după o perioadă de șase ani în care a luat o pauză. „Perioada aceea a fost marcată de un episod foarte mare de idioțenie din partea mea, pentru că stăteam la calculator și mă jucam foarte, foarte mult”, spune Petre.

Apoi i-a venit ideea celui de-al doilea roman, iar într-o excursie la schi a scris primul capitol. Când a terminat primele șapte capitole, a trimis manuscrisul unui mentor local. Silvan Stâncel e poet și managerul Bibliotecii Județene din Alba Iulia și cei doi s-au cunoscut la o conferință la începutul lui 2017, unde poetul era printre vorbitori. La final, Petre și alte două eleve pasionate de scris s-au așezat la masă pentru o discuție cu Stâncel, care a venit cu ideea de a le oferi liceenilor pasionați de artă și literatură un cadru dedicat unde să discute despre pasiunile lor. Așa a apărut Verbum. „Mi-am dat seama că aveau nevoie de sprijin”, spune Stâncel, iar proiectul, început ca o inițiativă personală, a fost preluat câteva săptămâni mai târziu de Biblioteca Județeană. Verbum s-a dezvoltat treptat, iar cererile de participare sunt tot mai mari. Acum, Stâncel e ajutat de o echipă de voluntari să organizeze întâlnirile.

Petre merge la întâlnirile Verbum în ultima zi de joi din lună. Se strâng vreo 20 de pasionați de scris sau desen de fiecare dată; niciodată aceiași. La început se prezintă, apoi își împărtășesc câte o lucrare ‒ de la poezie, proză sau desen. Urmează partea de feedback și exerciții creative. „Am învățat foarte mult de la acei oameni”, spune Petre. Lucian Dragoș Bogdan, un alt scriitor albaiulian care participă la Verbum, i-a trimis două pagini cu sugestii despre ceea ce ar putea fi îmbunătățit la Un cerc vicios. „Mi s-a recomandat să explic mult mai bine unde se află personajul meu, pe ce stradă, lângă ce clădire, să ofer o imagine mult mai bună cititorului”, spune Paul, care recunoaște că nu l-a preocupat documentarea.

Acum are în plan continuarea romanului Un cerc vicios cu un nou volum. Dar de data asta nu se mai grăbește. Spune că vrea să-și îmbunătățească stilul și să dedice mai mult timp procesului de scriere. Nu s-a hotărât ce va facultate va alege, dar oscilează între Litere și Științe Politice la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. „Aș alege să plec din oraș doar pentru perioada studiilor”, spune Petre. „După ce le finalizez, probabil o să revin în Alba Iulia.”

Cătălin Georgescu

Fotograf

E pretutindeni și cu ochii-n patru. Se simte mai bine afară decât în casă.

Nicoleta Coșoreanu

Reporter

Exploratoare de sisteme. Ale celor de legi, în educație, și ale celor de joc, în sport.  

CUVINTE-CHEIE

elev