De ce a fost retrasă cartea „Profu’ crede că învăț”. „Copilul la acea vârstă nu poate face diferența dintre ironie și concretul cuvintelor”

De ce a fost retrasă cartea „Profu’ crede că învăț”. „Copilul la acea vârstă nu poate face diferența dintre ironie și concretul cuvintelor”

O carte care-i învață pe copii „cum să supraviețuiască la școală” a fost retrasă de pe piață după numai un an de la apariția ei în România, după ce zeci de părinți au criticat conținutul acesteia. Deși reprezentanții editurii au explicat că volumul „s-a bucurat de succes la nivel internațional” și este un pamflet, un psiholog și un sociolog spun că cei mici „nu fac diferența între ironie și concretul cuvintelor”. 

24.08.2022

de Adelina Mărăcine

Editura Litera a anunțat că va retrage de pe piață cartea pentru copii „Profu’ crede că învăț”, de Elise de Rijck, după ce mai mulți părinți s-au declarat oripilați de conținutul acesteia. „Am hotărât să retragem tirajul de pe piață, având în vedere valul de revoltă creat pe marginea cărții și faptul că publicul din România a înțeles în altă cheie mesajul satiric al ei”, au anunțat reprezentanții editurii, potrivit edupedu.ro. 

„Cartea «Profu’ crede ca învăț» este un pamflet, în stilul deja consacrat autoarei Elise de Rijck. Este o carte bine primită în toată lumea, iar alegerea de editare în România s-a datorat tocmai succesului de care seria de cărți-pamflet ale autoarei s-a bucurat la nivel internațional”, au explicat reprezentanții editurii Litera, într-un răspuns pentru Școala 9. 

„Profu' crede că învăț - Caiet plin de idei ca să supraviețuiești anului școlar” a revoltat părinții pe rețelele de socializare, în ultimele zile. Asta pentru că autoarea olandeză îi îndeamnă pe copii să dea foc la pagini sau să pună cartea pe bancă și să se dea cu capul de ea. 

„Instrucțiuni: 

Pune cartea pe o suprafață tare. 
Fă ceea ce scrie în cerc (n.r. dă cu capul aici)
Repetă pasul al doilea până dispare tot stresul. 
Întrerupe experimentul dacă îți pierzi cunoștința”, este una dintre idei.  

Pe altă pagină, copiii trebuie să completeze „cum își înjură profesorii”. De asemenea, sunt îndemnați să-și spioneze profesorii pe rețelele de socializare. Au o pagină unde pot nota numele lor de utilizatori. 

Revolta părinților s-a produs în urma unei încurcături 

Cartea este, desigur, un pamflet, așa cum a menționat editura Litera. Ea a fost tradusă și publicată în România în 2021. Însă unele librării, așa cum au atras atenția părinții, au încadrat cartea la categoria „cărți educaționale”, nu la secțiunea „hobby și divertisment”, așa cum ar fi trebuit. În plus, ea a venit și cu o recomandare de vârstă - 6-10 ani. 

„Faptul ca a fost încadrată de anumite librării la domeniul educație și că nu a fost receptată încă de la început drept ceea ce este - 100% un pamflet - a fost un cumul de factori care au produs această situație. Pe site-ul editurii, ca și pe alte site-uri care preiau informațiile direct de la sursă, lucrurile sunt puse în poziție corectă: carte de divertisment, pe care niciun părinte nu ar cumpăra-o copilului cu scop educațional, ci doar de amuzament. Această carte se aliniază cu cărțile de glume, bancuri, jurnale amuzante pentru copii și tineri etc. publicate în întreaga lume”, precizează reprezentanții editurii Litera.

Elise de Rijck a scris prima ei carte în 2015 - „500 de lucruri de încercat într-o viață”, care a devenit, în scurt timp, un bestseller. Autoarea olandeză a scris și cărți pamflet dedicate adulților. Una dintre ele se numește „Șefu’ crede că muncesc. Caiet plin de idei ca să supraviețuiești săptămânii de lucru”. 

Postarea virală a unei învățătoare 

Pe rețelele sociale, zeci de părinți au criticat conținutul cărții. Ei spun că cei mici nu înțeleg ce este acela un pamflet, prin urmare vor lua sfaturile ca atare, ceea ce le-ar putea influența negativ comportamentul la școală. 

O învățătoare a atras atenția asupra acestei cărți, printr-o postare pe pagina sa de Facebook „Educație cu Zâmbet”.  

„Răsfoind câteva pagini observ că are aspectul unui jurnal, cu desene atractive, captează ușor atenția, bravo! Și apoi, începând să citesc mai atent, a început să îmi crească, la propriu, tensiunea”, a scris cadrul didactic. 

„(...) Vreau răspuns la o singură întrebare: Ce mesaj despre viață primește un copil împreună cu un astfel de dar din partea părinților? Ce mesaj primesc părinții care găsesc un astfel de material, publicat de o editură de renume, pe site-ul unei librării de renume la categoria Materiale educaționale? Dacă asta înseamnă să fii deschis la minte și să îmbrățișezi modernismul, NU, mulțumesc! Azi vreau să fiu cât se poate de înapoiată! Sunt cumplit de furioasă!”, scrie în postare. 

„P.S. Mă întreb dacă următorul titlu din serie va fi «Mama crede că o iubesc»”, a adăugat învățătoarea. 

Opinia a fost preluată de o altă învățătoare din Curtea de Argeș, iar postarea acesteia a stârnit, la rândul ei, peste cinci mii de reacții și sute de comentarii. 

„Rușine pentru editura care a tipărit așa o grozăvie. Și-așa nu se mai învață în școli. Asta este cireașa de pe tort”, scrie un alt părinte. 

„Oricum o dai - satiră - sau o glumă recomandabilă pentru 16+, cartea este total de prost gust. Ne înconjoară mitocănia la fiecare pas, să mai iei și lecții pentru asta…”, se arată într-un alt comentariu. 

„Promovarea vulgarității, a limbajului obscur și promovarea lipsei respectului, lipsa bunului simt nu este educație! Promovați o societate a nonvalorilor”, a scris o altă persoană.

Mulți dintre cei care au lăsat comentarii negative au cerut editurii să scoată cartea de pe piață, ceea ce s-a întâmplat la doar câteva zile mai târziu. 

„Ar trebui să intrăm pe site, să dăm nota cuvenită și să vedem ce alte mijloace de raportare negativă mai găsim. Nu știu dacă este o idee bună să popularizăm cartea - ar putea avea efect invers! Mai ales că editura Litera este producătoare de manuale școlare”, scrie altcineva. 

„Copiii iau totul în glumă” versus „copiii nu înțeleg ironia” 

Pe de altă parte, există alte zeci de comentarii în care alți părinți atrag atenția că materialul este unul cu rol satiric, iar „copiii iau totul în glumă, nu ca adulții care cred că dacă-i vor pune într-o bulă, aia e soluția”. 

„Mai ales în 2022, când orice copil are smartphone și Internet, unde poate vedea orice”, completează utilizatorul. 

„Rolul pamfletului, totuși, se învață de la clasa a cincea încolo și cred că ar fi trebuit încadrată într-o grupă de vârstă corespunzătoare. E destul de greu, fără sprijinul părinților și al învățătorului de la clasă, să înțeleagă un copil mesajul acelor texte și să-l încadreze într-un pamflet”, spune, în schimb, Cornelia Popa-Stavri, secretarul general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, potrivit euronews.ro. 

„Cei mici nu fac diferența între ironie și concretul cuvintelor” 

De aceeași părere este și psihologul pentru copii, Yolanda Crețescu, care atrage atenția că elevii de școlaritate mică nu au încă capacitatea de a recunoaște un pamflet. 

„Nivelul de dezvoltare cognitivă a copiilor la acea vârstă nu poate face diferența dintre ironie și concretul cuvintelor pentru că raționamentul analitic, transferul analogic abia se formează. Acest ansamblu de acțiuni, vizualuri, emoții și convingeri produc conceptualizare. Așa se va traduce cognitiv, comportamental și emoțional școala - un loc agresiv în care te simți rău, furios și în care limbajul nepotrivit poate fi folosit”, explică psihologa, într-un dialog cu Școala 9. 

„Se dorește a fi un material figurativ care să ghideze copilul, în joacă, să facă față cerințelor școlare. Este evident că nu răspunde nevoii. Este adevărat că cea mai bună formă de a învăța copiii la începutul anilor de școală este prin joacă. Însă ce abilități își dezvoltă copilul ? Gestionarea emoțiilor? Nu! Învățarea comportamentului social? Nu! Relaționarea cu autoritatea? Nu!” - Yolanda Crețescu, psihologă

În schimb, este important să educăm copiii prin oferirea de oportunități, experiențe și adaptări la reguli și limite, sănătos, etic și moral constituite, mai spune Yolanda Crețescu: „Așa se formează Supraeul, sistemul de reguli și limite”. 

Și alte cărți pentru copii au înfuriat părinții 

În urmă cu două luni, o altă carte pentru copii atrăgea atenția părinților - „75 de sfaturi pentru a supraviețui la școală”, scrisă de autoarea spaniolă Maria Frisa. Cartea a fost tradusă în 2015 și este tot un pamflet.  

„La 12 ani viața poate fi destul de dificilă: mama te pedepsește fără motiv, prietena ta cea mai bună se supără pe tine, te îndrăgostești de cine nu trebuie, faci gafe în fața copiilor populari... De aceea am patentat acest manual, care te va ajuta să supraviețuiești în momentele grele”, se arată în descrierea cărții. 

Unul dintre sfaturi este „Când vrei ca părinții să-ți cumpere ceva anume, spune-le că e pentru școală”, urmat de explicația: „Când e vorba de asta, părinții sunt destul de  proști și cred orice dacă ai o scuză bună”. 

„Numai cărți interesante pentru copii... Așa sfaturi sunt de neratat... Iar astea ajung virale între ei, le devorează din scoarță în scoarță. Copilul cere o carte, părintele - bucuros că în final cere și el ceva de citit și nu mai stă cu ochii în telefon - o cumpără, iar apoi vedem în jurul nostru ce se întâmplă când încep să își însușească sfaturile prețioase”, scrie, revoltată, o femeie. 

„Din rău în mai rău. Dragi părinți, verificați conținutul când achiziționați o carte «modernă» pentru copiii dumneavoastră!”, scrie învățătoarea din Curtea de Argeș. 

„Simțul umorului e rar. Și, după părerea unora, interzis copiilor. Mai nasol e că adulții care cred că ar trebui interzise cărți și glume sunt, după propria descriere, lucrători în educație. Eu aș cumpăra copilului meu cartea asta, fără jenă”, spune, în schimb, un alt părinte. 

Sursă FOTO: Facebook 

 

 

 

Adelina Mărăcine

reporter

Adelina Mărăcine lucrează în presă din 2017. După ce a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității din București, a devenit redactor la „Adevărul” și, ulterior, reporter al ediției „Weekend Adevărul”. S-a alăturat echipei „Libertatea” în vara anului 2021 și poate fi găsită la adelina.maracine@ringier.ro.

CUVINTE-CHEIE

carte copii editură litera pamflet