Interzicerea exmatriculării copiilor din învățământul obligatoriu a fost introdusă în noul proiect de lege a Educației. Exmatricularea era interzisă deja prin Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP) și prin actuala lege a Educației. Aceasta din urmă prevede încă din 2019 că învățământul este obligatoriu până la ultima clasă de liceu, ceea ce indirect se traduce prin faptul că un elev nu poate fi exclus dintr-un an școlar.
Noul proiect de lege al ministrului Educației Ligia Deca doar stipulează în mod explicit asta, pentru o mai mare claritate.
„Exmatriculați loazele din școli, redați-le puterea profesorilor!”
Exmatricularea elevilor a intrat în atenția publică și a provocat discuții aprinse în mediul online după ce prezentatorul TV Dan Negru a criticat măsura într-o postare pe Facebook.
„Exmatriculați loazele din școli! Redați-le puterea profesorilor! Azi, profesorii umblă-n vârful picioarelor să nu-i deranjeze pe elevi. Profesorul care-i spune unui elev că-i prost ajunge breaking news la televiziuni. Cică spunându-i adevărul, elevul poate să cadă în depresie. Cirezile de proști sunt protejate de lege”, a scris vedeta.
Postarea lui Dan Negru a strâns, în trei zile, peste 24.000 de aprecieri și aproape 10.000 de distribuiri.
Părinți și profesori au reacționat.
„Nu mai pot fi exmatriculați, adică aruncați în lumea largă, acolo unde, marginalizați, singuri și neînțeleși, vor ajunge, cu siguranță, delincvenții de mâine. Îi aruncăm în lume, conștienți de ceea ce vor deveni, fără pic de ajutor. (...) Asta își dorește toata lumea, copii deja educați. Copiii needucați ne provoacă anxietate, că cica ar trebui să-i educăm noi și cine dracu' se mai ocupă astăzi de educație? Păi, nu în școală se face, oameni buni, educație? Și dacă nu acolo, atunci unde?”, a scris profesoara Alexandra Chirea, de la Colegiul „Gheorghe Șincai” din București.
„Exmatricularea nu înseamnă oricum că s-au rezolvat problemele, ci doar că se mută de la o școală la alta”, e de părere și Andra Berceanu, directoarea executivă a Federației Părinților și Aparținătorilor Legali.
Ea admite că nici nu înțelege de ce a pornit această dezbatere pentru că situațiile de exmatriculare a elevilor sunt foarte rare, iar această pedeapsă se aplică doar pentru cazuri extreme, nu pentru indisciplină sau note mici.
Terapie, în loc de exmatriculare
Dacă e vorba despre probleme de bullying, ori de agresiuni fizice grave, ca cel de la Colegiul „Ion Creangă” din București, comportamentele nu se schimbă doar pentru că se schimbă școala, spune aceasta. Un copil agresiv în clasa din care a plecat va fi agresiv și în noua școală în care se mută.
Un astfel de comportament își are de cele mai multe ori originea în mediul familial, nu copiii sunt de vină, afirmă Andra Berceanu, pentru Școala 9. „Un elev expus la violență acasă poate deveni el agresiv”, adaugă.
„Toți vor să lucreze cu copii educați, frumoși îmbrăcați, manierați, meditați. Dar sistemul de educație nu are rolul de a lucra numai cu elita. Nu neg că nu există probleme în sistem, ori elevi cu probleme, dar ei au nevoie de ajutor. Comportamentele astea au o explicație, de obicei de ordin emoțional.” - Andra Berceanu, directoare executivă FPAL
Soluția nu stă în exmatriculare, ci în terapie, ajutor psihologic, crede reprezentanta părinților. Eventual, în cazuri cu copii violenți sau cu probleme psihice sau de comportament, o variantă bună poate fi retragerea lui temporară de la școală și urmarea unui tratament, crede Berceanu.
Ea dă exemplul unui copil cu tulburări ADHD, care poate fi ușor încadrat ca fiind indisciplinat. „Dar el de fapt are nevoie de ajutor de specialitate. Ce faci, îl exmatriculezi?”, punctează Andra Berceanu.
La un colegiu din Tulcea, elevii trec printr-un program de consiliere
De aceeași părere este și Marcelina Popa, profesoară de matematică la Colegiul Dobrogean „Spiru C. Haret” din Tulcea: decizia de a exmatricula un elev sau de a-l lăsa repetent trebuie să fie ultima și să se ia pentru cazuri grave, când elevul este „deosebit de agresiv”.
Ce funcționează la colegiul la care predă, spune profesoara, sunt măsurile luate treptat. Un elev care comite o abatere de tipul bullying sau agresiuni fizice minore este inclus într-un program de consiliere. „Chiar și niște simple discuții sunt eficiente”, afirmă Marcelina Popa, pentru Școala 9.
Consilierea merge simultan cu scăderea notei la purtare, dar dacă elevul se comportă exemplar în următoarele câteva săptămâni, nota la purtare e crescută înapoi. Dacă elevul recidivează, se poate ajunge și la o repetenție (când nota la purtare scade sub 6) sau la soluția finală, exmatricularea.
Uneori, dezavantajul discuțiilor cu consilierul școlar este că acestea pot fi purtate doar cu acordul părinților. „Și dacă părintele nu își dă acordul, nu ai ce să-i faci”, spune Marcelina Popa.