De ce simțim că vine Crăciunul mai repede decât atunci când eram copii

De ce simțim că vine Crăciunul mai repede decât atunci când eram copii

Un sondaj realizat de publicația britanică The Conversation arată că, pentru adulți, Crăciunul pare că vine mai repede, cu fiecare an care trece, iar asta nu ne bucură neapărat. Stresul pregătirilor pentru sezonul festiv și zilele aglomerate ne pot modifica percepția asupra trecerii timpului. La copii e diferit. 

25.11.2022

de Adelina Mărăcine

Dacă ne gândim la propria copilărie, sigur ne amintim cum decembrie părea cea mai lungă dintre lunile anului. Nerăbdarea cu care așteptam să împodobim bradul, să-i trimitem scrisoarea lui Moș Crăciun, să găsim cadourile mult dorite sub brad - pentru că, nu-i așa, fuseserăm cei mai cuminți copii din lume -, mersul la colindat, repetițiile pentru serbarea de Crăciun... Uneori, părea că luna e nesfârșită, că 25 decembrie e atât de departe. 

Ca adulți, experimentăm altfel trecerea timpului. Într-o zi ești la plajă, cu un cocktail în mână, în alta te trezești că trebuie să pregătești deja sarmalele pentru masa de Crăciun. Ni se pare nouă sau Crăciunul vine mult mai repede? 

Dacă nu vă vine să credeți că sezonul festiv este deja în toi, nu sunteți singurii. The Conversation a găsit răspunsul la frământările noastre. Site-ul a realizat un sondaj la care au răspuns peste 900 de adulți din Marea Britanie, iar 77% dintre respondenți au fost de acord că sezonul festiv se apropie mai repede, cu fiecare an care trece. 

De ce?

Unul dintre motive poate fi faptul că modul în care experimentăm trecerea timpului se schimbă pe măsură ce îmbătrânim, ceea ce duce adesea la sentimentul că timpul se accelerează. Pentru un copil de șapte ani, cele 12 luni dintre Crăciunuri reprezintă o mare parte din viața sa. Pentru o persoană în vârstă de 45 de ani, aceleași 12 luni reprezintă o mică parte din experiența sa. Această diferență de proporție comprimă timpul relativ dintre Crăciunurile din fiecare an, potrivit sursei citate. 

Experiența noastră cu privire la timp se schimbă și pentru că ne bazăm pe memorie pentru a estima durata, mai scrie The Conversation. 

Atunci când ne gândim cât timp a durat ceva, ne bazăm estimarea pe câte amintiri am acumulat în perioada respectivă. Fie că încercăm să ne amintim durata unei călătorii sau a unei relații, numărul de amintiri pe care le-am codificat în timpul acesteia va servi drept indicator al duratei sale.

Perioadele de timp în care se creează mai puține amintiri noi, fie din cauza lipsei de sarcini stimulative, de activități noi sau de emoții intense, sunt interpretate de creierul nostru ca fiind scurte.

Unde a trecut anul

Pe măsură ce îmbătrânim, memoria devine mai șubredă și ne amintim mai puțin din viața de zi cu zi. De asemenea, suntem mai puțin predispuși să încercăm lucruri noi decât atunci când eram mai tineri. Împreună, acești factori pot contribui la senzația că de la Crăciunul trecut a trecut mai puțin timp decât ne așteptam.

Fiindcă ceea ce facem are o influență atât de puternică asupra modului în care experimentăm timpul, schimbările în rutina noastră denaturează trecerea timpului. O zi previzibilă ajută timpul să curgă în mod constant. 

Acest lucru a fost ilustrat la scară globală în timpul pandemiei de COVID-19, notează sursa citată. La un moment dat, cu toții eram conectați la viața noastră zilnică. Apoi, dintr-o dată, rutinele noastre au fost date peste cap. Oameni din Buenos Aires, Argentina, până în Bagdad, Irak au raportat un sentiment copleșitor că timpul nu a trecut în mod normal în timpul pandemiei de COVID-19.

În timp ce Crăciunul nu provoacă același nivel de perturbare ca o pandemie globală, el ne perturbă obiceiurile.

Nu puteți aștepta până la Crăciun?

Un alt factor care ne poate face să simțim că a venit prea repede Crăciunul este cantitatea de energie pe care o depunem pentru a-l anticipa. Pentru mulți copii, Crăciunul este, fără îndoială, cel mai așteptat eveniment al anului. Investesc multă emoție și energie în întâmpinarea lui. Din nefericire pentru ei, concentrarea asupra trecerii timpului îl face de obicei să se prelungească.

Pentru majoritatea adulților, Crăciunul este mai puțin palpitant. Așa că adulții se gândesc probabil mai puțin la numărătoarea inversă. Acordând mai puțină atenție timpului, pare că trece mai repede, la nivel de percepție.

E posibil ca efectul să fi fost deosebit de pronunțat în acest an, deoarece, în normalitatea post pandemică, viața este mai aglomerată ca niciodată și avem și mai puțin timp să ne gândim la Crăciun.

Schimbările tehnologice afectează, de asemenea, percepția noastră asupra timpului. Progresele în tehnologie ne permit să îndeplinim mai multe sarcini, mai repede decât oricând. Această accelerare a ritmului de viață din ultimii 20 de ani poate contribui, de asemenea, la senzația că, în prezent, Crăciunul vine prea devreme.

O criză permanentă de timp 

Adulții au mereu un program încărcat. Pentru copii, Crăciunul se întâmplă ca prin magie. Pentru adulți, însă, mistica festivă este înlocuită de planuri, cumpărături, împachetat cadouri, gătit etc. Presiunea temporală suplimentară creată de Crăciun poate contribui la faptul că timpul trece mai repede.

Lipsa de control pe care copiii o au asupra Crăciunului crește probabil nivelul lor de incertitudine temporală. Faptul că nu se știe când sau dacă se va întâmpla ceva poate, de asemenea, să încetinească trecerea timpului.

Reclamele de Crăciun 

Crăciunul vine mai repede și pentru că reclamele de Crăciun se difuzează mai repede. Încă din luna noiembrie. Sau, după caz, chiar din luna octombrie. În anii trecuți, Decembrie dădea startul tuturor festivităților și campaniilor de marketing. 

În zilele noastre, este normal să vedem Moși Crăciuni de ciocolată pe rafturile supermarketurilor încă de la începutul lunii octombrie. Această deplasare literală a calendarului Crăciunului contribuie, fără îndoială, la sentimentul psihologic că sărbătorile vin mai devreme.

FOTO Shutterstock 

 

 

Adelina Mărăcine

reporter

Adelina Mărăcine lucrează în presă din 2017. După ce a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității din București, a devenit redactor la „Adevărul” și, ulterior, reporter al ediției „Weekend Adevărul”. S-a alăturat echipei „Libertatea” în vara anului 2021 și poate fi găsită la adelina.maracine@ringier.ro.

CUVINTE-CHEIE

craciun iarna timp copilarie copii perceptie