Conform unei cercetări realizate de oameni de știință din Melbourne, un program de somn care începe foarte târziu în primii ani ai adolescenței crește riscul de probleme comportamentale și de o dezvoltare întârziată a creierului.
Obiceiurile de somn se modifică în perioada adolescenței. În general, tinerii pot rămâne treji mai mult timp, pot adormi mai târziu și pot rămâne în pat câteva ore în plus dimineața. Mulți devin, din persoane matinale, „păsări de noapte”. Se simt mai eficienți și mai alerți seara, așa că preferă să împingă în noapte ora de mers la culcare și să se trezească mai târziu a doua zi.
Însă această modificare a rutinei de somn s-ar putea să intre în conflict cu programul de la școală sau de muncă. O lipsă cronică a somnului – ca urmare a acestor orare contradictorii – poate explica de ce adolescenții nocturni se află într-un risc mai mare pentru probleme emoționale și de comportament, spre deosebire de cei matinali.
200 de adolescenți, monitorizați șapte ani
Studiul arată și faptul că între cele două categorii de tineri există și o diferență în structura creierului – atât în ce privește materia cenușie, cât și materia albă. Zonele vizate sunt responsabile cu memoria, sănătatea emoțională, atenția și empatia.
Să fii o persoană nocturnă crește riscul pentru probleme emoționale și comportamentale mai târziu? Sau problemele emoționale și comportamentale determină o persoană să devină o „pasăre de noapte”? La aceste întrebări încearcă să răspundă studiul realizat de cercetători de la Universitatea din Melbourne, care este prima inițiativă ce își propune să analizeze cum modifică preferințele de somn dezvoltarea materiei albe a creierului.
Cercetarea a fost realizată cu ajutorul a 200 de adolescenți și ai părinților lor, care au completat o serie de chestionare cu privire la preferințele de somn ale copiilor, precum și la bunăstarea emoțională și comportamentală a acestora. Participanții au repetat aceste chestionare de câteva ori pe parcursul a șapte ani.
În plus, creierele adolescenților au radiografiate la câțiva ani distanță, pentru a analiza dezvoltarea lor cerebrală. Autorii studiului s-au concentrat pe identificarea modificărilor care au avut loc în structura materiei albe – care reprezintă țesutul conjunctiv ce îi permite creierului să proceseze informații și să funcționeze eficient.
Materia albă a creierului crește mai puțin la copiii nocturni
Primele rezultate ale cercetării au arătat că structura materiei albe a persoanelor matinale diferă de cea a celor nocturne.
Copiii care, în jurul vârstei de 12-13 ani, au devenit nocturni au fost mai predispuși să aibă probleme de comportament câțiva ani mai târziu – probleme care se traduc printr-un grad mai mare de agresivitate, tendința de a încălca regulile și comportamente antisociale.
Însă, nu a crescut și riscul tinerilor de a avea probleme emoționale, precum anxietate sau indispoziție, mai spun autorii studiului.
Important este că această relație nu a fost identificată în direcția opusă. Adică, problemele emoționale și de comportament din primii ani ai adolescenței nu au influențat preferințele de somn în adolescența târzie.
S-au observat evoluții diferite în ce privește rata dezvoltării creierului, în cazul tinerilor care au devenit nocturni, spre deosebire de cei care au rămas matinali. Materia albă a creierului celor nocturni nu s-a mărit în aceeași măsură ca a adolescenților matinali. Aceasta este importantă în anii adolescenței pentru că sprijină dezvoltarea cognitivă, emoțională și comportamentală.
Cum se modifică rutina de somn
Concluzia cercetătorilor australieni a fost că rămâne foarte importantă concentrarea pe obiceiuri sănătoase de somn în adolescență, care să vină în sprijinul sănătății lor emoționale și comportamentale de mai târziu. Să dormi suficient este extrem de important atât pentru sănătatea mentală, cât și pentru creier, spun aceștia.
Însă preferințele de somn ale copiilor nu sunt bătute în cuie și pot fi schimbate cu puțină voință și prin urmarea unor sfaturi simple. De pildă, expunerea la lumină – mai ales artificială – ne modifică ritmurile circadiene, care influențează somnul. Așadar, o metodă de a adormi mai rapid este reducerea expunerii la lumini puternice, precum și la ecrane seara. În plus, e benefică expunerea la lumină naturală dimineața, astfel că e încurajat micul dejun pe balcon sau în grădină.