Discursul „bla bla bla” al Gretei Thunberg, în care-i ironizează pe liderii lumii

Discursul „bla bla bla” al Gretei Thunberg, în care-i ironizează pe liderii lumii

Activista de mediu din Suedia Greta Thunberg (18 ani) i-a ironizat pe marii lideri ai lumii într-un discurs ținut la evenimentul Youth4Climate din Milano, Italia. A fost numit „discursul bla bla bla” de către presa internațională. Tânără de 18 ani a vrut să evidențieze că acțiunile de protest ale elevilor din toată lumea pentru protecția mediului, inițiate în urmă cu patru ani, nu sunt doar o joacă de copii. S-a terminat cu discursurile „de activiști care îmbrățișează iepurași”, a spus activista. La evenimentul din Italia, tineri din 197 de țări s-au pus la masă ca să creeze politici publice pe care le vor înainta miniștrilor mediului care vor participa la conferințele Națiunilor Unite pentru schimbări climatice. Iată discursul său integral.

04.10.2021

de Andreea Archip

Schimbările climatice nu sunt doar o amenințare, sunt, peste toate, o oportunitate de a crea o planetă mai sănătoasă, mai verde și mai curată, de care vom beneficia toți. Trebuie să ne agățăm cu putere de această oportunitate. Putem să câștigăm în ambele direcții: și în conservare ecologică, și în dezvoltare de înaltă calitate.

Să lupți cu schimbările climatice cere inovație, cooperare și voință pentru a face schimbările de care are nevoie lumea. Avem nevoie să punem discursurile în acțiune. Dacă facem asta împreună, vom reuși.

Când spun schimbări climatice, la ce vă gândiți? Eu mă gândesc la locuri de muncă, locuri de muncă verzi. Locuri de muncă verzi!

Trebuie să facem o trecere lină către economia cu consum scăzut de carbon. Nu există Planeta B. Nu există Planeta Bla! Bla bla bla! Bla bla bla!

Nu este vorba despre un discurs verde și corect politic, al unui activist care îmbrățișează iepurași bla bla bla. Construim mai bine bla bla bla, economie verde bla bla bla, net zero până în 2050, bla bla bla, climat neutru bla bla bla! E tot ce auzim de la așa-numiții lideri – cuvinte! Cuvinte care sună grozav, dar care până acum nu au dus la nicio acțiune. Speranțele și visele noastre s-au înecat în cuvintele lor goale și în promisiunile lor.

Bineînțeles că avem nevoie de dialog constructiv dar, de fapt, ei au avut 30 de ani de bla bla bla și unde ne-a dus asta? Peste 50% din toate emisiile de carbon au fost create începând cu 1990 și o treime începând cu 2005. Toate astea în timp ce media prezintă ce spun liderii despre ce vor face în loc de ce fac de fapt. Și nu îi trag la răspundere pe lideri pentru acțiunile lor sau, mai degrabă, pentru lipsa de acțiune.

Ei spun că vor „soluții”, dar nu poți rezolva o criză pe care nu o înțelegi cu adevărat, nu poți echilibra un buget, când nu iei în calcul toate numerele. Atâta timp cât ignorăm echitatea și emisiile istorice, atâta timp cât nu includem consumul bunurilor importate, arderea biomasei etc. etc., și atâta timp cât această contabilitate deșteaptă nu e luată în calcul pentru reducerea emisiilor, nu vom ajunge nicăieri.

Criza climatică este, bineînțeles, doar un simptom al unei crize mai mari. Criza sustenabilității, criza socială și criza inechității care datează din colonialism și încă dinainte. O criză bazată pe ideea că unii oamenii contează mai mult decât alții și prin urmare au dreptul să exploateze și să fure pământul și resursele altor oameni. E foarte naiv să ne gândim că putem rezolva această criză fără să ne uităm și să ne confruntăm cu rădăcinile sale. În acest moment, în continuare alergăm în direcția greșită.

2021 este în prezent proiectat să aibă a doua cea mai mare cantitate de emisii dintotdeauna. Numai 2% din alocările bugetare ale guvernelor au fost alocate pentru măsuri în domeniul energiei curate. Și potrivit unui nou raport al Națiunilor Unite, este așteptat ca emisiile globale să crească cu 16% până în 2030, față de nivelul din 2010.

Lipsa de reacție intenționată a liderilor noștri este o trădare față de toate generațiile prezente și viitoare. Cei de la putere nu pot să pretindă că încearcă fiindcă e clar că n-o fac. În timp ce continuă să deschidă mine de cărbune nou-nouțe, terenuri petroliere și conducte. Pretind că au politici climatice ambițioase în timp ce emit noi licențe pentru exploatări petroliere enorme și felicitându-se nerușinat în timp ce eșuează lamentabil la a finanța, măcar cu un minimum pe termen lung, cele mai vulnerabile țări ca să facă față impactului crizei climatice.

Dacă asta consideră ei că este acțiune climatică, atunci noi nu o vrem. Invită tinerei inocenți la întâlniri ca acestea ca să pretindă că ne ascult. Dar nu ne ascultă. Este clar că nu ne ascultă și că n-au făcut-o niciodată. Doar uitați-vă la numere. Uitați-vă la statistici. Emisiile sunt în creștere, știința nu minte!

Dar bineînțeles, încă putem să întoarcem asta în avantajul nostru. Este posibil! Vor fi necesare măsuri drastice cu privire la emisiile de carbon anuale cum n-a mai văzut lumea până acum și cum nu avem soluțiile tehnologice care să livreze ceva apropiat de asta, asta înseamnă că trebuie să ne schimbăm.

Nu mai putem să-i lăsăm pe cei de la putere să decidă ce e posibil din punct de vedere politic și ce nu. Nu mai putem să-i lăsăm pe cei de la putere să decidă ce înseamnă speranța!

Speranța nu e pasivă! Speranța nu e bla bla bla!

Speranța înseamnă să spui adevărul, speranța înseamnă să iei măsuri și speranța vine mereu de la oameni!

Și noi, oamenii, vrem un viitor sigur. Vrem cu adevărat acțiune pentru mediu și vrem dreptate pentru mediu. Mă auziți? Ce vrem?

„Dreptate pentru mediu!” (strigăt din public)

Când vrem asta?

„Acum!”

Ce vrem?

„Dreptate pentru mediu!”

Când vrem asta?

„Acum!”

Liderilor le place să spună: putem face asta. Evident că ei nu vorbesc serios, dar noi vorbim serios! Putem face asta! Sunt absolut convinsă că putem! Dar pornește de la oameni! Pornește de la a privi realitatea în ochi, oricât de greu ar fi! Începe cu a lua măsuri și începe acum. Din nou:

Ce vrem?

„Dreptate pentru mediu!”

Când vrem asta?

„Acum!”

Ce vrem?

„Dreptate pentru mediu!”

Când vrem asta?

„Acum!”

Ce vrem?

„Dreptate pentru mediu!”

Când vrem asta?

„Acum!”

Mulțumesc!

 

Fotografie: Shutterstock

Andreea Archip

editor coordonator

Cel mai mult pe lume îmi place să fiu reporter. Nu știam asta când am dat la Facultatea de Jurnalism la Iași, dar am avut fler. Până la Școala 9, în cei 18 ani de presă, am fost redactor-șef la „Opinia Studențească”, reporter la Evenimentul Zilei, Adevărul, TVR - Departamentul Știri, Digi 24 și la Libertatea. Îmi place să fiu pe teren, să vorbesc cu oamenii, să filmez, să montez, să documentez, să scriu. 

CUVINTE-CHEIE

greta thunberg greta thunberg discurs discurs bla bla bla