Criza de COVID - 19 crește numărul de tineri șomeri
Sunt tot mai multe semnale de îngrijorare în privința creșterii numărului de șomeri în rândul tinerilor sub 25 de ani, scrie publicația The Guardian - care face o comparație cu perioada crizei financiare de acum un deceniu.
În SUA, numărul tinerilor șomeri în luna iulie a fost de două ori mai mare comparativ cu aceeași lună a anului trecut. În Europa, numărul de șomeri a crescut cu două procente - de la 15% la 17% în prima jumătate a acestui an, în timp ce șomajul în rândul adulților peste 55 de ani a scăzut.
„Șomajul în rândul tinerilor din Spania a crescut de la 32% la aproape 40%, în Croația - de la 17% la 24%, iar în Marea Britanie, numărul de tineri șomeri a crescut de la 11% la aproape 14%.“ - The Guardian
5% dintre tinerii din Europa au renunțat să-și caute job, mai notează The Guardian.
SUA. Tot mai multe școli adoptă modelul clasei în aer liber
Inspirându-se după modelul țărilor scandinave care practică învățarea în aer liber, inclusiv în păduri, tot mai multe școli din SUA și-au adaptat procesul de predare în afara sălii de clasă cu care elevii erau obișnuiți înainte de pandemie, scrie The New York Times. Astfel, „clasele“ au început să ocupe noi spații publice ca parcurile, străzile sau parcările. Totodată, există modele de școli care sunt înconjurate de ziduri, dar nu au acoperiș. Doar în New York au fost aprobate în această toamnă aproximativ 1.100 de cereri de la școlile publice pentru a-și muta clasele în aer liber.
Egipt. 52 de universități noi până în 2032
Președintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, a anunțat că autoritățile egiptene au în plan să construiască 52 de universități astfel încât numărul total de instituții de învățământ superior să ajungă la 125 în anul 2032, potrivit egyptindependent.
„În 2032 populația va ajunge la 125 de milioane, mai mult cu 25 de milioane, ceea ce înseamnă că trebuie să creștem numărul de universități la 125”, a explicat președintele Egiptului.
Abdel Fattah al-Sisi a subliniat că guvernul își propune să construiască universități respectând standardele internaționale și ca activitatea acestora să fie în acord cu cerințele de pe piața muncii.
SUA. Profesorii și elevii sunt mai stresați în timpul mandatului lui Trump
Un sondaj publicat recent de Federația Profesorilor din SUA arată că peste 60% dintre profesori sunt mai stresați față de cum erau în urmă cu cinci ani, scrie educationworld. Printre cauzele cele mai importante se află neputința de a lua decizii la nivelul școlii și nivelul mare de muncă raportat la salariile mici.
„Cei 5.000 de profesori chestionați au răspuns că sunt victime ale bullyingului: 35% au afirmat că sunt bullied de către colegii de cancelarie, iar 50% de către elevi.“
Însă nu doar profesorii sunt mai stresați în această perioadă. Un nou studiu realizat de Universitatea din California (n.r.- University of California), arată că nivelul de anxietate și de agresivitate în rândul liceenilor a crescut în timpul mandatului lui Donald Trump ca președinte al SUA. Rezultatele cercetării arată că cei mai afectați elevi din punct de vedere al sănătății mintale sunt cei din rândul minorităților rasiale.
Afganistan. Traumele atacului terorist de la Universitatea din Kabul
Publicația Al Jazeera scrie despre cum a fost afectată comunitatea academică a Universității din Kabul (Afganistan) în urma atacului terorist din 2 noiembrie, revendicat de ISIS, în care au murit 22 de oameni, dintre care 18 erau studenți.
Sami Mahdi, profesor la Universitatea din Kabul, își amintește de visele și aspirațiile pe care i le-au împărtășit studenții care au pierit. Unii voiau să transforme țara lor într-un loc mai sigur, alții voiau să lupte pentru drepturile femeilor.
Printre victime se află și Mohammed Rauf Arif, de 23 de ani, care a vizitat biroul profesorului cu câteva săptămâni înainte de moartea sa. „Îmi spunea că într-o zi va fi suficient de capabil să facă ceva pentru țara sa”, a spus Mahdi pentru Al Jazeera.
„Mi-a povestit că familia lui îi spunea să plece din țară pentru că nu este în siguranță, dar zâmbind mi-a spus: Nu mă duc nicăieri, voi rămâne aici”, își amintește profesorul.
India. Prima școală de fete într-unul dintre cele mai sărace orașe
Michael Daube, artist și fondatorul Citta (ONG care lucrează în comunități marginalizate din întreaga lume) va deschide o școală pentru 400 de fete din familii vulnerabile în Jaisalmer, unul dintre cele mai sărace orașe din nord-vestul Indiei, potrivit The Guardian.
Datele oficiale arată că în regiunea Rajasthan, unde se află orașul Jaisalmer, este una dintre cele mai scăzute rate de alfabetizare în rândul fetelor din India: 57,6%. Iar jumătate dintre fetele de peste 5 ani din aceeași regiune nu au mers niciodată la școală, mai scrie The Guardian.
Pe lângă profesori, școala va avea meșteri care vor lucra cu surorile mai mari, mamele sau mătușile elevelor pentru a învăța cum să țeasă și cum să printeze astfel încât să realizeze obiecte de artizanat pe care ulterior le vor putea vinde turiștilor.
Cum sprijină Germania și Canada familiile copiilor mici în vreme de pandemie
Părinții din Germania sau Austria beneficiază de proceduri mai simple pentru a primi indemnizații pentru copiii lor, iar Canada finanțează creșele cu 475 de milioane de dolari din bugetul federal. Totodată, în Singapore guvernul a cerut grădinițelor și creșelor să scadă taxele cu 50% pe lună, scrie The Hechinger Report.