India. Un director de școală își agresa sexual elevele în școală
Cazurile de abuzuri asupra copiilor sunt o realitate crudă în toate colțurile lumii. În îndepărtata Indie, un director de școală a fost arestat pentru că a agresat sexual mai multe eleve chiar în incinta unității de învățământ. Totul a ieșit la iveală după ce una dintre eleve i-a mărturisit mamei sale.
În vârstă de 40 de ani, Dodda Sunil a fost acuzat că a agresat sexual cel puțin cinci fete la o școală administrată de guvern din sudul statului Telangana. Totul a ieșit la iveală după ce una dintre victimele sale s-a îmbolnăvit și i-a dezvăluit incidentul mamei sale. După ce familia a depus plângere la poliție, s-a descoperit că directorul a agresat sexual alte patru eleve, iar totul s-a petrecut în perimetrul școlii.
Presa indiană a relatat că Sunil amenință familiile că le va face rău dacă vor vorbi despre agresiunile sexuale. După ce a aflat că are plângere la poliție pe numele lui, directorul a fugit, însă miercuri seara a fost arestat, după cum relatează Al Jazeera.
Nigeria. Elevii răpiți de Boko Haram au fost eliberați
Peste 300 de elevi din nordul Nigeriei au fost răpiți la finalul săptămânii trecute de grupul militant islamist Boko Haram. Din fericire, aceștia au fost salvați și aduși acasă joi. Mulți dintre ei erau desculți și înveliți în pături.
Salvarea copiilor a fost anunțată de către guvernatorul statului Katsina într-un interviu televizat, după cum relatează The Guardian. Acesta a spus că elevii vor fi examinați din punct de vedere medical și apoi trimiși la familiile lor. Elevii au fost salvați de forțele de Securitate care au înconjurat zona în care erau ținuți elevii, dar nu au tras niciun foc de armă, după cum a dezvăluit guvernatorul Aminu Bello Masar. Elevii au povestit sub protecția anonimatului că răpitorii i-au bătut și i-au înfometat. Cifrele privind numărul copiilor răpiți sunt contradictorii. În timp ce responsabili de la Kankara au vorbit despre circa 500 de adolescenţi eliberaţi joi, în timp ce doi oficiali au spus că sunt 320 sau 333.
Nu este pentru prima dată când Boko Haram răpește elevi. În aprilie 2014, gruparea islamistă a răpit 276 de fete din căminul școlii din Chibok, în nord-estul statului Borno, iar aproape 100 sunt încă dispărute. De asemenea, gruparea a răpit mii de oameni din nord-estul Nigeriei.
Marea Britanie. Testare în masă cu supărare în școli
Elevii și profesorii din școlile englezești vor fi testați în masă începând cu 4 ianuarie, potrivit unei decizii a Guvernului de la Londra. Departamentul pentru Educație a anunțat că orice elev care a fost în contact cu un caz pozitiv de coronavirus va fi testat consecutiv șapte zile la rând, potrivit BBC. De asemenea, profesorii de gimnaziu vor fi testați săptămânal, iar în cazul în care au avut un caz în clasa lor, vor fi testați și ei zilnic, asta pentru a nu perturba activitatea din cauză că tot mai mulți profesori ar fi nevoiți să se izoleze.
Cu toate acestea, sindicatele profesorilor s-au arătat foarte nemulțumite și au spus că planurile guvernului pentru testarea în masa sunt inoperabile, potrivit Schools Week.
Totuși, testarea nu este obligatorie, dar cum ratele de infecție au crescut în Marea Britanie, guvernul argumentează că ar fi o măsură menită să ajute școlile să țină în continuare cursuri față în față.
„Testarea va fi opțională, dar încurajăm ca școlile să o facă, în special cele aflate în zonele cu prevalență mai mare a virusului. Consimțământul va fi solicitat de la elev sau părinte, după caz”, se arată într-un comunicat al Departamentului.
SUA. Studenții, recrutați ca profesori pentru a menține școlile deschise
Numărul profesorilor americani infectați cu coronavirus este din ce în ce mai mare, ceea ce pune în pericol funcționarea în condiții normale a școlilor. Dar unele districte școlare au găsit soluția pentru a putea continua cursurile: recrutarea de studenți care să predea ca profesori suplinitori, oferindu-le acestora bonusuri, potrivit Associated Press.
În Indiana, districtul școlar Greenfield-Central, aflat la la aproximativ 32 de kilometri est de Indianapolis, unde sunt 4.400 de studenți, a făcut o cerere pentru a putea angaja studenți pe post de profesori.
„Am spus: «Dacă ai un student care este la facultate, poate că le-ar plăcea să lucreze chiar și pentru două luni pentru noi, ceea ce ar fi o soluţie temporară, fără îndoială, dar ne va ajuta»”, a declarat Scott Kern, directorul resurselor umane al Greenfield-Central Community School Corporation.
Franța. Permisele de ședere, un coșmar pentru studenții străini
Franța are din septembrie un nou sistem online menit să faciliteze reînnoirea permiselor de ședere pentru studenții străini din Franța. Însă, din cauza unor sincope ale sistemului, unii dintre studenți s-au trezit că nu pot demonstra că au dreptul să studieze și să lucreze în Franța. Este și cazul unui student congolez, venit la Paris anul trecut în octombrie. Acesta a depus dosarul pentru reînnoirea permisului de ședere folosind noul serviciu online de la Ministerul de Interne al Franței. „La final, am primit un mesaj de recunoaștere. Dar din acel moment și până acum, nu am auzit nimic”, a spus studentul pentru FRANCE 24. „Încep să am coșmaruri. Noaptea visez că am un permis de ședere. Sunt atât de fericit în visele mele. Dar în viața reală nu am permis de ședere”.
Spre deosebire de depunerea actelor personal la biroul de imigrări, serviciul online nu emite automat un document provizoriu care să arate că o persoană a făcut o cerere, care poate fi folosit pentru a dovedi că are dreptul de a rămâne în Franța în așteptarea noului permis de ședere.
Ministerul de Interne arată că peste 70% din 57.000 de cereri de permise de ședere au fost procesate, dar admite că au existat întârzieri. „În noiembrie, acumularea unui mare număr de cereri a dus la întârzieri, iar un anumit număr de studenți nu primiseră un document provizoriu”, a declarat Simon Bertoux, de la Direcția Generală pentru Străini din Franța. Studenții spun însă că aceste întârzieri sunt inacceptabile și că agravează situația deja precară a studenților străini în mijlocul pandemiei Covid-19.