China. O profesoară pensionară construiește case în comunitățile sărace
Profesoara Zhou Xiufang are 72 de ani, dar a găsit energia,în ultimii cinci ani, de când a ieșit la pensie să strângă bani să construiască 30 de școli primare în zonele defavorizate din provinciile Hunan și Guizhou. În 2014 era proaspăt ieșită la pensie și a văzut anunțul unei școli că recrutează profesori voluntari și a aplicat imediat, relatează Asia One. A văzut că în zonele sărace, școlile nu aveau deloc condiții. Unele școli nu aveau nici geamuri la clădirile din chirpici, nu aveau încălzire sau curent electric. Așa că a luat atitudine și ajutorul a venit. Prima casă a fost construită complet în 2015. Astăzi Proiectul Hope este susținut și de autorități.
Senegal. O arhitectă face școli din cauciucuri reciclate
După ce a făcut voluntariat o perioadă în Argentina, arhitecta Leila Meroue a găsit inspirația să demareze proiectul „Hai să ne construim școala”. Leila a călătorit mult, s-a născut în Franța din părinți senegalezi și a studiat arhitectura în Marea Britanie, potrivit Euronews. În 2017 a început să construiască din materiale reciclate, inclusiv cauciucuri, școli pentru comunitățile sărace din Senegal, fiindcă a constatat că există zone în care doar jumătate dintre elevi merg la școală. A făcut un apel internațional de proiecte pentru designul școlii. Reușesc să ridice o școală în câteva luni cu ajutorul voluntarilor europeni. În pandemie nu mai pot veni voluntarii pe șantier, dar Leila a continuat să lucreze la proiectul început în Marsassoum, Senegal. Reușește să își continue munca cu ajutorul oamenilor din comunitate pe care îi învață tehnici de construcție pe care le pot folosi pentru propriile case.
Marea Britanie. Studenții cer banii înapoi pe cazare sau pentru taxe de studii
Studenții afectați de criza Covid merită să primească banii de chirie sau pe taxe înapoi, spun liderii uniunilor studențești, citați de BBC. Iar acești bani ar trebui să vină de la guvern, nu de la universități. De altfel, studenții l-au criticat pe Boris Johnson pentru că nu a menționat și universitățile atunci când a anunțat instaurarea unei noi stări de urgență. Aceștia au lansat și o petiție prin care cer ca taxele de studiu să scadă de la 9250 de lire la 3000 și au adunat deja peste jumătate de milion de semnături.
India. Școlile islamice au fost interzise
O lege inițiată de partidul prim-ministrului Narendra Modi într-unul dintre statele Indiei desființează școlile islamice pe motiv că ar furniza educație sub standarde. Opoziția a criticat măsura și o consideră discriminatorie. Practic, mai bine de 700 de școli cunoscute cu numele de „madrasas” ar trebui să fie desființate până în aprilie și să se transforme în școli normale. „Avem nevoie mai degrabă de mai mulți mulți doctori, polițiști, funcționari și profesori din rândul comunității musulmane decât de imami pentru moschee”, a spus ministrul Educației indian, pentru Asia One.
Foto main: Asia One