Educația în lume. Prima școală „rezistentă la pandemie” se construiește în Peru

Educația în lume. Prima școală „rezistentă la pandemie” se construiește în Peru

O școală prietenoasă cu mediul de 929 de metri pătrați își va întâmpina elevii cu grădini verticale în apropierea unui râu din Lima. În Europa, elevii dintr-un oraș german povestesc de ce e important pentru ei să facă orele în clasă. Iar un cercetător austriac vorbește despre reținerile lui în privința întoarcerii copiilor în bănci. În zonele de conflict, pandemia a fost doar picătura care a umplut paharul: cum învață în general copiii de-acolo și cine poate apăra educația? Mai departe, școlile din SUA caută soluții pentru combaterea discriminării rasiale, dar se lovesc de acuzații de îndoctrinare a elevilor. 

09.05.2021

de Medeea Stan

Austria. Un expert crede că întoarcerea tuturor elevilor de peste 10 ani la școală e riscantă 

Un microbiolog de la Universitatea din Viena spune că revenirea în școală a elevilor care au peste 10 ani, pe 17 mai, doar în baza testelor antigen ar putea fi primejdioasă, scrie Wiener Zeitung. Școlile au jucat un rol important în al treilea val al pandemiei, explică cercetătorul, pentru că grupa de vârstă cu cele mai multe infectări a fost cea a adolescenților și copiilor. Vaccinarea părinților acestor generații de elevi va începe abia la finalul lui mai sau chiar în iunie, adaugă el. 

 

Peru. Prima școală „rezistentă la pandemie” va fi ridicată în Lima 

Colegiul Markham, o școală internațională din Lima, îi va muta pe elevii între 6 și 12 ani într-o clădire nouă și sustenabilă. Pentru că pandemia a schimbat modul în care învățăm, inclusiv spațiul, conducerea instituției va începe un proiect care le va permite copiilor să studieze și în aer liber, relatează Euronews. Școala prietenoasă cu mediul va cuprinde 929 de metri pătrați și va găzdui 750 de elevi. Campusul se va întinde în apropierea unui râu și va include grădini verticale, zone de joacă deschise pe acoperiș și grădini interioare. Va fi, așadar, mai bine ventilată. 

 

Germania. De ce le e dor elevilor de școală

O mulțime de elevi din Hamburg nu au mai intrat în școală de la Crăciun. Doar cei din clasele primare și terminale se așază în bănci câteva zile pe săptămână. Celorlalți le lipsește tot mai mult școala și au povestit despre acest dor, scrie săptămânalul Die Zeit. „Nu mai avem pauze în care să ne putem mișca sau să ne vedem prietenii”, a spus un elev dintr-a V-a. O fată de 17 ani a explicat de ce o neliniștește că anul viitor are Bacalaureatul. Iar o elevă de clasa a IX-a a povestit că fiecare zi de școală online e la fel: după două săptămâni obosești și după două luni te cuprinde tristețea. 

 

Statele Unite. Școlile vor să vorbească deschis despre rasism, conservatorii spun că îndoctrinează copiii 

Mai multe școli din SUA își propun să oprească discriminarea rasială și să-i integreze cu adevărat pe elevii hispanici și afro-americani. Ei rar ajung, de pildă, să studieze în clase pentru avansați în școala elementară, scrie The Washington Post. Familiile lor le-au spus de nenumărate ori conducerilor instituțiilor că, de obicei, cultura școlilor unde învață preponderent elevi albi este neprimitoare. Dezbateri despre soluții au început atât în școlile publice, cât și în cele private. În unele state, s-ar putea ca elevii să studieze la ore despre grupuri marginalizate și diversitate culturală, însă conservatorii consideră asta o formă de îndoctrinare. 

 

Zone de conflict. Declarația Școlilor Sigure ar putea salva elevii 

160 de milioane de copii trăiesc în țări unde sunt frecvent conflicte armate, precum Yemen, Siria, Afganistan și Somalia. Între 2015 și 2019, în 93 de state, armata, instituții de securitate și grupuri armate au desfășurat aproximativ 11.000 de atacuri asupra școlilor, elevilor și profesorilor, potrivit Coaliției Globale pentru protejarea Educației de Atentate (GCPEA). Prea des școlile au fost transformate în baze militare. Unii copii au fost răpiți și violați, informează El País. 108 de state din toată lumea au decis, începând cu 2015, să adopte Declarația Școlilor Sigure inițiată de GCPEA, pentru prevenirea violenței asupra școlilor și universităților în timpul războiului. Nigeria, Mali și Afganistan iau deja măsuri. 

 

Marea Britanie. Studenții vor să primească un test obligatoriu despre înțelegerea consimțământului sexual 

Înainte de începerea primului an universitar, studenții ar vrea să se dea un test de unde să reiasă cât de bine înțeleg colegii lor ce înseamnă consimțământul, în contextul în care au fost tot mai multe acuzații de hărțuire sexuală în campusurile universităților, potrivit BBC. Institutul de Politici pentru Învățământul Superior a desfășurat o cercetare la care au participat 1.000 de studenți, iar 58% dintre ei au susținut că ar trebui să fie obligatorie o astfel de evaluare. 

 

Foto: Proiectul IDOM/ Rosan Bosch Studio

 

Medeea Stan

Reporter

Descoperă jurnalismul din 2014 și își dorește să continue măcar până la pensie, adică până prin 2055.

CUVINTE-CHEIE

educație elevi școală spania Germania marea britanie