Elevii din județul Cluj au cerut burse. Primarul din Chiuiești le răspunde în versete: „Supuneți-vă autorităților, așa poruncește Dumnezeu”

Elevii din județul Cluj au cerut burse. Primarul din Chiuiești le răspunde în versete: „Supuneți-vă autorităților, așa poruncește Dumnezeu”

În comuna Chiuiești, Cluj, burse elevilor sunt date fără vreo regulă, fără o hotărâre de consiliu, cum cere legea. Într-un schimb de adrese cu tinerii de la „Școli curate”, primarul Gavril Mihuț le dă în locul informațiilor sfaturi religioase și îi trimite să se adreseze Guvernului. Problemele cu educația nu se opresc doar la burse în Chiuiești. Într-unul din satele din comună, elevii învață în casa unor localnici și împart WC-ul din spatele curții cu aceștia. Primarul nu a reușit în ultimele cinci mandate să găsească o soluție.    

17.01.2021

de Cristina Radu. Foto: Eli Driu

Deși Legea Educației și un ordin de ministru prevăd clar că autoritățile locale trebuie să aloce din bugetele proprii fonduri pentru bursele elevilor, doar 6% dintre localitățile României respectă asta, potrivit unui raport al Societății Academice din România. În comuna Chiuiești, județul Cluj, de exemplu, o treime dintre elevi primesc burse, dar acestea sunt date pur și simplu, fără respectarea criteriilor din lege. Când reprezentanții elevilor au cerut explicații, primarul Gavril Mihuț le-a spus că nu sunt bani, le-a citat din Biblie și i-a trimis să se adreseze Guvernului.

Tinerii de la „Școli curate” au insistat la primărie cu mai multe adrese prin care cer respectarea legii și adoptarea unei hotărâri în consiliu.

În loc de rezolvarea unei probleme juridice, în schimbul de corespondențe au primit versete din Biblie, iar primarul i-a trimis la Guvern să ceară bani pentru burse, pentru că instituția pe care o conduce nu dispune de fonduri.

„Conduita mea se bazează pe frica de Dumnezeu, munca cinstită, adevăr, nu fățarnică, în care a-și dorii (sic!) să vă spun și dumneavoastră o parte din trei versete:

1. Supuneți-vă autorităților, așa poruncește Dumnezeu, fiind îngăduite de El.

2. Răspunde nebunului după nebunia lui, să nu se creadă prea înțelept.

3. Bâta din capul nebunului nu este oprită.

(...) Sper că m-ați înțeles și vă rog să vă adresați instituțiilor pe care vi le-am indicat deoarece problemele de care trebuie să mă ocup, potrivit legii, îmi ocupă timpul și nu o să mai port corespondențe cu dumneavoastră”, este răspunsul primarului comunei Chiuiești, Gavril Mihuț.

Sursa foto: www.dejeanul.ro

„Niște derbedei”

Primarul se apără și spune că citatele din Biblie se referă doar la el însuși și că în niciun caz al doilea verset nu face aluzie la reprezentanții elevilor, așa cum au interpretat ei.

„Spre deosebire de ei, care m-au făcut analfabet, eu nu i-am făcut nebuni, versetele alea sunt despre mine. De ce au zis că sunt un primar analfabet? Sunt niște oameni foarte neserioși și care nu cunosc legea. Niște derbedei, asta sunt”, spune revoltat edilul, pentru Școala 9.

„M-au amenințat cu Prefectura, cu presa și nici nu mi-au răspuns la telefon”, continuă el.

SAR i-a pus în vedere că se va adresa Prefecturii dacă primăria nu respectă Legea Educației și nu va acorda bursele conform prevederilor, printr-o hotărâre de consiliu.

„(...) în cazul în care veți înțelege să refuzați respectarea dispozițiilor legale imperative privind acordarea burselor școlare și finanțarea unităților de învățământ, ne vom simți nevoiți să aducem conduita dvs. la cunoștința Instituției Prefectului, mass-mediei și cetățenilor comunei Chiuiești”, a fost mesajul tinerilor către primărie.

Bursele, date „după ureche”

În proiectul de buget pe anul trecut, primăria Chiuiești a alocat 138.000 de lei la capitolul învățământ, în mare parte pentru bunuri și servicii, precum mobilă, încălzire, transportul profesorilor dintr-un sat în altul și protecția muncii. Niciun leu pentru investiții.

În acest buget sunt incluse și bursele: 6.000 de lei.

Legea Educației îi obligă pe primari să aloce anual bani de la bugetele locale pentru bursele elevilor prin hotărâre de consiliu local care să stabilească valoarea burselor de performanță, de merit, studiu și ajutor social, precum și numărul lor.

Acestea se acordă în funcție de anumite criterii, adică rezultatele la învățătură, situația financiară de acasă, participarea la olimpiade, toate prevăzute într-un ordin de ministru. Același ordin reiterează prevederile din Legea Educației: autoritățile locale sunt responsabile de burse și trebuie să le stabilească prin hotărâre de consiliu local.

„Aceste burse nu sunt de fapt burse, pentru că nu a existat o HCL pentru ele. Primăria le-a dat pur și simplu. Să nu ai hotărâre de consiliu e ca și când nu ai aloca, de fapt, bani”, explică Alexandru Manda, coordonator advocacy la Societatea Academică din România.

Primarul din Chiuiești susține însă că nu este necesar un astfel de document, ci dimpotrivă, ar fi ilegal să fie adoptată, în Consiliu, o hotărâre.

62 de burse a oferit primăria Chiuiești în anul școlar 2019-2020, spune Gavril Mihuț. Nu știe însă valoarea lor și nici în baza a ce criterii au fost date.

Criteriile au fost stabilite de consiliile școlilor, nu m-am ocupat eu, de unde să știu cum au fost date? S-a analizat situația elevilor, la învățătură și de-acasă, și așa au fost date. Primarul din Chiuiești, Gavril Mihuț

Nici nu vrea să audă de o hotărâre de consiliu privind acordarea burselor. „Nu este legal, scrie în legea bugetului!”. Nu e clar la ce prevederi s-a referit primarul.

În Chiuiești copiii învață în casa unui vecin

Nu doar bursele care se dau fără cadru legal sunt o problemă în Chiuiești. Comuna are trei școli și o grădiniță în care învață, în total, 178 de copii. Una dintre școli, cea din satul Huta, care are și grupă de grădiniță, nici măcar nu există propriu-zis, nu are o clădire proprie. Profesorii țin orele cu elevii din clasele primare în casa unor localnici, care nu are apă potabilă. Copiii merg la WC-ul din fundul curții, pe care îl împart, de fapt, cu proprietarii. Și așa a fost dintotdeauna. De aceea, nici nu are autorizație de la Direcția de Sănătate Publică.

Este una dintre cele 71 de unități de învățământ preuniversitar din județul Cluj, din totalul de 627, care funcționau, la sfârșitul lui 2019, fără autorizație sanitară, potrivit unui raport al DSP Cluj.

Cele mai multe astfel de școli sunt din mediul rural, iar deficiențele sunt, în principal, lipsa apei potabile și toaletele din fundul curții.

Banii primăriei au mers pe oină și pe biserică: „Dar ce, copiii nu merg la biserică?!”

Liberalul Gavril Mihuț conduce comuna care numără 2.300 de oameni de 20 de ani. Gavril Mihuț ridică din umeri: nu sunt bani. De 24 de ani, din care patru a fost viceprimar, nu a găsit fonduri pentru a ridica o școală nouă. A cerut ajutor de la Guvern și ministere, adaugă el, însă l-au plimbat de la o instituție la alta.

„În 24 de ani nu strângi bani nici de un buget”, spune primarul care se plângea în 2014, potrivit Monitorul de Cluj, că primăria nu are un autoturism propriu, iar deplasările prin comună trebuie să le facă cu mașina personală.

Edilul liberal lucrează în primărie de 36 de ani. A fost contabil, apoi viceprimar patru ani, iar din 2000 a tot câștigat mandate de primar. Conform declarației de avere, în 2018 a avut un salariu net de aproape 5.500 de lei.

Comuna pe care o conduce e mică, iar bugetul ei e pe măsură. Proiectul de buget pe anul 2021 nu a fost încă aprobat. Cel pe anul trecut, în schimb, a fost estimat la peste 3,75 de milioane de lei, atât veniturile, cât și cheltuielile. În mod normal, veniturile unei instituții ar trebui să fie mai mari decât cheltuielile. Practic, primăria și-a asumat că nu va aduce niciun ban în plus la bugetul local.

Cele mai mari cheltuieli ale primăriei sunt cele cu angajații, conform bugetului.

Printr-o hotărâre de Consiliu Local adoptată în noiembrie anul trecut, instituția a oferit 30.000 de lei de la buget ajutor unităților de cult din localitate.

„Dar ce, copiii nu merg la biserică?! Părinții lor nu merg la biserică?!”, a reacționat primarul Gavril Mihuț, întrebat despre acest sprijin financiar.

În Chiuiești, oina e mai ceva ca fotbalul. Primarul se mândrește cu echipa comunei, campioană națională la juniori în 2017. Și cu terenul de oină construit din fonduri europene care are inclusiv instalație nocturnă. Prin programul PNDR, de Ministerul Agriculturii au construit și o grădiniță. 

Doar 180 de primării din țară acordă toate tipurile de burse

Comuna Chiuiești din Cluj este din păcate oglinda multora din România. Reprezentanții „Școli curate”, proiect al Societății Academice din România, au cerut, de altfel, tuturor primăriilor din țară date legate de burse și de investițiile în învățământ pe ultimii doi ani și le-au atenționat că trebuie să aloce fonduri pentru acestea, așa cum prevede Legea Educației.

Conform raportului realizat de Școli curate în urma colectării acestor informații, în 94 la sută dintre localitățile din țară nu se acordă deloc burse școlare, se acordă doar parțial, ori nu se acordă conform legii.

Practic, din 3.182 de primării obligate să acorde burse elevilor, doar 180 respectă legea.

Raportul mai arată că există localități în care valoarea burselor este infimă. În comuna Bucinișu, județul Olt, spre exemplu, elevii primesc doar 6 lei pe lună. O bursă socială în localitatea Călui din același județ este 4,5 lei pe lună. Spre comparație, în București bursele elevilor ajung la 600 de lei pe lună.

În județul Cluj, în 11 la sută dintre localități primăriile oferă integral burse copiilor. Doar 9 din 81 de autorități locale. Iar comuna Chiuiești nu este printre ele.

Cristina Radu

reporter

A terminat Facultatea de Jurnalism din București și a început să lucreze în presă în 2016, în primul an de studii, la agenția de presă News.ro. În perioada 2018-2024 a fost reporter la ziarul Libertatea, unde a documentat poveștile din spatele știrilor. Acum este reporter de investigații la Snoop.ro. Scrie despre oamenii care schimbă câte puțin societatea, despre mediu și animale, abuzuri și cheltuirea banilor publici. Îi place Harry Potter, are trei pisici răsfățate și crede că locul stafidelor nu este în prăjituri.

CUVINTE-CHEIE

burse burse scolare elevi cluj primar chiuiesti