Organizat anul acesta în perioada 14-15 iunie, „Festivalul Drag de Învățare” a fost adresat copiilor între 6 și 12 ani și a pornit din comunitatea Rubik, un after school altfel. „Noi o numim o comunitate de învățare în sensul în care e mai mult decât un spațiu în care copiii își fac doar temele”, spune Alexandra Rădulescu, coordonator de programe în cadrul Rubik. În cadrul comunității este hrănit dragul de învățare, adică o călătorie în care copiii își descoperă pasiunile și își propun singuri un obiectiv de învățare, își identifică stilul de învățare și timp de o oră lucrează la obiectivul propus. Această oră se numește „Passion Project” și este doar unul dintre proiectele Rubik. Copiii se organizează singuri, se învață unii pe alții lucruri, aleg ce vor să învețe și au libertatea de a lua decizii și de a învăța în ritmul lor.
Festivalul a avut loc la hotelul Caro din Capitală și a fost gratuit pentru participanți, copii și părinți care s-au putut implica voluntar în organizarea evenimentului. „Important este că se petrece timp împreună. De exemplu, eu și cu fiul meu am făcut pentru prima dată voluntariat în echipă, ceea ce este un eveniment super pentru noi în familie”, spune Corina, mama lui Matei.
Băiatul ei a bifat două „prima dată”. A fost prima dată când a făcut voluntariat și prima dată când ziua sa de naștere a fost sărbătorită într-un festival de învățare. „Laaaaa muți ani, să trăăăăăiți! La muuuulți ani, fericiiiiiți! La mulți ani, Matei!”. Asta se cânta în cea de a doua zi a evenimentului. În spirit de glumă, deasupra celor două frigidere cu înghețată pe care o primeau copiii, adulții de la Rubik au scris cu roșu „Înghețată de ziua lui Matei” și au desenat o inimioară.
Corina crede că este important ca băiatul ei să vadă ce înseamnă să se implice într-o activitate civică, fiindcă trebuie să dai, nu doar să primești.
Ateliere pentru părinți
Alt lucru cu care s-au putut delecta părinții în festival au fost atelierele organizate special pentru ei. În timp ce copiii sunt la stațiile de învățare sau la ateliere, părinții pot învăța despre educație financiară, workshop despre cum își pot ajuta copilul să vorbească în public, cum să se conecteze cu copiii lor și cum să îi hrănească sănătos.
Îți dădeai seama destul de ușor unde se țin atelierele pentru părinți. În camera de la parterul clădirii era o ușă de sticlă, mare, ce dădea în curtea exterioară. Pe jos erau pavele gri, în fundal puteai admira lacul Colentina și în față erau boxe și o scenă. Erau cam douăzeci de locuri, dar părinții care n-au mai găsit loc s-au aciuat la mesele de lângă scenă. Volumul era potrivit, nici prea tare ca să deranjeze atelierele copiilor, dar nici prea încet ca să fii nevoit să tot întrebi „Ce-a zis?”. Când vorbitorul cerea implicarea publicului, părinții executau ascultător ce li se cerea. La final au putut să pună întrebări. O mamă a fost curioasă ce soluții sunt când cei mici au probleme cu somnul și cum să-i schimbe alimentația. Am lăsat o discuție aprinsă că să văd cum se distrează-învață cei mici.