Părinții de la Școala 12 au dat câte 400 de lei fiecare în anul școlar anterior pentru fondul clasei. Iar în acest an, părinții au dat strigarea pe grupul de Whatsapp să se formeze din nou un fond al clasei. „Să ceri bani pentrul fondul clasei când clasa este oricum goală e un nonsens”, a spus unul dintre părinți pentru Școala 9.
Directorul școlii, Mariora Sideriaș, a spus pentru Școala 9 că nu a știut despre colecta părinților. „Acum în pandemia profesorii și-au cumpărat singuri markerul. Eu nu am cunoștință despre așa ceva. Și mi se pare normal ca cel căruia i s-a cerut un leu să vină și să ne informeze pe noi”, a spus aceasta. La scurtă vreme, a fost convocată o ședință cu părinții și li s-au dat părinților banii înapoi.
În același timp s-a sesizat și Avocatul Poporului care în adresa către directorul unității de învățământ reamintește că există un regulament clar atunci când vine vorba de banii dați școlii: „Susținerea financiară a bazei materiale a școlii sau a unei grupe/clase poate fi făcută de comitetul de părinți doar prin intermediul asociației de părinți cu personalitate juridică și este interzisă implicarea copiilor/elevilor sau a personalului din unitatea de învățământ în strângerea sau gestionarea fondurilor”. Se face referire la regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar din 2020.
Iar la Școala 12 acest regulament nu era respectat. Școala 9 a scris despre părinții care adunau bani de fondul clasei, în condițiile în care în toate școlile din România se țin cursuri exclusiv online.
Noțiunea de fond al clasei sau școlii nu există în legislația sistemului de învățământ din România. Legea din 2011 prevede că școlile pot să aibă venituri proprii din donații, sponsorizări sau alte surse legal constituite, dar interzice explicit colectarea banilor de persoane fizice.
2000 de lei amendă pentru cei care colectează bani în școală
În același timp, elevii au propus recent un proiect de lege prin care vor modificarea legii educației astfel încât aceasta să prevadă interzicerea colectării fondului clasei sau al fondului școlii. Elevii spun că prin sprijinirea strângerii fondului clasei sau al școlii se sprijină de fapt corupția din școli.
„Fie că este vorba despre cumpărarea materialelor necesare desfășurării orelor de curs, fie că vorbim despre renovarea sălii de clasă sau de sprijinul pentru plata serviciilor de pază, părinții sunt cei care investesc sume considerabile de bani”, arată Consiliul Național al Elevilor. Amintesc și că potrivit Constituției României, învățământul ar trebui să fie gratuit.
De aceea, elevii propun să se interzică în mod explicit colectarea fondului clasei și fondului școlii în unitățile de învățământ. Proiectul de lege prevede amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei pentru cei care nu respectă acest lucru. Proiectul prevede că amenzile vor fi aplicate de către ofițerii sau agenții de poliție la sesizarea elevilor, părinților sau profesorilor, în cazul în care proiectul va fi adoptat.