Am ales câteva „bile albe“ și „bile negre“ din programele de guvernare ale celor mai mari partide, analizate de Societatea Academică din România.
„Bile albe“ pentru USR-PLUS: pregătire mai bună a profesorilor, mai mulți consilieri școlari
Alianța USR-PLUS propune evaluarea tuturor departamentelor pentru pregătirea personalului didactic (DPPD) din universități. „În urma evaluării se vor selecta, în baza unor criterii de calitate și de poziționare geografică, cele mai bune 10 departamente pentru pregătirea personalului didactic care, ulterior, vor deveni Centre Naționale pentru Pregătirea Cadrelor Didactice“, prevede programul USR-PLUS.
Societatea Academică din România consideră că această măsură este un pas esențial pentru a moderniza sistemul de formare a personalului didactic. Însă, subliniază că este nevoie și de „o reformă a salarizării personalului didactic, acordându-se o mai mare atenție pentru creșterea nivelului de salarizare pentru profesorii debutanți“.
Un alt punct pozitiv din programul de guvernare al Alianței USR-PLUS este ca fiecare consilier școlar să nu aibă arondați mai mult de 500 de elevi. Iar dacă școala are mai puțin de 500 de elevi, aceasta să fie obligată să asigure cel puțin un consilier școlar în fiecare unitate de învățământ.
„Este o măsură utilă și necesară, pentru a face consilierea școlară cu adevărat efectivă“, precizează cei de la SAR. Totodată, aceștia subliniază că propunerea trebuie „să fie însoțită cu acțiuni concrete de profesionalizare a corpului consilierilor școlari, precum și de atragere a absolvenților de psihologie în acest domeniu“.
„Bile negre“ pentru USR-PLUS: facilități fiscale pentru părinții care dau bani școlilor, periclitarea dreptului elevilor la manuale gratuite
Alianța USR-PLUS propune să fie oferite facilități fiscale pentru părinții și firmele care investesc într-o școală. Propunerea este descrisă ca „nefundamentată și nejustificată, dar mai ales discriminatorie“ de către Societatea Academică din România.
„USR-PLUS girează contribuția părinților (dubla finanțare) la un serviciu public educațional, care trebuie garantat de către statul român, fiind un drept prevăzut de Constituția României, la articolul 32“, se mai arată în raportul SAR.
Totodată, SAR atrage atenția că USR-PLUS nu propune nicio soluție concretă în sensul creșterii accesului elevilor la mediul de învățare online.
O altă propunere este de a lăsa profesorii să decidă singuri dacă au nevoie de manuale la clasă, iar acest lucru „ar putea afecta dreptul elevilor la manuale gratuite, crede Societatea Academică din România.
Nu în ultimul rând, USR-PLUS este criticat pentru că propune ca finanțarea pentru educație să crească „în mod etapizat, până la 6% din PIB alocat educației“.
„În cazul în care un partid apreciază educația ca fiind prioritară în dezvoltarea societății, va găsi resursele pentru o finanțare suficientă, respectiv un procent din PIB corespunzător, comparativ inclusiv cu media europeană“, spun reprezentanții SAR.
„Bile albe“ pentru PSD: achiziții de tablete cu inteligență artificială, finanțare diferențiată pentru elevii din mediul rural și din licee tehnologice
Social-democrații susțin „achiziția de laptopuri sau tablete cu abonament la internet, modul de testare a alfabetizării funcționale cu IA (Inteligență Artificială)“.
Despre această propunere, raportul SAR spune că este benefică și subliniază că „pandemia a plasat educația românească pe o pantă a digitalizării fără cale de întoarcere, proces necesar și inevitabil pentru progresul societății“.
Tot PSD propune alocarea diferențiată a costului standard per elev în funcție de mediul în care elevii studiază, „ținând cont de costul real pe care unitatea de învățământ trebuie să îl suporte pentru a furniza actul de educație la un standard ridicat de calitate“.
De menționat că o idee similară se regăsește și în programele de guvernare ale celor de la USR-PLUS și PNL pentru elevii din comunități dezavantajate.
„Bile negre“ pentru PSD: ignoră copiii cu dizabilități, nu există măsuri împotriva corupției din educație
În programul de guvernare pentru educație propus de PSD nu există nicio măsură în vederea sprijinirii copiilor cu dizabilități sau cu cerințe educaționale speciale, deși ei „sunt condamnați la discriminare, izolare și încălcarea șanselor egale la educație“, subliniază SAR.
Totodată, aceștia atrag atenția că social-democrații nu propun nicio măsură concretă pentru a crește numărul tinerilor interesați să urmeze o carieră didactică în mediul preuniversitar.
„Fiind un partid social-democrat, ar fi trebuit să manifeste un interes real pentru a propune creșterea salariilor profesorilor debutanți (2.400 de lei) sau pentru introducerea unui spor oferit cadrelor didactice care aleg să predea în medii defavorizate“, punctează SAR.
Cât despre formularea „reconfigurarea programelor școlare și a planurilor-cadru“ folosită de PSD în programul de guvernare, raportul SAR spune că este mult prea vagă. „Nu este oferit alegătorului o ofertă autentică privind arhitectura curriculară.“
Totodată, SAR remarcă că în programul PSD nu există „propuneri coerente cu privire la diminuarea fenomenelor de corupție în mediul școlar și universitar“, cum ar fi pentru eliminarea fenomenului de plagiat.
Nici social-democrații nu își asumă procentul de 6% din PIB pentru educație până în 2024.
„Bile albe“ pentru PNL: consiliere pentru elevi, digitalizare, finanțarea suplimentară a școlilor sărace
„PNL propune cele mai consistente măsuri privind dezvoltarea învățământului profesional și vocațional, în raport cu toate celelalte formațiuni politice“, se arată în raportul SAR. Susțin practic crearea „unor rute complete pentru profilurile teoretic, profesional și vocațional, care să includă toate nivelurile de calificare“.
De asemenea, reprezentanții SAR apreciază că în programul PNL se vorbește și despre măsuri de consiliere și orientare timpurie a elevilor în vederea identificării rutei educaționale optime pentru aceștia.
Alte puncte pozitive din programul liberalilor sunt finanțarea suplimentară pentru școlile din comunitățile sărace, cât și „digitalizarea procesului educațional și interconectarea bazelor de date cu alte domenii, pentru a permite abordări integrate“.
„Bile negre“ pentru PNL: lasă acordarea burselor la mâna autorităților locale, nu clarifică cum vor asigura transportul gratuit pentru elevi
Liberalii menționează în programul lor că bursele pentru elevi ar trebui să fie alocate „în funcție de resursele bugetare ale comunităților locale“. Reprezentanții SAR spun că această sintagmă este „un afront adus educației din România“, având în vedere că în 94,34% dintre localități dreptul la burse este încălcat.
„În actuala Românie Educată încă avem primării care acordă burse sociale în valoare de 4 lei/lună (Călui, județul Olt).“ - SAR
Deși completarea flotei de microbuze școlare în zonele defavorizate este un obiectiv asumat de către PNL în programul de guvernare, liberalii nu explică cum vor implementa această măsură.
Cei de la Societatea Academică din România mai atrag atenția că, la fel ca USR-PLUS și PSD, nici PNL nu-și asumă asumă creșterea bugetului pentru educație până la 6% din PIB decât gradual.
Vineri, 4 decembrie, ora 16.00, va avea loc o dezbatere organizată de Societatea Academică din România în cadrul căreia reprezentanții partidelor politice vor răspunde la întrebări cu privire la planurile lor pentru educație.
Foto Cover: Dumitru Angelescu