Anul acesta, Eita Sato și Aoi Hoshi sunt singurii absolvenți ai Liceului Yumoto Junior High, situat într-o zonă muntoasă din nordul Japoniei, notează jurnaliștii Eimi Yamamitsu, Tom Bateman și Issei Kato. Și sunt și ultimii.
„Am auzit zvonuri despre închiderea școlii în al doilea nostru an, dar nu mi-am imaginat că se va întâmpla cu adevărat. Am fost șocată”, a declarat pentru Reuters Eita, care, la fel ca și Aoi, are 15 ani.
Rata natalității, tot mai scăzută
Pe măsură ce rata natalității în Japonia scade rapid, închiderea școlilor s-a accelerat, în special în zonele rurale, cum ar fi Ten-ei, o zonă muntoasă de schi și de izvoare termale din Fukushima.
Scăderea natalității este o problemă regională asiatică, costurile creșterii copiilor reducând natalitatea în țările vecine, Coreea de Sud și China. Dar situația Japoniei este deosebit de critică, conform Reuters.
Prim-ministrul Fumio Kishida a promis „măsuri fără precedent” pentru a crește rata natalității, inclusiv dublarea bugetului pentru politicile legate de copii, și spune că menținerea mediului educațional este crucială, notează Reuters. Dar puține lucruri au ajutat până acum.
Nașterile au scăzut sub 800.000 în 2022, un nou record minim, potrivit estimărilor guvernamentale. Un record la care s-a ajuns cu opt ani mai devreme decât era preconizat, explică Reuters.
Aproximativ 450 se închid în fiecare an, arată datele guvernamentale. Între 2002 și 2020, aproape 9.000 și-au închis porțile pentru totdeauna, ceea ce face ca zonele îndepărtate să fie din ce în ce mai neatractive pentru tineri locuitori.
„Sunt îngrijorată de faptul că oamenii nu vor considera această zonă ca fiind un loc în care să se mute pentru a-și întemeia o familie dacă nu există o școală gimnazială”, a declarat pentru Reuters mama lui Eita, Masumi, care a absolvit, de asemenea, la Yumoto.
Depopularea satului Ten-ei s-a accelerat după dezastrul din 11 martie 2011 de la centrala nucleară Fukushima Dai-ichi, aflată la mai puțin de 100 km distanță, Ten-ei suferind o anumită contaminare radioactivă, care a fost între timp curățată. Astăzi, satul numără sub 5.000 de locuitori, dintre care doar aproximativ 10% au sub 18 ani, conform Reuters.
Istoria unei școli
Liceul Yumoto, o clădire cu două etaje, a avut aproximativ 50 de absolvenți pe an în perioada sa de glorie din anii 1960. Fotografiile fiecărei promoții de absolvenți sunt atârnate lângă intrare, trecând de la alb-negru la color – numărul elevilor scăzând vizibil și brusc de la aproximativ 2000. Nu există nicio fotografie din ultimul an. Eita și Aoi au făcut parte dintr-o clasă de cinci persoane în școala primară, dar au fost singurele două care au continuat la Yumoto, notează Reuters.
„Locul va fi mai tăcut fără vocile copiilor”, a declarat pentru Reuters directorul liceului, Mikio Watanabe.
Experții avertizează că închiderea școlilor din mediul rural va accentua disparitățile naționale și va pune zonele izolate sub o presiune și mai mare. În alte părți ale Japoniei, școlile închise au devenit vinării sau muzee de artă, conform Reuters.
„Închiderea școlii înseamnă că, în cele din urmă, municipalitatea va deveni nesustenabilă”, a declarat pentru Reuters Touko Shirakawa, lector de sociologie la Universitatea pentru femei din Sagami.