Lumea are nevoie de mai mulți profesori

Lumea are nevoie de mai mulți profesori

Pentru ca fiecare copil să primească suficientă educație, școlile din toată lumea au nevoie de încă 44 de milioane de învățători și profesori, arată un raport Unesco.

09.10.2023

de Cristina Radu

O treime din această nevoie este în Africa subsahariană, în timp ce în Europa și America de Nord ar mai fi nevoie de 5 milioane de dascăli pentru învățământul preuniversitar.

„Profesorii joacă un rol vital în societățile noastre și cu toate astea, profesia se confruntă cu o criză majoră. În unele regiuni nu există candidați. În alte, profesorii renunță la ea în primii ani de muncă. În ambele cazuri, răspunsul este același: trebuie să oferim profesorilor mai multă apreciere și mai mult sprijin”, spune Audrey Azoulay, directoarea generală a Unesco, pentru The Guardian.

În Europa, profesorii renunță din cauza stresului și uneori, a salariilor nemotivante

Analiza Unesco arată că, deși deficitul s-a redus de la 69 de milioane în 2016, rămâne însă la cote mari și departe de îndeplinirea obiectivului de dezvoltare durabilă de a asigura învățământul primar și secundar pentru toți până în 2030.

În Africa subsahariană, deficitul reprezintă o treime din deficitul global de cadre didactice, iar lipsa nu s-a redus prea mult față de 2016: doar cu aproximativ 2 milioane.

Probleme sunt la peste tot la nivel global, inclusiv în țările bogate. Dacă în zona Africii este nevoie de profesori care să ocupe posturi noi, în Europa și America de Nord necesarul de cadre didactice este pentru a ocupa locuri rămase vacante.

Captură foto din raportul Unesco: De câți profesori mai este nevoie în fiecare regiune a lumii pentru ca toți copiii să primească educație suficientă și de calitate (penultima coloană)

Aici, pensionarea și lipsa de interes pentru a intra în profesie au făcut ca 4,8 milioane de profesori să fie încă necesari pentru a asigura un învățământ primar și secundar de calitate.

Raportul subliniază că dascălii sunt nevoiți să facă față unor niveluri ridicate de stres, lipsei de materiale și salariilor mici sau nemotivante, acestea fiind și unele dintre motivele pentru care părăsesc profesia în primii ani de muncă.

Ieșirea timpurie a cadrelor didactice din sistem îi afectează pe elevi și pe ceilalți profesori, notează realizatorii studiului, pentru că nu mai ajung să-și atingă potențialul maxim. Profesorii cu mai multă experiență au impact asupra elevilor dincolo de note, de exemplu la reducerea absenteismului și îmbunătățirea comportamentului în clasă.

Pentru ceilalți profesori poate fi o presiune în plus pentru că pot fi constrânși să se supraaglomereze cu predarea la alte clase, inclusiv discipline pentru care nu au pregătire, mai notează raportul.

 

Foto: Shutterstock

Cristina Radu

reporter

A terminat Facultatea de Jurnalism din București și a început să lucreze în presă în 2016, în primul an de studii, la agenția de presă News.ro. În perioada 2018-2024 a fost reporter la ziarul Libertatea, unde a documentat poveștile din spatele știrilor. Acum este reporter de investigații la Snoop.ro. Scrie despre oamenii care schimbă câte puțin societatea, despre mediu și animale, abuzuri și cheltuirea banilor publici. Îi place Harry Potter, are trei pisici răsfățate și crede că locul stafidelor nu este în prăjituri.

CUVINTE-CHEIE

profesori