O grevă, o lege, PISA și speranță. Anul 2023 educațional, în imagini
Cea mai mare grevă a profesorilor din ultimii 18 ani: trei săptămâni, în buza examenelor naționale, în care profesorii au ieșit în stradă în număr mare, într-o solidaritate fără precedent. Din iulie, a intrat în vigoare noua lege a educației, după 7 ani de dezbatere a proiectului „România educată”, pe baza căruia a fost dezvoltată. Apoi, după publicarea rezultatelor la testările internaționale PISA, în care România nu a scăzut, dar nici nu a săltat vreun pic rezultatele, o nouă dezbatere generală despre ce facem cu învățământul a scuturat societatea românească. A fost un an plin și cu multe provocări, pe care colegii noștri fotoreporteri Dumitru Angelescu, Vlad Chirea și Eli Driu l-au surprins în fotografiile lor. Vă prezentăm o selecție de 15 imagini ale anului educațional 2023.
26.12.2023
Fotoreportaj de Dumitru Angelescu, Vlad Chirea și Eli Driu
Fotografiile realizate de Eli Driu
Studenții de la Teatru au pus în scenă romanul „Ion” pentru elevi care se pregătesc să dea Bac-ul. 20 martie 2023, UNATC (București)
Elevi de la Liceul tehnologic „Clisura Dunării”, Moldova Nouă, au discutat online despre inteligența artificială cu Ion Stoica, profesor la Berkeley, în SUA. 13 iunie 2023, Moldova nouă (județul Caraș-Severin)
Copiii din cătunul Tufanu cu icoana își doresc o scoală la ei în cătun ca să nu mai meargă 7 km dus-întors prin padure, la școala de peste deal. 8 iulie 2023, Mălureni (județul Argeș)
În Tufanu cu icoana, anul școlar a început și pentru copiii de gimnaziu care nu mai trebuie să meargă prin pădure, la școala din satul de peste deal. 11 septembrie 2023, Mălureni (județul Argeș)
Iulia Mihalache, premiată în cadrul Galei „Profesorul Anului din mediul rural“, este învățătoare la clasa zero în satul Comani. 29 noiembrie 2023, Drăgăneșto-Olt (județul Olt)
Fotografiile realizate de Vlad Chirea
Școala Gimnazială nr. 89 „Nicolae Labiș” este din luna iulie în renovare. Chiar în fața intrării principale, lângă niște tomberoane, au fost așezate teancuri de manuale noi.
Școala colorată din Țara Moților, renovată de copii și săteni, are 6 elevi și 10 preșcolari. „Cei mici au pictat, adulții au făcut restul”
Viktor Pavel are 66 de ani și o energie echivalentă cu cea a elevilor lui, care au o vârstă de cinci ori mai mică. Acesta a devenit un star pe YouTube, unde își încarcă lecțiile de fizică. În mai, acesta a venit în România într-un schimb de experiență între elevii olimpici de la Liceul „Richelieu” din Odesa și Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București.
În Harghita și Covasna, un proiect european a adus peste 600 de adulți care au abandonat școala înapoi în bănci. Odon și învățătoarea sa
Acum cinci ani, doar 6 eleve s-au înscris să urmeze specializarea „Electrician” în cadrul unui proiect susținut de compania Distribuție Oltenia, în liceele profesionale din șapte județe. În ultimii doi ani școlari însă, au fost câte 32. Școala 9 a vorbit cu mai multe tinere de la Liceul „Astra” din Pitești despre alegerea lor și despre cât de aproape sunt să pună „-ă” după profilul „Electrician” în următorii ani.
Fotografiile realizate de Dumitru Angelescu
Absolvirea liceului este un eveniment al orașului, așa că în mai și iunie este un lucru obișnuit să vezi tineri în togă pe stradă
Copilăria înseamnă explorare și... oglindire
România a rămas în topul european al țărilor cu cei mai mulți copii în risc de sărăcie. Un frate își plimbă sora în cărucior, într-o comunitate dezavantajată
Ușurarea de inegalată pe care o simți după un examen...
Elevi salutând alaiul de la parada de 1 Decembrie