„Categoric, toate datele sociologice ne arată că persoanele sub 30-35 de ani sunt mult mai reticente la vaccinare plecând de la simplul fapt că riscul de a face o formă severă de boală este semnificativ mai redus(...)“, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță la Digi 24, potrivit Spot Media.
„În contextul în care ne dorim cu toţii să participăm la alte evenimente, cultural-artistice, sunt convins că şi tinerii vor înţelege importanţa vaccinării, beneficiile vaccinării, dacă nu pentru ei, atunci pentru părinţi, pentru bunici, pentru fraţi, pentru copii“, a adăugat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.
Gabriel Carnariu, președintele Consiliului Tineretului din România, spune că pot fi mai multe motive pentru care mulți dintre tineri nu se vaccinează.
„Autoritățile statului nu au făcut, deocamdată, suficiente eforturi pentru a transmite informațiile legate de vaccinare tinerilor. Mulți dintre ei n-au încredere în impactul pozitiv pe care vaccinul îl va aduce în viețile lor“, ne-a explicat reprezentantul tinerilor.
„Din câte am interacționat cu aceștia, constat că mulți dintre ei nu sunt preocupați să se vaccineze pentru că nu fac parte din categoriile de risc. Iar unii dintre cei care s-au infectat sunt cu atât mai convinși că n-au nevoie să se vaccineze“, a adăugat Carnariu.
El a mai spus că o posibilă soluție prin care ar putea să crească rata de vaccinare în rândul tinerilor este oferirea unor „recompense“ precum accesul gratuit sau redus la festivale de muzică sau de film ori alte evenimente culturale.
Între timp, în acest weekend a avut loc în Girona, Spania, primul festival-pilot în vreme de covid, cu 250 de participanți. Tinerii au putut să danseze pe muzică electronică după ce și-au descărcat o aplicație mobilă în care au făcut dovada unui test negativ, scrie Agerpres.
Mihai Drăgoi (Ilfov), rapelul pe 27 aprilie: „Moartea bunicii mele a fost absurdă, crudă, rapidă“
Bunica din partea tatălui a murit anul acesta din cauză că s-a infectat cu COVID. A fost un om extraordinar, care a schimbat multe vieți. A fondat Asociația Sfântul Stelian după revoluție. M-a dus de câteva ori la proiectele ei - o cantină socială, un centru medical pentru oamenii săraci și un centru educațional.
Mă așteptam să vină sute de oameni la înmormântare, dar din cauza restricțiilor am fost doar câțiva. Îmi este dor de ea și de conversațiile noastre. A fost o persoană foarte cultă. Iubea cărțile și concertele. A sperat până-n ultima secundă că mă va inspira și pe mine să citesc mai mult și să fiu interesat de cultură și de artă. Moartea bunicii mele a fost absurdă, crudă, rapidă. De asta m-am vaccinat.
Mama mi-a spus că cei peste 16 ani se pot vaccina și mi-a explicat că pot avea efecte secundare. Am acceptat fără să ezit. Îmi doresc sa revenim la o viață normală, să mă văd cu prietenii și să merg la concerte - fără să-mi fac griji pentru părinți sau pentru ceilalți bunici. Acum suntem toți vaccinați, deci e ok.
Părinții mei au mers până în Brașov ca să facă AstraZeneca. Presupun că era important pentru ei sa se vaccineze. Ei nu au avut reacții adverse. Cele mai multe informații mi le-am luat de la ei și de la prieteni. Rareori urmăresc știrile și nu am cont de Facebook.
Mihai Drăgoi/ Foto: Arhiva Personală
Eleonora Dincă (București), rapelul pe 12 aprilie: „De pe Tik Tok am aflat prima oară că se poate muri de coronavirus“
Am stat închisă în casă aproape toată pandemia. M-am simțit foarte singură pentru că nu puteam să mă văd cu prietenii. Nu-mi place să vorbesc prin mesaje sau prin video call-uri. E ca și cum n-ai vorbi cu acea persoană. Voiam să am o viață. Eu aveam în cap o anumită idee despre ce înseamnă viața de licean. Să ieși cu prietenii până la ce oră vrei tu. Bine, nu chiar la orice oră (râde). Să faci sporturi. Să experimentezi tot felul de lucruri noi, ca în filme.
Nu am putut să ies din cauză că locuiesc cu bunicii mei. Bunicul are 70 de ani, iar bunica 67. Amândoi sunt cardiaci. Doar nu era să le pun viața în pericol pentru o ieșire în mall. Așa că am așteptat să mă vaccinez.
La prima doză, am avut o mică durere musculară la umăr. Atât. La rapel, am avut puțină febră, dar nici nu am simțit. După ce m-am vaccinat, mi-am stabilit în fiecare zi o ieșire cu unul dintre prietenii mei. În fiecare zi m-am văzut cu altă persoană. Aveam o listă lungă de prieteni cu care nu am ieșit.
Eleonora Eleonora Dincă/Foto: Arhiva Personală
Matthew Wileman (București), prima doză pe 26 aprilie: „Unchii mei au trebuit să fie spitalizați“
M-am vaccinat pentru că mi-e dor să pot călători. Pandemia asta m-a făcut să-mi doresc să explorez mai mult locuri pe care nu le-am vizitat până acum sau unde m-au dus părinții când eram mic, dar nu-mi amintesc. Prima oară aș vrea să merg în Barcelona sau Berlin. Înainte de pandemie mergeam cu părinții la restaurant în fiecare săptămână. Acum, putem să facem asta din nou, pentru că și ei s-au vaccinat.
O să-l pot vedea mai des pe verișorul meu. De când a început pandemia, nu prea ne-am văzut. Mai mult am stat pe calculator și ne-am jucat împreună până m-am vaccinat. El de-abia așteaptă să facă 16 ani ca să se poată vaccina.
Unchii mei au trebuit să fie spitalizați din cauză că au avut covid. Ambii sunt în categorie de risc: mătușa mea este obeză și are hipertensiune, unchiul are peste 70 de ani. Asta cred că m-a încurajat cel mai mult să mă vaccinez. I-am zis mamei: Gata, m-am săturat. Și aia a fost.
Alți prieteni de-ai mei vor să mai aștepte până să se vaccineze. Le este teamă că vaccinul a apărut prea repede. Nici eu nu am fost sigur că vreau. Îmi era teamă de efectele secundare și-am zis să văd mai întâi cum reacționează alți oameni la vaccin. Am vrut să fiu cât mai sigur când mă vaccinez, așa că am mai citit despre asta în articole din jurnale științifice din afară. Din presă nu mi-am luat informații.
M-am vaccinat la spitalul Militar. A mers totul destul bine, în afară de faptul că am stat la rând câțiva oameni. Mi se pare la fel ca orice vaccin. Nu este deloc dureros.
Matthew Wileman/Foto: Arhiva Personală
Rareș Cabuz (Constanța), rapelul pe 15 aprilie: „Nu se știe niciodată cât de grav te poți îmbolnăvi“
Prin vaccinare știu că mă protejez pe mine, dar și pe ceilalți de o boală reală. Nu se știe niciodată cât de grav te poți îmbolnăvi sau cum o să te afecteze mai târziu. Vreau să mă vad cu prietenii mai des în oraș. Vreau să merg mai mult cu bicicleta și să merg la bunici. Ei stau aproape de noi, în Eforie.
Nu m-am informat aproape deloc de pe internet despre covid pentru că știu că există și fake news-uri (știri false - nota redacției). Mai mult am vorbit cu părinții. Mama, pentru că este profesoară, s-a vaccinat în etapa a II-a și a mers totul ok la ea.
M-am dus la vaccinare cu vărul meu, care este cu an mai mare decât mine. Eram singurii tineri la rând. Am avut puține emoții înainte de vaccinare pentru că nu știam ce efecte adverse aș putea să am. După prima doză, am avut o ușoară senzație de amețeală. După rapel, am avut febră și frisoane, dar mi-au trecut într-o seară.
Rareș Cabuz/ Foto: Arhiva Personală
„Este important fiecare om care se vaccinează“
Potrivit datelor Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, situația vaccinării pentru fiecare categorie de vârstă eligibilă, la sfârșitul lunii aprilie, este:
-din categoria între 16 și 19 de ani, 6.35% s-au vaccinat cu cel puțin o doză
-din categoria între 20 și 29 de ani: 13% s-au vaccinat cu cel puțin o doză
-din categoria între 30 și 39 de ani: 17% s-au vaccinat cu cel puțin o doză
-din categoria între 40 și 49 de ani: 20% s-au vaccinat cu cel puțin o doză
- din categoria între 50 și 59 de ani: 23.8% s-au vaccinat cu cel puțin o doză
-din categoria între 60 și 69 de ani: 28% s-au vaccinat cu cel puțin o doză
-din categoria între 70 și 79 ani: 27.7% s-au vaccinat cu cel puțin o doză
-din categoria peste 80 de ani: 14.7% s-au vaccinat cu cel puțin o doză
„Prioritară trebuie să fie vaccinarea bătrânilor, dacă vrem să salvăm cât mai multe vieți. Dar la cât de multe doze avem raportat la dorința de vaccinare a populației din România, este important pentru sănătatea publică fiecare om care se vaccinează“, a explicat pentru Școala 9 epidemiologul Alexandru Coman.
„Dacă vrem să trecem peste pandemie cât mai repede, ar trebui să se vaccineze toate persoanele eligibile, inclusiv tinerii“, a conchis medicul.