Recompense pentru copii și părinți
Directorul școlii din Nucșoara, își amintește cum în 2020 echipa Casa Bună a început să ducă copiilor fără posibilități calculatoare de pe care aceștia să poată lucra de la distanță cu voluntarii din toată țara. Era înainte de pandemie.
O familie a decis să scoată un pat din casă ca să aibă loc calculatorul. Atât de mult și-a dorit deși n-avea nici curent electric. „«Mă omu’ vrea și el calculator»”, și-au zis voluntarii. „La început i-am zis: «Nu-ți dăm acum, ai răbdare.»” «Nu, domne’, că vă știu că dacă nu-mi dați acum, nu-mi mai dați. Și îi fac loc, imediat aduc un cablu de la frate-miu»,” A tras curent și i-au dat calculatorul.
În timp, programul de meditații de la Casa Bună s-a dezvoltat. Mihaela Anghelescu, profesoara care îl coordonează pentru limba română, ne spune cifrele: 48 de copii de clasa a 7-a și a 8-a au făcut anul trecut parte din programul de meditații: 19 copii din Nucșoara, 9 din Lerești și 20 din București. Din cei 29 de clasa a 8-a care au început programul, 26 au continuat școala și sunt acum clasa a 9-a, parte dintre ei la liceu.
La Casa Bună lecțiile suplimentare sunt o mică parte din ce se face pentru copii și familii. Miza mare este scăderea abandonului școlar și dezvoltarea acestor copii plini de responsabilități înainte de vreme în niște adulți funcționali. „Asta e ce vede toată lumea, noi (n.r. Casa Bună) pregătim copiii pentru Evaluarea Națională, dar de fapt noi pregătim copiii să nu abandoneze școala”, spune Mihaela Anghelescu.
Copiii sunt împărțiți în grupe de lucru în funcție de nivel, fac meditații online și lecții fizice ca să întărească legătura cu adulții și merg în tabere.
Cei de a 8-a, pot accesa o bursă de 1.000 de lei. E un angajament pe termen lung, o obțin doar cei care se țin de treabă și pe tot parcursul anului școlar au maximum două absențe, participă în toate taberele și se prezintă la Evaluarea Națională.
Copiii sunt „plătiți” printr-un sistem cu puncte recompensă. Fiecare dintre ei are acces la un catalog online din care își pot alege diverse obiecte: jucării, ghete de fotbal, telefoane sau laptopuri. O jucărie de pluș costă 20 de puncte sau echivalentul a 10 prezențe la meditații, pentru un telefon elevii trebuie să fie consecvenți pe parcursul întregului an, oricum pe săptămână nu pot acumula mai mult de 4 puncte.