„Fiecare copil să cunoască nu doar 100 de povești când începe școala, dar să fi cunoscut și 100 de cititori. Doar așa poți să crești cititori”, este opinia Mariei Gheorghiu care de peste 20 de ani a dezvoltat programe pentru înscrierea copiilor la grădiniță și prevenția abandonului școlar și în ultimii ani, pe programe naționale de încurajare a lecturii. Invitată la podcastul REZOLVAT, Maria Gheorghiu a povestit despre provocările pe care le-a întâmpinat lucrând în comunități vulnerabile și ce intervenții funcționează.
REZOLVAT este primul proiect de jurnalism de soluții în educație și a doua temă abordată, după cea a abandonului școlar, este dezvoltarea literației.
„Literația, capacitatea de a înțelege ce citești, de a deduce, de a sumariza, de a sintetiza, toate procesele astea sunt legate de literație, nu au legătură doar cu literatura și nu au legătură doar cu orele de română. (...) Și atunci ar fi ideal - dar cred că mai avem de lucru mult până acolo - să existe această înțelegere în școală și în societate că literație ar trebui să facem toți, inclusiv profesorul de matematică”, explică Ivona Munteanu în podcastul REZOLVAT.
În România, doar 11% dintre elevii români înțeleg un text pe care îl citesc, sunt capabili să extragă o informație din el și chiar să-l evalueze, arată Raportul privind nivelul de literație al elevilor din România, realizat de platforma de testare standardizată Brio și Asociația pentru Valori în Educație.
Să explicăm rezultatele altfel: dacă România ar fi o școală cu 100 de elevi, atunci 42 dintre ei nu ar înțelege ce citesc dintr-un text, 47 ar putea doar să identifice o informație dată din text, relația dintre personaje și o idee principală. Doar 11 elevi din acea școală ar putea să facă o evaluare și să reflecteze asupra sa, nu doar să înțeleagă textul, potrivit raportului prezentat.
Echipa de proiect:
Jurnaliști: Andreea Archip, Raluca Cristea, Cristina Radu
Ilustrații: Simina Popescu
Imagine: Sorin Grigoreanu