Prima aplicație în limba română pentru educație sexuală. Cum sunt explicate conceptele de „contracepție“, „relație“ sau „consimțământ“: „Sexul este mai mult decât un contact sexual“
În 2019, doar 140 de mii de elevi, 4,6% din total, erau înscriși la opționalul „Educație pentru Sănătate“. Cum educația sexuală nu poate ajunge la ei prin intermediul școlii, Asociația SECS a lansat Myra, prima aplicație mobilă în limba română de acest gen. Mai ales că 86% dintre români accesează internetul de pe un smartphone. Myra se adresează în special tinerilor peste 15 ani din mediile dezavantajate și cuprinde informații despre relații, violență sexuală, metode de contracepție, menstruație, boli cu transmitere sexuală, sarcină, fertilitate și igienă.
09.02.2021
Florinela Iosip
„Aveți o prietenă de 15 ani, proaspăt căsătorită, care nu știe să scrie sau să citească. Nu dorește să aibă copii acum, dar nu știe care este cea mai bună metodă pentru a evita o sarcină. Folosind aplicația Mayra, descoperiți cum puteți să o sfătuiți.“ Așa sună una dintre sarcinile pe care cei de la Organizația SECS le-au dat-o unui grup de tineri dintr-o comunitate dezavantajată pentru a testa Mayra - prima aplicație în limba română pentru educație sexuală.
Tinerii au intrat pe o secțiune, colorată cu verde, pe care scrie „Nu este momentul să am un copil“. Acolo le-au apărut alte trei rubrici: „Contracepția“, „Contracepția de urgență“ și „Contracepția naturală“. La fiecare dintre acestea au găsit, pe scurt și într-un limbaj accesibil, definiții, sfaturi și explicații. Iată câteva exemple:
Contracepția previne ca tu să rămâi însărcinată în perioada pe care o folosești. Contracepția funcționează bine, dacă este folosită corect.
Contracepția hormonală nu îți afectează, în general, sănătatea. Contracepția nu te va face să te îngrași sau să-ți crească mai mult păr. Ea poate provoca reacții adverse precum dureri de cap, menstruații neregulate, acnee și sâni dureroși. Dacă asemenea reacții adverse sunt severe, consultă un medic.
Prezervativul este un săculeț subțire de cauciuc care este rulat în jos pe penis. El captează sperma atunci când un bărbat ejaculează.
Pilula contraceptivă previne o sarcină prin blocarea ovulației. În același timp, ele fac ca spermatozoizii să pătrundă mai greu în uter. Există diferite tipuri de pilule. Medicul dumneavoastră le va prescrie pe cele mai potrivite în funcție de sănătatea și stilul dumneavoastră de viață.
Totodată, pentru prezervativ și pentru pilula contraceptivă, dar și alte metode de contracepție, sunt prezentate informații, punctuale, de utilizare: de la cum se folosesc mai exact până la locul de unde le poți procura sau prețul.
Pilula contraceptivă este de obicei disponibilă într-un pachet care conține 21 sau 22 de pilule. Ia o pilulă în fiecare zi, în același moment al zilei (…) Nu iei anumite medicamente care interacționează cu ea. Spune-i medicului tău că iei pilule contraceptive în așa fel încât el/ea să țină cont de acest lucru.
Pilulele contraceptive sunt disponibile în farmacii. Prețul variază în funcție de produs și farmacie între aproximativ 15-50 de lei.
Aplicația Myra (denumire rezultată în urma unui joc de cuvinte pornind de la expresia „My rights“) este dezvoltată de SECS, organizație care promovează din 1990 dreptul la sănătate sexuală și reproductivă în România, fiind cea mai longevivă în domeniu.
Myra oferă utilizatorilor informații formulate de specialiști din Federația Internațională de Planificare Familială împreună cu SECS și alte două ONG-uri, din același domeniu, din Serbia și Bulgaria. Datorită acestei colaborări aplicația poate fi descărcată în limba română, sârbă, bulgară sau engleză.
Conținutul aplicației este despre relații, anatomie, contracepție, sexualitate, sarcină, fertilitate și infecții cu transmitere sexuală, organizată pe rubrici dedicate, pentru a fi cât mai simplu de utilizat și de înțeles.
Myra include secțiuni ca „Despre relațiile mele și starea de bine”, „(Cred că) sunt însărcinată”, „Corpul, igiena și sexul” etc., un instrument de urmărire a perioadei fertile (calendar al fertilității), precum și o secțiune cu contacte utile pentru planificare familială sau pentru cazuri de violență domestică.
A fost creată în special pentru adolescenții peste 15 ani care își doresc să învețe mai multe despre corpul lor, relații și sexualitate.
Ca să-și facă un cont, tânărul sau adultul poate să-și seteze o parolă, pentru a avea intimitate, iar apoi să aleagă una dintre cele două variante pentru aplicație: pentru genul feminin sau genul masculin (au conținut similar, cu câteva excepții).
„Știm că este o problemă că nu includem o treia categorie care să fie pentru persoanele genderfluid (vor să rămână flexibili în privința identității de gen, nu să adopte o singură definiție restrânsă - n.r.) sau transgender, însă ne dorim să dezvoltăm aplicația. Deocamdată ne interesează să ajungem la cât mai mulți tineri din comunitățile dezavantajate și la mediatorii care lucrează cu ei“, explică Carmen Șuraianu, președinta organizației.
Accesul tinerilor din astfel de medii la servicii medicale este mult mai dificil. Așa se face că ei ajung adesea „în situații în care nu pot discuta cu un specialist despre dilemele, problemele sau nevoile lor“, mai explică cei de la SECS.
„În lipsa abordării acestui subiect în medii sigure, tinerii caută informații în mediul online, fără să verifice dacă sursele de informare oferă date corecte“, adaugă ea.
Dorința noastră este ca aplicația Myra să transforme telefonul mobil al tânărului într-o sursă de informații corecte despre educația sexuală. - Carmen Șuraianu
Urmările lipsei educației sexuale, în statistici
De altfel, dintr-un raport al Centrului FILIA, care citează date de la INS, rezultă că 86% din populația care are acces la internet, atât în mediul urban, cât și în cel rural, folosesc un smartphone.
Astfel, tot prin intermediul acestor dispozitive, SECS vrea să ofere acces la un instrument de învățare „sigur, interactiv, gratuit și accesibil“. Odată instalată, Myra poate fi accesată și când telefonul nu este conectat la internet.
Cei de la SECS spun că miza diversificării mediilor prin care tinerii pot avea acces la educația sexuală este extrem de importantă, având în vedere că în școli prea puțin se predă. În 2019, 140 de mii de elevi, 4,6% din total, erau înscriși la opționalul „Educație pentru Sănătate“.
Iar efectele lipsei de informații și a asigurării gratuite pentru servicii de sănătate sexuală și reproductivă corespunzătoare sunt „cel puțin îngrijorătoare“:
-România este pe locul II în UE, după Bulgaria, la procentul de nașteri în rândul femeilor sub 20 de ani: 12.2% din numărul total de nașteri, față de media europeană de 3.7%;
- Una din 6 adolescente care a avut un copil înainte de 15 ani va avea un al doilea copil înainte de a împlini 18 ani;
- În 2019 numărul întreruperilor de sarcină în cazul fetelor între 15 și 19 ani a fost de 4.290;
-31,7% din mamele minore nu finalizează ciclul primar;
- În cazul mamelor între 15 și 19 ani, cei mai mulți bărbați care le lasă însărcinate sunt majori: între 20 și 24 de ani (6612 de indivizi), între 25 și 29 ani (3093) între 15 și 19 ani (2264); între 30 și 34 ani (1181);
- Numărul de cabinete de planificare familială a scăzut de la 153 de cabinete, în 2016, la 117 în 2020.
Ce înseamnă „consimțământul” și „violența sexuală”
Însă pe aplicația Myra nu se găsesc doar informații despre sănătatea reproductivă, ci și despre:
- ce presupune o „relație intimă“ și „egalitatea într-o relație“
- câte tipuri de relații există
- ce este „homosexualitatea“
- ce înseamnă „consimțământ“
- ce trebuie să faci în cazul în care ai luat o infecție cu transmitere sexuală (să mergi la medic, să anunți partenerii cu care ai avut un contact sexual etc.)
- ce înseamnă „violență/agresiunea sexuală“
O relație intimă este o relație care implică intimitate fizică și/sau emoțională. Intimitatea emoțională implică sentimente de plăcere sau de iubire a uneia sau mai multe persoane care pot duce la intimitate fizică (sau de la fizic la emoțional).
Nu există o definiție general acceptată a ceea ce este o relație. Poate include diferite moduri de a trăi - care se pot schimba de-a lungul anilor - de la prietenie, relații monogame la relații sexuale ocazionale. Orice relație poate fi un amestec de diferite tipuri de relații. Tu și partenerul tău ar trebui să vă simțiți fericiți cu tipul de relație pe care îl aveți.
Sexul este mai mult decât un contact sexual. El include și lucruri precum sărutul, mângâierea și sexul oral. De asemenea, poți face sex cu tine. Aceasta se numește masturbare.
Homosexualitatea este atracție romantică, atracție sexuală sau comportament sexual între membrii aceluiași sex sau gen (...) Orientarea ta sexuală este o parte naturală a cine ești, care se poate schimba sau rămâne la fel pe parcursul vieții.
Consimțământul este atunci când o persoană acceptă sau dă permisiunea unei alte persoane să facă ceva. Amândoi aveți responsabilitatea de a vă asigura că vă simțiți în siguranță și confortabil la fiecare pas pe parcurs.
Violența sexuală este o situație în care o persoană exercită asupra altei persoane presiune sau forță pentru a o determina să facă sex sau lucruri sexuale pe care nu le dorește sau atunci când o persoană este oprită să folosească metode de control a nașterilor sau prezervative, dacă dorește să o facă. Violența sexuală poate fi exercitată de orice individ, inclusiv de propriul partener.
Unele infecții cu transmitere sexuală pot fi diagnosticate vizual, de exemplu păduchii pubieni și negii genitali. Majoritatea infecțiilor au nevoie de teste care, de obicei, sunt efectuate pe probe de sânge și de urină sau se recoltează cu mici tampoane de bumbac.
Care sunt întrebările pe care tinerii le adresează cel mai des?
Aplicația Myra cuprinde și o secțiune de întrebări frecvente venite către Asociația SECS din partea tinerilor. Cele mai multe sunt legate de contracepție, sarcină și relații:
Ce este dispozitivul intrauterin? Cum se inserează? Știu că există prezervativ pentru femei. Cum arată? Ce sunt spermicidele? Ar trebui să merg la medic dacă bănuiesc că sunt însărcinată? Este în regulă să locuiesc cu partenerul/partenera mea dacă nu suntem căsătoriți? Nu cred că o relație deschisă este potrivită pentru mine. Pot să refuz o astfel de relație?
*Aplicația Myra se poate descărca gratuit de pe platformele Google Play și App Store, aceasta fiind optimizată atât pentru sistemul Android cât și pentru iOS.