REZOLVAT by Școala9 este primul proiect de jurnalism de soluții în educație. În calupuri separate tematic, luăm câte o problemă cunoscută a școlii românești și mergem către experți și profesori pentru soluții testate, ne uităm la oportunități, dar și la limitări. În primele două serii am vorbit despre abandon școlar și literație. Acum, disecăm tema alfabetizării științifice și matematice.
Profesoara de biologie Cristina Dudan își începe orele pe care le ține la Colegiul Național „Radu Negru” din Făgăraș cu întrebarea: „La ce credeți că vă folosesc aceste conținuturi și când considerați că puteți să le aplicați în viața de zi cu zi?”. Anticipează așadar ce ar putea să o întrebe elevii pe ea.
Și din acest punct profesoara construiește tot scenariul lecției.
Iar biologia îi dă multe legături cu viața de zi cu zi. Folosește drojdia pe care o au toți în bucătărie, de exemplu, la lecțiile despre Regnul Fungi, la ciuperci. Sticlele și paiele se folosesc în realizarea machetei sistemului respirator, proiect pe care îl face în clasă sau îl dă copiilor pentru acasă.
„Elevii primesc ca sarcină de proiect pentru acasă acest gen de activitate sau alte tipuri de lucrări practice adaptate de mine, urmărim un filmuleț sau explic eu pașii de lucru, apoi ei realizează acasă lucrările, se filmează lucrând, și prezintă la școală materialul video. În plus, în formatul actual, elevii își dezvoltă și competențele digitale”, explică profa.
„Mă încarc cu energie bună atunci când simt că am reușit să captez atenția copiilor”
Cristina are 39 de ani și a intrat în învățământ din 2011, după ce a absolvit Facultatea de Științe, din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și două masterate în Biologie aplicată și în Expertiza și Managementul sistemelor ecologice. De șapte ani este titulară la colegiul din Făgăraș. Aici predă profesoara de biologie de la clasa a V-a până la clasa a XII-a, un colegiu național cu aproximativ 1.500 elevi. Petrece între 6-8 ore acolo unde face zilnic între 6000-8000 pași, în care „mi se descarcă bateriile cel mai ușor, dar în același timp, mă încarc cu energie bună atunci când simt că am reușit să captez atenția copiilor, să-i mențin în sarcina de lucru, să-i provoc să gândească, să se exprime, atunci când văd sclipiri în ochii lor.”
Locuiește alături de familia sa în satul Lisa din comuna cu același nume din județul Brașov. Este soție de preot și mamă a 4 copii, doi băieți gemeni de 17 ani și două fetițe adoptate, una de 5 ani iar cealaltă de 8 ani.
Cu soțul s-a cunoscut în Sibiu, la majoratul unei prietene comune. El era student la Facultatea de Teologie din Sibiu, în anul II de studiu. Anul acesta împlinesc 18 ani de căsătorie. Primul an după căsătorie, mai exact în 2008, el a fost hirotonit diacon pentru Catedrala Mitropolitană din Sibiu. „Apoi, în 2011 am acceptat să mergem în Parohia Ortodoxă din Lisa, pentru că am dorit să oferim gemenilor noștri o viață la țară, cu liniște și aer curat. Nu am avut scopuri mărețe sau liste cu obiective de bifat, ci am trăit pur și simplu, încercând să descopăr ce este fericirea adevărată. Am prioritizat întotdeauna familia și ne-am construit micul nostru univers unde ne încărcăm bateriile unii altora”, adaugă profesoara.
De mică a adorat anatomia, a avut o profesoară extraordinară în clasele V-VIII, spune ea, pe care a luat-o drept model și care a inspirat-o.
Cam de când a intrat profesoară a fost și navetistă, pe distanțe de până la 50 km, cu mașina personală, pe orice vreme. Azi face drumul de la Lisa la Făgăraș sau Lisa-Viștea de Jos-Făgăraș.
Niciodată nu s-a limitat la fișa postului, mereu a simțit să facă mai mult. A aplicat de pildă la programul Științescu Țara Făgărașului, cu care a reușit să cumpere microscop, telescop, materiale didactice și să facă tabere de cercetare la cort, cu biologi, expediții în peșteri sau în pădure. În paralel, acasă, au avut activități pentru copiii din sat și satele vecine, și la școală, pentru elevi. Toate acestea s-au întâmplat până când Cristina și-a descoperit o afecțiune gravă la inimă care a făcut-o să încetinească puțin. Dar și asta i-a dat o idee de proiect.
„În 2021 am gândit un proiect de dotare al școlilor din Făgăraș cu defibrilatoare externe automate, proiect pe care l-am înscris în programul de bugetare participativă al primăriei Făgăraș. Proiectul a fost votat de cetățenii orașului și a fost declarat câștigător, ulterior implementat. Am obținut certificare europeană pentru resuscitarea cardio-respiratorie și de atunci susțin gratuit cursuri de prim ajutor în școală și în comunități de profesori”, adaugă profesoara.
Școala românească are multe provocări și tocmai prin programele în care se implică, Cristina încearcă să răspundă unora dintre ele. Este o schimbare continuă. „An de an îmi adaptez metodele în funcție de specificul claselor. Generațiile actuale vin în gimnaziu cu un mare deficit de atenție, cu o sensibilitate emoțională crescută și cu o capacitate extrem de scăzută de a sta în sarcina de lucru.”