Proiectele Future Jobs Cup: o platformă de oportunități de muncă pentru tineri, cărbuni din zaț de cafea și un kit de grădinărit urban

Proiectele Future Jobs Cup: o platformă de oportunități de muncă pentru tineri, cărbuni din zaț de cafea și un kit de grădinărit urban

Articol susținut de TikTok. „Future Jobs Cup”, o competiție CSR de idei inovatoare, a avut ca scop sprijinirea tinerilor în construirea unei cariere de succes în era digitală. Aproape 2.400 de studenți din universități importante din România s-au înscris în proiect și peste 1.000 de tineri au ajuns în etapa a doua a competiției, unde au beneficiat de pregătire și mentorat. O platformă de oportunități pentru tineri, cărbuni din zaț de cafea și un kit de grădinărit urban au fost ideile care au ajuns pe podium în competiție. Școala9 a discutat cu tinerii inovatori pentru a afla cum își vor transforma ideile în soluții practice și cum a fost pentru ei experiența „Future Jobs Cup”. 

22.10.2024

Premii de 42.000 de dolari

Proiectul „Future Jobs Cup” a strâns laolaltă peste 2.400 de tineri. Aproximativ 400 dintre aceștia au participat activ la activitățile online, care au inclus 37 de sesiuni de webinarii, „Biblioteci Vii” și 10 ateliere fizice. În competiția pentru inovație au ajuns 30 de echipe: 20 de echipe de studenți și 10 din partea unor ONG-uri.

În urma competiției, trei echipe de tineri și trei ONG-uri au câștigat premii în valoare totală de 42.000 de dolari, Școlii de Valori. Echipa „Oportune” a câștigat locul I, și a primit 15.000 de dolari, urmată de echipa „Zațu” cu 10.000 de dolari și echipa „Plant from Home” cu 7.000 de dolari. În competiția dedicată ONG-urilor, locul I a fost obținut de „RoboClub”, urmat de „Liga Studenților din Universitatea Dunărea de Jos” și „NewYorkCrew”.

Locul I: o platformă cu job-uri, mobilități și voluntariat pentru tineri

Echipa Oportune, formată din Alexandru-Emilian Crăciun, Mihaela Angela Ciuhureanu, David Stancu-Filipescu, Larisa Prelucan, Mihai-Cosmin Ciuhureanu, Robert Gavrilovici, Mihai Manole, Robert Cobzarencu, Ioana Samoilă, Tonel Botezatu, Flavia Crețu, Miruna Ioana Voican, Ana-Sandra Cornoiu și Roșca Diana Nicoleta a luat locul I, premiul fiind în valoare de 15.000 de dolari.

Am discutat cu fondatorul și managerul de proiect Alexandru Crăciun și am aflat care a fost parcursul lor de la identificarea nevoii și până la dorința de a găsi cele mai bune oportunități pentru zeci de tineri din România. 

Alexandru are 21 de ani și este din Galați, dar s-a mutat în București „cu facultatea”. Ne-a povestit că în urmă cu patru ani a descoperit că îi place voluntariatul și a început să facă job hopping (n.r. să-ți schimbi locul de muncă frecvent și în mod intenționat) în organizații și diferite proiecte.

A făcut asta până când și-a dat seama „că foarte mulți tineri intră în piața muncii fără să știe la ce să se aștepte și că facultățile nu te pregătesc pentru chestia asta”. Așa s-a născut Oportune, o platformă care să conecteze tinerii cu tot felul de oportunități: joburi, stagii de practică, internship-uri, voluntariat, mentorat, programe, dar și finanțări.

De Școala de Valori a aflat în urmă cu doi ani. Când a văzut primele postări despre „Future Jobs Cup”, Alexandru spune că i s-a părut diferit față de alte programe.

„Fiind și pe o perioadă de 8-9 luni, având și componenta asta de mentorat, de întâlniri cu foarte multe persoane, mi s-a părut o oportunitate super bună de networking, inițial”, a povestit fondatorul Oportune. Deși nu intenționa să aplice cu vreo idee, Alexandru spune că în tot acest timp discuta cu Mihaela, cofondatoarea Oportune, care are un centru de orientare în carieră.

Prin martie-aprilie, puneau bazele primei variante a proiectului lor cu care urmau să se înscrie în competiție. Alexandru a preluat partea tehnică, de management de proiect, iar Mihaela s-a concentrat pe partea de comunicare cu tinerii care intrau în comunitate.

„A, avut un mix foarte bun de cofondatori pentru că eu veneam cu partea asta tehnică și de organizare, iar ea venea cu tot ce înseamnă know-how pe a avea o experiență cât mai bună pentru fiecare tânăr. Pentru că o platformă nu e nimic fără tineri care să facă parte din ea”, e de părere Alexandru.

Complementar au venit celelalte persoane în echipă. David, care a fost în peste 20 de proiecte Erasmus și vine cu experiență pe tot ce înseamnă zona de mobilități, cum gestionezi relațiile cu partenerii la nivel european. Larisa pe zona de marketing și Cosmin pe tot ce înseamnă proceduri și lucruri interne. Până la finalul lunii septembrie își plănuiesc să extindă echipa până la 10-15 persoane și fac recrutări în acest sens. Fondatorul povestește, însă, că devine din ce în ce mai rar să găsești genul ăsta de persoane în România care rezonează cu cauza și nu sunt în ea pentru profit.

În momentul acesta, spune fondatorul, Oportune nu e soluția pentru cei care își caută un job repede. „Oportune este pentru persoanele care vor să se dezvolte și să facă parte dintr-o comunitate care le oferă ce nu le-a oferit sistemul de învățământ. Și deocamdată dă rateu pe tot ce înseamnă dezvoltare profesională, din păcate”, e de părere tânărul.

Oportune, un grup cu peste 800 de membri

Inițial, Oportune nu avea componenta de comunitate, era practic doar un site de oportunități. Trecând prin mai multe întâlniri cu mentorii, lucrând cu experții care intrau la webinarii la „Future Jobs Cup”, echipa Oportune a început și să dezvolte ideea și s-a axat mai mult pe componenta de comunitate.

„Doar am făcut un grup și am început să postăm oportunități zilnic acolo. Și țin minte că la 2-3 săptămâni de când tot postam, ajunseseră cam 500 de oameni în grupul respectiv”, povestește Alexandru.

La momentul discuției cu Alexandru, Oportune era un grup cu peste 800 de membri. Aceștia au aflat de pe social media sau de pe profilurile cofondatorilor și apoi au dat cerere să intre în grupul de WhatsApp.

„Noi le acceptăm. Facem o validare inițială să vedem dacă e din România. Dacă e o persoană legit (reală, n.r.) și nu e vreun bot sau ceva ca să păstrăm grupul safe pentru toată lumea. Primește accept, primește un mesaj personalizat în care vrem să vedem cam ce oportunități ar căuta. Și în funcție de oportunitățile pe care le caută, procesul poate să fie foarte divers de la o persoană la alta”, povestește Alexandru.

Pentru cei care își caută job-uri întrebările sunt legate de experiență, domenii și unii primesc și consiliere în privat pe CV-uri și orientare în carieră.

Pentru oportunitățile de voluntariat și mobilități, membri echipei Oportune au gândit un fel de consultanță.

O vară „tumultoasă” cu Oportune

Platforma a avut mai mult succes decât se așteptau fondatorii. „Noi nu aveam în plan o vară așa tumultoasă cu Oportune. Am zis ok, trece vara, pitchuim acolo, vedem ce părere au și mentorii respectivi și juriul și adaptăm poate pentru septembrie când se mai eliberează programul nostru, ne întoarcem din concedii și așa. Dar n-a fost așa. Ne-am dus la pitch, a ieșit mai bine decât ne-am așteptat”, a povestit Alexandru Crăciun.

Bugetul bine planificat i-a avantajat, crede Alex, iar banii câștigați accelerează tot procesul. „Știam că o să ne ia foarte mult timp. Adică noi ne gândeam încă de pe atunci cum or să arate 3-4 ani de acum încolo și plănuiam multe lucruri pe o perioadă foarte lungă de timp. Iar faptul că a venit finanțarea asta ne-a accelerat cumva tot procesul. Și deja ce planuri aveam noi pe 3-4 ani s-au transformat în «Ok, asta facem în iulie, asta facem în august, cam asta vrem până la finalul anului».”

La finalul lui septembrie a avut loc evenimentul de lansare a platformei. „Când toată experiența asta de pe grupul de WhatsApp și tot ce facem noi în privat, cu fiecare, se transformă într-o platformă în care poți să filtrezi oportunitățile, să ți le adaugi la favorit, să primești remindere cu deadline-urile lor”, spune fondatorul.

One-stop-shop pentru toate nevoile tinerilor

Echipa Oportune își dorește să devină cea mai mare platformă din România care conectează tinerii cu oportunități, un one-stop-shop pentru toate nevoile lor. „Nu avem nimic în România de genul ăsta și nu vrea să o facă nimeni altcineva, că e o treabă grea, cum zic alții. Noi suntem ONG, nu suntem business. Adică nu avem interesul ăsta de a scoate dividende sau de a face profit din chestia asta. Și return-ul pe termen lung la nivel social e foarte clar. Adică se vede impactul pe care îl avem chiar și asupra unui tânăr. E fenomenal. Iar pentru noi, personal, impactul e clar pe zona asta de networking și de oportunități.”

Fondatorul Oportune le transmite tinerilor care își doresc să dezvolte proiecte similare să se înconjoare cu oameni care au făcut asta deja și să nu se ducă cu „ochelari de cal” pe un singur domeniu, „să încerce să vadă cum arată niște domenii în care nu s-ar vedea lucrând”. 

Locul II: cărbuni din zaț de cafea

Locul ll a fost câștigat de echipa Zațu, formată din Teodor-Emilian Cazacu, Andrei-Ștefan Trocan și Matei-Alexandru Chiriță, premiul fiind de 10.000 de dolari.

Se împlinesc cinci ani de când Teodor Cazacu a început să fie interesat de antreprenoriat. A mai participat și în trecut la alte concursuri de idei, dar spune că „Future Jobs Cup” i-a oferit o experiență unică, plină de oportunități de învățare și dezvoltare.

Începutul aventurii Zațu a avut loc în ianuarie, când Teodor și-a format echipa. După câteva ajustări, echipa a ajuns la formula potrivită: Matei este inginerul, Andrei se ocupă de marketing și are grijă de creșterea organică a business-ului, iar Teodor rămâne „logoreea echipei”, după cum ne-a povestit.

Ideea start-up-ului Zațu s-a conturat în urma unei cercetări pe Internet. Inspirat de afaceri similare din străinătate care produc brichete din zaț de cafea, Teodor a observat potențialul de a valorifica acest material și în România, unde consumul de cafea este ridicat. „M-am gândit foarte mult la impact. În România se consumă în medie trei kilograme de cafea pe cap de locuitor și noi suntem 20 de milioane. La un litru de cafea se face un kilogram de zaț de cafea. 60 de milioane de kilograme de zaț anual e extraordinar de mult”, explică Teodor.

Zațu și-a propus să transforme acest material într-un produs sustenabil și ecologic: cărbuni pentru grătar, dar și pentru furnale pe timp de iarnă. „Am zis că pun și puțină esență de România în ideea asta”, spune Teodor.

Cu o echipă dedicată, Teodor se concentrează acum pe dezvoltarea și promovarea Zațu. „Cred că ar trebui să găsim o modalitate prin care altcineva care deja are experiență și face cărbunii să-i facă în locul nostru, iar noi să ne concentrăm pe cum ar trebui să educăm, să informăm poporul despre impactul nostru și ca și consecință să vindem”, spune el, conturând strategia de viitor a start-up-ului.

Celor care aspiră la antreprenoriat le spune: „Oportunitățile or să vină și voi o să fiți acolo pregătiți pentru ele. Chiar trebuie să ai încredere în tine.”

Locul III: un kit de grădinărit urban

Echipa Plant from Home, formată din Mihail Câmpeanu, Teodora Câmpeanu, Vlad Postelnicu și Sofiana Alexe a câștigat premiul de 7.000 de dolari, ocupând locul III.

Echipa e formată în principal din ingineri: Mihail e inginer agronom, Vlad e inginer programator, iar Teodora e inginer aerospațial. 

Încă de la început și-au dorit să fie pragmatici: „Adică să avem un program, un plan și să știm de ce avem nevoie”, povestește Mihail.

Mihail a găsit programul „Future Jobs Cup” pe Facebook printr-o reclamă. A văzut că sunt premii și mentori și spune că s-a gândit că o astfel de experiență i-ar putea „modifica anturajul”. „Să stai printre oameni de la care să înveți. Și din cauza asta am zis «Merită să fiu aici, am oameni de la care să mă inspir.»”

Ideea i-a venit din experiența profesională de până atunci. „Eu, făcând agronomia, am zis să mergem pe ceva grădinărit.

Inițial ne gândeam să facem ceva grădinărit mai ușor, cu senzori, cu roboței, cu tehnologie. Modern nu înseamnă doar robot și tehnologie, mi-am dat seama”, explică Mihail.

După multe procese prin care și-au îmbunătățit ideea, s-a născut kitul de grădini urbane format din tot ce ai nevoie ca să plantezi trei plante. Semințe, ghivece de mărime potrivită, substrat de cocos natural și sustenabil, îngrășământ și ghiduri pentru cei mai puțin pricepuți la grădinărit.

Socializare, sustenabilitate și bunăstare mentală

Echipa din spatele proiectului spune că acest kit de grădinărit urban ajută utilizatorii în ceea ce privește socializarea, sustenabilitatea și bunăstarea mentală.

Din punct de vedere social, fiecare ghid trebuie gândit ca un proiect în sine care să le dea oamenilor motiv de socializare, explică Mihail.

Kitul îi face pe oameni să fie și sustenabili, deoarece îi ajută să realizeze cât efort presupune să-ți produci propria hrană. „Când cumperi mâncare din magazin, o apreciezi mai mult. Încerci să cumperi mai responsabil și să fii tu sustenabil din ceea ce faci.”

„Bunăstarea eu consider că e acolo unde omul are o direcție clară. Într-o drumeție e importantă priveliștea, dar bucuria vine și din parcursul pe care îl faci. Iar grădinăritul poate fi asemănat”, crede Mihail.

Echipa Plant from Home își propune să dezvolte kit-ul, să lucreze la design și să caute experți pentru ghiduri pentru ca, în mod ideal, să dezvolte parteneriate cu diferite comunități în care ar putea fi folosit, așa cum sunt școlile, de exemplu.

Mihail spune că oamenii au nevoie de inspirație de la alți oameni și crede că relația de mentorat a contribuit foarte mult la câștig.

Proiectul Future Jobs Cup s-a adresat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18-35 de ani, indiferent de domeniul de studiu sau de experiența profesională. Toate echipele câștigătoare au beneficiat de mentorat pentru a-și dezvolta proiectele. În total, 40 de mentori au fost alături de participanții din proiect. 

CUVINTE-CHEIE

future jobs cup startup TikTok tineri