Camelia Simona Florea, învățătoare în satul bihorean Petreasa, a devenit în anul pandemiei Simo, profa de pe Youtube care face matematica distractivă. Chiar dacă școala în care predă mai are doar 12 elevi cărora le predă în regim simultan, cadrul didactic a ajuns la mii de copii din toată țara care îi urmăresc animațiile video. Animațiile le creează alături de Ionuț, unul dintre elevii săi care are doar 9 ani și e pasionat de informatică.
Profesorul de geografie Răzvan Vișan a pus acum un an bazele proiectului „Citește și Dăruiește”. Elevii de gimnaziu și liceu își completează într-un formular curiozitățile, apoi profesorul caută specialiștii potriviți care să le răspundă la întrebări. Până acum, copiii au vrut să afle mai multe despre schimbările climatice, despre ce ni se întâmplă după ce murim, dar și dacă există viață dincolo de Pământ. Evenimentele au avut loc în sate și orașe din Dâmbovița și Argeș, în unele dintre ele fiind chiar singura activitate extrașcolară.
Fizicianul și cercetătorul Cristian Presură s-a întâlnit luni, 13 martie, cu elevii mai multor clase de la Liceul Tehnologic Puiești, din Vaslui. Timp de o oră, liceenii i-au pus întrebări despre teleportare, existența extratereștrilor și despre legile fizicii care au inspirat filmul SF „Interstellar”. Profesoara lor de română Anca Coatu a vrut să știe și cum explică omul de știință versurile lui Mihai Eminescu din nuvela „Sărmanul Dionis” despre spațiu și timp. „Care-i faza cu știința” este o inițiativă a platformei Școala 9 care înlesnește întâlnirea dintre cercetători și liceenii din rural sau urbanul mic.