Ariana Dudună

Ariana Dudună este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național Mihai Eminescu din Constanța, urmând să își continue studiile universitare la Universitatea Stanford. În perioada 2021-2023 a fost președintele Asociației Elevilor din Constanța, luptând pentru dreptul la transport gratuit al elevilor navetiști, participând la dezbaterile parlamentare asupra Legii învățământului preuniversitar și la negocierile de la Palatul Cotroceni din timpul grevei profesorilor.

Editorial. De ce plec să studiez afară după 4 ani de luptă pentru dreptul elevilor români la o școală mai bună acasă

de Ariana Dudună

Peste jumătate din copiii din România contemplă ideea de a-și construi viitorul în străinătate, din cauza lipsei de oportunități educaționale și a neîncrederii sau nemulțumirii față de condițiile de viață din România. Această statistică ar trebui să ne cutremure pe toți: de la „simpli” cetățeni, până la guvernanți. Din păcate însă, am ajuns să mă număr și eu printre ei.

12.04.2024

Alte articole

Laborator

ALT-Școala / Medicul român care a găsit soluția prin care copiii mici să participe, fără mofturi, la rutina zilnică: îmbrăcat, spălat, strâns jucării

Redacția Școala 9

Campanie susținută de BRD Groupe Société Générale. Alina Androne (30 de ani) este medic și „mamă de copii deștepți” care au forțat-o să găsească o soluție pentru a face activitățile zilnice distractive și nu un teren de luptă. Așa s-a născut Rutinel, un calendar interactiv al rutinei pentru copiii între 3 și 5 ani, care deja a ajuns în casele a 300 de familii. „Când nu-i crești cu frică, cum îi faci totuși să te asculte?”, s-a întrebat mama. Iar soluția ei a câștigat premiul cel mare la acceleratorul „Innovators for children”, care susține start-up-urile ce contribuie, prin inovația lor, la bunăstarea copiilor și adolescenților.

22.11.2023
Laborator

Despre libertate, cu Răzvan Popescu, skater care se dă la monumentul Revoluției și cu Alexandru Ghilduș, artistul care l-a creat

de Andreea Archip. Foto: Eli Driu. Video: Bogdan Sorocan

Artistul Alexandru Ghilduș avea 37 de ani la Revoluție. Skaterul Răzvan Popescu nici nu era născut. Cei doi nu se cunosc, dar au ceva în comun: Alexandru Ghilduș a realizat Memorialul Renașterii, cunoscut popular drept „cartoful” din Piața Revoluției, loc unde lui Răzvan Popescu îi place să facă trick-uri.

Dar de la ultima renovare a monumentului, skaterii nu mai au voie să se dea acolo. Și locul unde s-a câștigat libertatea are restricții. I-am provocat pe Răzvan Popescu și pe Alexandru Ghilduș la o dezbatere, la distanță, despre libertate și ce înseamnă ea astăzi, la 31 de ani de la câștigarea ei. Totul în jurul unui simbol, pe care unul îl numește Memorialul Renașterii și altul „cartof”.

25.12.2020
Laborator

Care sunt noile condiții de studiu în Franța și Marea Britanie pentru studenții români

De Andreea Ofițeru și Florinela Iosip. Foto: Shutterstock

Care sunt oportunitățile pe care le au elevii care vor să studieze în străinătate în pandemie? La ce se pot aștepta cei care vor să-și continue studiile în țări precum Marea Britanie sau Franța? Nigel Bellingham, directorul British Council, și Frédéric Beaumont, atașat pentru cooperare universitară și științifică la Institutul Francez din București, au vorbit despre noutățile privind studiile în străinătate, într-o dezbatere organizată de EUNIC Romania în parteneriat cu Școala 9.

16.12.2020