Ariana Dudună

Ariana Dudună este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național Mihai Eminescu din Constanța, urmând să își continue studiile universitare la Universitatea Stanford. În perioada 2021-2023 a fost președintele Asociației Elevilor din Constanța, luptând pentru dreptul la transport gratuit al elevilor navetiști, participând la dezbaterile parlamentare asupra Legii învățământului preuniversitar și la negocierile de la Palatul Cotroceni din timpul grevei profesorilor.

Editorial. De ce plec să studiez afară după 4 ani de luptă pentru dreptul elevilor români la o școală mai bună acasă

de Ariana Dudună

Peste jumătate din copiii din România contemplă ideea de a-și construi viitorul în străinătate, din cauza lipsei de oportunități educaționale și a neîncrederii sau nemulțumirii față de condițiile de viață din România. Această statistică ar trebui să ne cutremure pe toți: de la „simpli” cetățeni, până la guvernanți. Din păcate însă, am ajuns să mă număr și eu printre ei.

12.04.2024

Alte articole

Clasă

„Nimeni nu începe școala fără ce îi trebuie”. Back to school în alte țări din Europa

de Andreea Archip și Carmen Stanciu

Am făcut un scurt tur al Europei, ca să aflăm cum se pregătesc părinții și copiii de prima zi de școală, ce pun în rucsac, cât scot din buzunar și cum își domolesc emoțiile. Așa am aflat, de pildă, că în Danemarca se duc flori la școală în prima zi, dar nu pentru profesori, ci pentru a înfrumuseța băncile elevilor în prima săptămână. 

05.09.2024
REZOLVAT

De ce educația sexuală trebuie să fie predată înainte ca elevii să-și înceapă viața sexuală

de Andreea Archip

REZOLVAT. „Suntem de multe ori chemați în școli și ne spun «veniți să discutați despre contraceptie, dar la o clasa a 11-a». Când ați avut sarcini la minore? «La clasa a 8-a.» Păi, și eu vin să discut după 3 ani?” 

15.07.2025
Cancelarie

Doar unu din zece profesori anchetați disciplinar e dat afară din învățământ

de Adelina Mărăcine

În ultimii doi ani, 392 de profesori au fost cercetați disciplinar pentru agresiuni sau comportament abuziv. Dintre ei, doar pentru 10% le-a fost desfăcut contractul de muncă, restul au primit avertismente, mustrări scrise sau tăieri salariale. Pentru 17% dintre ei fapta nu a putut fi dovedită. Școala 9 vă prezintă mai multe cazuri de profesori care și-au pierdut definitiv dreptul de a mai preda. Un nou episod din seria „Profesorii și disciplina”. 

02.05.2022