Ariana Dudună

Ariana Dudună este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național Mihai Eminescu din Constanța, urmând să își continue studiile universitare la Universitatea Stanford. În perioada 2021-2023 a fost președintele Asociației Elevilor din Constanța, luptând pentru dreptul la transport gratuit al elevilor navetiști, participând la dezbaterile parlamentare asupra Legii învățământului preuniversitar și la negocierile de la Palatul Cotroceni din timpul grevei profesorilor.

Editorial. De ce plec să studiez afară după 4 ani de luptă pentru dreptul elevilor români la o școală mai bună acasă

de Ariana Dudună

Peste jumătate din copiii din România contemplă ideea de a-și construi viitorul în străinătate, din cauza lipsei de oportunități educaționale și a neîncrederii sau nemulțumirii față de condițiile de viață din România. Această statistică ar trebui să ne cutremure pe toți: de la „simpli” cetățeni, până la guvernanți. Din păcate însă, am ajuns să mă număr și eu printre ei.

12.04.2024

Alte articole

Clasă

Urania Cremene, despre părinții care vor copii-trofeu: „Nu avem cum să ajungem experți într-un domeniu, dacă ni se cere să fim de 10 la toate materiile”

de Ema Tănase

Temele pentru acasă nu ar trebui să depășească mai mult de două ore pe zi, potrivit unui ordin de ministru din 2016. Potrivit Uraniei Cremene, expert în parenting și autoarea programului „All About Parenting”, temele ar trebui să respecte regula „10 minute pe nivel școlar”. Adică un copil de clasa întâi să aibă o temă care să-i ocupe 10 minute, și abia un licean din ultimul an să ajungă la două ore de teme pe zi. Urania Cremene a explicat într-un interviu pentru Școala 9 de ce visul părinților de a avea copii premianți îi poate duce pe cei mici în pragul depresiei. „Un pas important ar fi să dăm puțin la o parte visul copilului cu 10 pe linie, al premiantului care știe de toate la același nivel, iar acest «la același nivel» înseamnă «mediocritate»”, crede expertul în parenting. 

25.06.2021
Laborator

Ce vor copiii de la Europa

De Elena Văduva, animație de Oana Barbonie

300 de copii din Bacău au fost întrebați ce înseamnă Uniunea Europeană pentru ei. În schimb, au luat ei la întrebări autoritățile despre lucrurile care nu merg cum trebuie în România: de la emigrarea părinților la lipsurile din școli.

03.10.2018
Laborator

Editorial. Primarul, rectorul, inspectorul. Trei personaje de urmărit în noua Lege a educației naționale

de Antonia Pup

Când vine vorba de noua Lege a educației naționale, cred că avem trei aspecte importante de urmărit: ce roluri vor avea primarul, rectorul și inspectorul, vectori de putere în sistem. Legea va fi lansată în dezbatere publică la începutul lunii iunie, așa ni s-a promis. Suntem în iunie, o așteptăm.

02.06.2022