De ce sunt agresorii - bullies - atât de răi?, a întrebat o fetiță de 9 ani publicația The Conversation. I-a răspuns o profesoară de la Universitatea Delaware din SUA, care studiază dezvoltarea fizică și psihică a copiilor și adolescenților, inclusiv în ceea ce privește comportamentul.
Bullyingul, adică hărțuirea, este un comportament intenționat rău pe care îl are o persoană ce se simte pe o poziție de putere cu un statut superior - de exemplu, poate fi un copil popular la școală sau un șef de la locul de muncă. Îmbrâncirea, lovirea, remarcile răutăcioase, urmărirea - stalking - sau hărțuirea sexuală, toate acestea sunt acțiuni de bullying.
Uneori, explică specialista, oamenii sunt hărțuiți de acești bullies pe motive ce țin de orientarea lor sexuală, de religie sau rasă, de aspectul fizic. Bullyingul lasă urme adânci, arată cercetările: copiii și adolescenții victime sunt mai predispuși la a dezvolta anxietate, depresie, izolare socială și pot abandona timpuriu școala.
Adulții pot suferi la fel de mult pentru că și ei pot fi hărțuiți la locul de muncă.
Familia, TV-ul, jocurile video au părți de vină pentru bullying
Agresorii devin așa în primul rând pentru că îi imită pe alții, explică profesoara americană. Este ceea ce sociologii denumesc învățare socială, practic, vedem la alții un anumit tip de comportament și îl copiem.
Aici, mass-media joacă rolul marelui vinovat, arată specialista. Comportamentele violente sunt de multe ori glorificate și transpuse în filme, la TV sau în jocuri video, iar agresorii imită ce văd și aud, mai ales dacă li se pare cool.
Și familia poate fi factor de influență. Copiii cresc cu contextul de acasă ca fiind cel acceptabil, astfel că, dacă locuiesc cu o familie în care membrii ei nu sunt apropiați, dar certurile și violențele sunt la ordinea zilei, asta e ceea ce cred ei că este normal, explică profesoara, în analiza sa din The Conversation. Asta se aplică și în ceea ce privește grupul de prieteni al copilului: va imita comportamentul celorlalți și va hărțui alți copii ca să pară cool în fața grupului.
De ce agresează copiii alți copii?
Din mai multe motive, enumeră specialista în educație: pentru că se simt bine făcând asta, pentru că cred că forța și intimidarea sunt parte dintr-o strategie prin care pot obține ce vor, pentru că este o modalitate de a avansa, ori pur și simplu pentru că nu se pot controla și reacționează sub presiunea furiei.
În orice caz, bullyingul este un comportament de neacceptat, iar adulții trebuie să renunțe la scuza „sunt doar copii” sau „ești tu prea sensibil” - când se adresează unei victime a hărțuirii, atrage atenția profesoara. Ea îi îndeamnă pe copiii și adolescenții care sunt victime ale bullyingului să vorbească despre ce li se întâmplă cu părinții sau un profesor, un prieten, ori un alt membru al familiei în care au încredere și să ceară ajutorul. Iar adulților le recomandă să facă plângere la departamentul de resurse umane fără să stea pe gânduri.
În România, bullyingul la școală este interzis din 2019 prin lege, însă nu are sancțiuni specifice. Primul caz de bullying ajuns în instanță s-a petrecut în decembrie 2019, când un copil de 11 ani de la o școală din București a ajuns la spital după ce a fost bătut de un coleg sub ochii profesoarei de istorie, care nu a intervenit. În 2020, părinții copilului bătut au dat în judecată familia agresorului și școala, iar trei ani mai târziu, instanța a dat câștig de cauză victimei. Familia copilului agresor și școala trebuie să-i plătească despăgubiri.
1 din 4 copii din școlile românești este victimă a bullyingului, arată un raport Salvați Copiii. 3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia de către colegii lor, iar 73% dintre elevi au fost cel puțin o dată martorii unei situații de bullying în școala lor.
Foto: Dumitru Angelescu
Dacă aveți o sugestie de articol, temă pe care să o abordăm sau o observație legată de acest material, vă rugăm să ne scrieți pe adresa redactie@scoala9.ro.