Fondul clasei, asigurat de primărie, în orașul Sfântu Gheorghe: „Nu este acceptabil faptul că se solicită bani de la părinţi pentru obiecte de igienă”

Fondul clasei, asigurat de primărie, în orașul Sfântu Gheorghe: „Nu este acceptabil faptul că se solicită bani de la părinţi pentru obiecte de igienă”

Fondul clasei este în continuare o realitate în școlile din România, deși este o practică ilegală și aceste costuri ar trebui acoperite de consiliile locale. Ca să stopeze colectarea de bani de la părinți, primăria Sfântu Gheorghe, Covasna, a trimis bani către toate unitățile de învățământ, cu destinație clară: fondul clasei. În total, a alocat aproape 820 de mii de lei pentru cele 17 școli din oraș. 

23.01.2022

Adelina Mărăcine FOTO: Eli Driu

La sfârșitul anului trecut, Primăria Sfântu Gheorghe (județul Covasna) a anunțat că toate instituțiile de învățământ din oraș vor primi bani cu destinație clară: fondul clasei. Astfel, conducerea orașului a acordat școlilor, pentru tot anul în curs, câte 150 de lei pentru fiecare copil de grădiniţă, 100 de lei pentru fiecare copil din clasele primare, respectiv câte 50 de lei pentru elevii din gimnaziu și liceu. În total s-au alocat aproape 818.000 de lei pentru cei peste 10 mii de elevi din oraș.


„De ani de zile încerc să dau semnale către instituţiile de învăţământ că nu este acceptabil faptul că se solicită bani de la părinţi pentru obiecte de igienă, sau obiecte care ţin de activitatea în clase. Anul acesta şcolar mi-am propus, ca pe lângă milioanele de euro pe care le dăm instituţiilor de învăţământ prin diferite programe şi proiecte proprii, să le mai dăm nişte bani, dar cu o condiţie foarte strictă şi severă de a nu mai solicita bani de la părinţi”, spune primarul orașului,  Antal Árpád. 


„Nu este normal ca o instituţie de învăţământ, fie ea grădiniţă sau liceu, să ceară bani de la părinţi pentru dotările de zi cu zi.”


Pe ce se vor cheltui acești bani 


Fondurile au fost alocate pentru asigurarea tuturor măsurilor de igienă și protecție (săpun, prosoape de hârtie, hârtie igienică, măști de protecție, dezinfectanți etc.), dar şi pentru materialele consumabile folosite în sălile de clase (papetărie, tonere etc.). 


„Deci nu pentru plata facturilor la utilităţi sau achiziţionarea de echipamente informatice, de exemplu”, subliniază edilul.


De asemenea, în finanțarea „fondului clasei” a mai existat o condiție, explică Antal Árpád: destinaţia acestor sume poate fi decisă exclusiv de educatoare, învăţătoare sau diriginţi, conform nevoilor curente ale fiecărei grupe de grădiniţă sau clase de elevi.


Ce spun părinții 


Primarul orașului Sfântu Gheorghe spune că au existat câteva probleme în ceea ce privește implementarea programului, „pentru că nu toţi directorii unităţilor de învăţământ au înţeles care este scopul banilor alocaţi”. 


„În urma sesizărilor venite de la părinţi, am lămurit şi această problemă şi sper că nu vor mai exista reclamaţii”, explică edilul. „Bineînţeles că părinţii s-au bucurat de această iniţiativă, mai ales că pentru mulţi dintre ei, în special cei care au mai mulţi copii, fondul clasei era un efort financiar destul de consistent”, adaugă el. O treime dintre părinții români plătesc până în 500 de lei pe an fondul clasei, potrivit unui studiu realizat anul trecut de Salvați Copiii.


Și Edith Andrei, mamă a unui băiat în clasa a X-a, la Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși din Sfântu Gheorghe, consideră că banii de la primărie sunt bineveniți, mai cu seamă că elevii au și mai multe nevoi acum, în pandemie, pentru bunul mers al cursurilor. 


„Este o inițiativă bună, școlile au întotdeauna nevoie de fonduri, mai ales acum, în pandemie. Cu acești bani se cumpără măști, geluri dezinfectante, rechizite și ce mai au nevoie la clasă. Nu se mai cerea fondul clasei, nu se mai strângeau bani de la părinți, dar cheltuieli neprevăzute pot apărea oricând, așa că sunt bineveniți acești bani”, spune Edith Andrei, care este și membră a Consiliului de Administrație al Liceului Tehnologic din Sfântu Gheorghe. 


Liceul unde învață copilul ei are 357 de elevi, astfel că, pentru fondul clasei, liceul a primit suma de 17.850 de lei. 


Sunt suficienți acești bani pentru a acoperi nevoile, cel puțin imediate? „Știți cum e, niciodată nu e destul, întotdeauna se poate și mai mult”, spune directoarea liceului Constantinescu Liliana. Fiindcă manageriază o școală cu mulți elevi cu o situație modestă, banii au fost bineveniți. 


„Eu zic că e foarte bine să nu mai cerem bani de la elevi. Unii chiar nu au posibilitate financiară, cel puțin la noi. Suntem o școală cu copii care provin din mediul rural și din familii cu probleme financiare”, explică directoarea liceului. 


Pentru a se asigura că banii sunt cheltuiți cât mai eficient, au fost implicați toți diriginții în gestionarea lor. „Am împărțit banii la numărul de elevi și am cerut de la diriginți câte un referat de necesitate. Așadar, în funcție de buget, am încercat să îndeplinim aceste nevoi, la fiecare clasă în parte”, a adăugat Liliana Constantinescu. 


Ce spune legea 


Potrivit Legii educației naționale, învățământul de stat este gratuit. În realitate, ani de zile, părinții au fost nevoiți să scoată din buzunar sume importante de bani pentru ca elevii să aibă parte de condiții decente la clasă. Deși sintagma „fondul clasei” nu există în legislația ce reglementează organizarea și funcționarea sistemului național de învățământ, ea are o lungă tradiție în școlile românești. 


În ultimii ani, atât asociațiile de elevi, cât și părinții au luat atitudine și au transmis cu fermitate că-și doresc eliminarea acestei practici ilegale din școli. 


De asemenea, un proiect de lege depus în Parlament, în vara anului trecut, prevedea amenzi de până la 2000 de lei pentru cadrele didactice care continuă să colecteze bani de la părinți. Proiectul încă așteaptă să fie adoptat de Senat. 


Potrivit legislației în vigoare, școlile pot să aibă venituri proprii din donații, sponsorizări sau alte surse legal constituite, dar interzice explicit colectarea banilor de la persoane fizice. Cheltuielile necesare la clasă se asigură din bugetele consiliilor locale, care direcționează banii unităților de învățământ prin finanțarea complementară. 


Salvați Copiii: „Fondul clasei nu a dispărut în pandemie”


Un studiu realizat de organizația Salvați Copiii, publicat în aprilie 2021, arăta că, însumate, cheltuielile părinților cu școala ajung la o medie de 6800 lei pe an. 


De asemenea, 95% dintre părinți au afirmat că au suportat costuri ascunse ale educației, în primul an de pandemie, când școala s-a desfășurat preponderent online. 


Potrivit aceluiași studiu, fondul clasei și fondul școlii, definite exclusiv ca prestații obligatorii, nu scad ca incidență, comparativ cu perioada pre-pandemică. Fondul școlii este o contribuție obligatorie pentru 13% dintre părinți, iar majoritatea celor care achită acest fond afirmă că nu primesc chitanță. 22% dintre ei achită obligatoriu și fondul clasei. 


În plus, datele anchetei realizate de Salvați Copiii România arată că învățământul derulat online a generat categorii noi de costuri, precum achiziția de laptop/tabletă, telefon mobil sau echipamente periferice. 

Adelina Mărăcine

reporter

Adelina Mărăcine lucrează în presă din 2017. După ce a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității din București, a devenit redactor la „Adevărul” și, ulterior, reporter al ediției „Weekend Adevărul”. S-a alăturat echipei „Libertatea” în vara anului 2021 și poate fi găsită la adelina.maracine@ringier.ro.

CUVINTE-CHEIE

fondul clasei școală copii pandemie bani primarie