Studiul a constatat că riscul de mortalitate al unui adult scade cu 2% pentru fiecare an petrecut în învățământul cu normă întreagă, arată cercetarea realizată folosind date din țări industrializate, precum Marea Britanie și SUA, dar și din țări în curs de dezvoltare, precum China și Brazilia.
La fel de nociv ca fumatul
Finalizarea învățământului primar, secundar și terțiar echivalează cu o viață întreagă de alimentație sănătoasă, reducând riscul de deces cu 34% în comparație cu cei care nu au primit nicio educație formală, potrivit analizei revizuite de cercetători de la revista științifică The Lancet Public Health, citate de The Guardian.
La extrema opusă, să nu frecventezi școala deloc este la fel de rău pentru sănătatea adulților ca și consumul a cinci sau mai multe băuturi alcoolice în fiecare zi sau fumatul a 10 țigări în fiecare zi timp de un deceniu. Studiul dă un nou impuls eforturilor depuse în Anglia pentru a se asigura că copiii rămân la școală, experții afirmând că rezultatele subliniază legăturile dintre frecventarea școlii și sănătate, arată publicația britanică.
De asemenea, studiul spune și că o creștere a vârstei de abandon școlar și un număr tot mai mare de tineri care continuă să urmeze o formă de învățământ superior ar putea adăuga ani la nivelurile viitoare ale speranței de viață.
Legătura dintre educație, sănătate și venituri
Deși beneficiile educației asupra speranței de viață sunt recunoscute de mult timp, studiul realizat de cadrele universitare de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie (NTNU) și de la Universitatea Washington din Seattle este primul care calculează numărul de ani de educație și legătura dintre aceștia și reducerea mortalității.
Neil Davies, profesor de statistică medicală la University College London și expert în legăturile dintre educație și sănătate, care nu a fost implicat în cercetare, a descris-o ca fiind „o lucrare impresionantă”.
Davies a avertizat însă că asocierile observate în trecut s-ar putea schimba, având în vedere recenta expansiune a învățământului superior din Marea Britanie și alți factori, cum ar fi scăderea fumatului. Ratele mai mari de absenteism școlar ar putea, de asemenea, să ducă la pierderea de către copii a viitoarelor beneficii pentru sănătate, a remarcat Davies: „Merită menționat faptul că ratele crescute de absență de la școală au consecințe majore dincolo de efectul lor asupra sănătății. Relația dintre timpul petrecut în educație și venituri a fost foarte bine studiată și este destul de solidă. De asemenea, este probabil ca acest lucru să fie mai rău pentru elevii mai dezavantajați. Sincer să fiu, legăturile dintre educație și mortalitate sunt cea mai mică dintre grijile noastre cu privire la ratele crescute de absență de la școală - consecințele pe piața muncii sunt probabil mai grave.”
Cum te ajută de fapt școala
„Educația este importantă în sine, nu doar pentru beneficiile sale pentru sănătate, dar faptul că acum putem cuantifica magnitudinea acestui beneficiu reprezintă o evoluție semnificativă”, a declarat Dr. Terje Andreas Eikemo de la NTNU, coautor al studiului.
David Finch, director adjunct al Fundației pentru Sănătate, care a studiat speranța de viață ca parte a echipei sale pentru o viață sănătoasă, spune că școala „te ajută să construiești conexiuni sociale mai bune. Te face să accesezi și să înțelegi mai bine informațiile care te pot ajuta să faci alegeri mai bune, în esență, fie că este vorba de aspecte financiare sau de ceea ce alegi să faci și la ce să participi. Te poate ajuta să te simți împuternicit și valorizat.”
Analiza a constatat, de asemenea, că îmbunătățirile în ceea ce privește longevitatea sunt similare în țările bogate și în cele sărace, indiferent de sex, clasă socială și demografie.