Felul cum arată orele de educație fizică astăzi nu-i ajută pe elevi să continue să facă sport după ce termină școala

Felul cum arată orele de educație fizică astăzi nu-i ajută pe elevi să continue să facă sport după ce termină școala

Ora de sport e cunoscută de toți elevii, actuali și foști, căci această materie e prezentă și în România, la fel ca în alte țări, pe tot parcursul studiilor, din clasa 0 până în clasa a XII-a.  În general, sportul din școli înseamnă fotbal, baschet sau rugby, potrivit publicației de jurnalism și cercetare The Conversation. Aceste sporturi au beneficii precum înțelegerea lucrului în echipă ori promovarea competiției. Dar nu mulți dintre cei care termină școala mai continuă să le practice.

15.07.2023

de George Herlaș

Asta nu înseamnă că adulții nu practică sport, doar că e diferit de sportul de la școală, și oricum, nu în număr atât de mare. În general, ei practică fitness, potrivit datelor de la Sport England. Circuit, pilates, antrenamente cu greutăți, alergare sau mersul cu bicicleta sunt favoritele adulților, după cum relatează The Conversation. Astfel, sportul de la școală nu îi pregătește pe viitorii adulți pentru ceea ce vor face mai departe în viață.

Unu din șase decese, provocat de sedentarism

Publicația australiană a discutat cu 32 de băieți și a aflat că ei își doreau să practice activități de fitness și la școală. „La școală se joacă mai ales fotbal”, spune unul dintre cei chestionați pentru The Conversation.

Cercetările britanice arată rezultate alarmante în ceea ce privește efectele produse de deficitul de educație fizică al cetățenilor din Marea Britanie. Unu din șase decese este provocat de sedentarism și produce pagube financiare la bugetul de stat de 7,4 miliarde de lire sterline.

Și în România, sportul se află printre ultimele locuri în prioritățile cetățenilor, potrivit unui raport realizat de Comisia Europeană în 2022. Doar 1 din 10 români practică sport cel puțin 150 de minute pe săptămână.

Banii nu sunt suficienți, educația ar trebui să fie prioritară

În Marea Britanie, Guvernul sprijină organizațiile care încurajează sportul, după cum spune The Conversation. 600 de milioane de lire sterline investește guvernul britanic într-un fond lansat în 2013 care sprijină copiii să devină mai activi.

Cu toate acestea, The Conversation a arătat că redirecționarea de bani nu este suficientă pentru a îmbunătăți activitatea fizică a populației. Profesorii nu sunt pregătiți să îi învețe pe elevi ceea ce au nevoie în legătură cu fitnessul. „Pur și simplu nu avem cunoștințele necesare și nu m-aș simți încrezător” spune un profesor pentru publicație. Alți profesori au mai declarat că și-ar dori să aibă parte de o dezvoltare profesională continuă, pentru a ști cum să lucreze cu elevii.

Un experiment în care mai mulți profesori au fost instruiți într-un curs online despre ridicarea greutăților, exerciții de gimnastică și pliometrie - exerciții explozive axate pe dezvoltarea puterii musculare, cum ar fi săriturile ghemuite - și pe modul în care acestea ar putea fi încorporate în programa de educație fizică au spus că le-a fost util cursul și că vor implementa cele învățate în orele cu elevii lor. 

Cum aducem mai mulți elevi în sălile de fitness

O altă soluție propusă de The Conversation implică inițiative de la cluburi sportive locale precum antrenamente de circuit.

De asemenea, sălile de fitness ar trebui, potrivit publicației, să ofere soluții mai prietenoase cu elevii. Mai precis, să fie incluse aparate pe care să le poată folosi și aceștia sau prețuri mai mici. În acest fel, dacă adolescenții utilizează sălile de sport de la o vârstă fragedă, ar putea exista o mai mare atracție față de sport și când înaintează în vârstă.

Un abonament la o sală de sport în România pornește de la 100 de lei și poate ajunge la 350 de lei pe lună, în funcție de facilitățile pe care le oferă clubul. De obicei, acestea au și pachete pentru elevi sau studenți, cu acces până la ora 16.00.

Foto principală: Dumitru Angelescu

George Herlaș

reporter

George Herlaș este student la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și s-a alăturat echipei Școala 9 pentru că spune „da" oricărei provocări. Prin jurnalism, vede o misiune de a aduce valoare cititorilor și întregii comunități.

CUVINTE-CHEIE

elevi școală sport educație fizică fitness performanta sănătate sedentarism profesori