reporter

Diana Meseșan

Reporter interesat de oameni și de vocile lor. Scrie reportaje, portrete și investigații sociale.

Alte articole

Cancelarie

Editorial. Între Prima Școală Românească și Perseverența pe Marte

de Iulia Măndășescu

În timp ce roverul Perseverence trimite imagini de pe Marte, școala românească se scormonește de tablete ca toți elevii să participe la ore în timpul pandemiei. Iulia Măndășescu, profesoară pentru învăţământul special și profesor MERITO, observă într-o analiză pentru Școala 9 ce distanță ca de la cer la pământ avem de parcurs în școala românească. Dar nu privește fatalist situația, ci plină de speranță. Știe că în România sunt în continuare cadre didactice care îi învață pe copii să țintească tot mai sus, până la stele.  

08.03.2021
Cancelarie

Studiu. Meditațiile pot ridica nota la examene cu 2-3 puncte. „70% din notă sunt traumele și barierele mentale”

de Andreea Archip

Meditațiile pot ridica nota la examen a unui elev cu 2-3 puncte, cred profesorii care au participat la cercetarea realizată de Digital Nation, în această vară. În pandemie, prin programul „Gata de Bac”, organizația a oferit meditații online elevilor din provincie la un sfert din prețul pieței. Au vrut să ajungă la cei care nu-și permit să facă pregătire și pasul următor ar fi să meargă și spre elevii care nici măcar nu se înscriu la examenele naționale. Școala 9 a vorbit cu profesorul de matematică Florin Stoica și cu reprezentantul Digital Nation Iris Ursea despre meditațiile online și cum ar putea deveni ele un supliment de încredere pentru grupurile defavorizate.

11.08.2021
Laborator

Cum să amenajezi spații verzi pe calculator. Ce au învățat elevii de la liceul forestier din Vâlcea într-un stagiu de practică în Portugalia

de Medeea Stan

Trei săptămâni de practică peste graniță i-a făcut pe mai mulți elevi de la singurul liceu din Vâlcea cu specializarea silvicultură să viseze la propria afacere, în condițiile în care verdele câștigă teren și în România, în curți, pe acoperișurile blocurilor și în clădirile de birouri. Aceeași experiență i-a ajutat să înțeleagă cum se pot folosi de tehnologie ca să creeze spații verzi. „Acum, ei văd un viitor în acest domeniu, le e mai clar ce implică”, spune Remus Răcășan, profesorul lor coordonator, alături de care au fost în Portugalia prin proiectul Erasmus +.  

01.11.2021