Înscrierile, atât pentru elevi, cât și pentru profesori se fac până pe 15 iulie, anunță organizatorii, Universitatea din București, Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară - Horia Hulubei (IFIN-HH) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), parte din consorțiul ReCoNnect.
Selecția este făcută de către mentorii celor 16 teme ale Școlii, iar rezultatele vor fi anunțate în 19 iulie. Elevii se pot în scrie prin acest formular, iar profesorii, prin acesta. 30 de elevi pot obține un loc cu bursă în tabără, în funcție de ierarhia stabilită de mentori, după CV-urile copiilor și scrisorile de motivație.
În ceea ce-i privește pe profesori, au prioritate pentru cele 20 de locuri din tabără cei care predau în școlile considerate defavorizate de pe lista din programul ROSE al Ministerului Educației, precum și cei care au elevi înscriși în această tabără. Celelalte 10 locuri vor fi oferite dascălilor din străinătate.
Știință, tehnologie, cinematografie și jurnalism
Liceenii se pot înscrie la una dintre cele 16 teme propuse în acest an, din domenii STEM: despre roci și fosile, radioactivitate din laborator, chimie criminalistică, sisteme mesh pentru traseele montane, siguranță spațială (cum pot folosi observațiile astronomice pentru a identifica asteroizi care pot pune pământul în pericol), interpretare de date, cartarea rădăcinilor de copaci, rezistența la microbi.
Dar pentru că știința nu trebuie păstrată în laborator, elevii se pot înscrie și la alte două teme pentru promovarea ei: cinematografie, unde vor face scurtmetraje despre știință, și jurnalism, unde vor scrie știri, articole și portrete de cercetători.
Școala de Vară îmbină învățarea teoretică cu cea practică, astfel că elevii vor avea ocazia să lucreze în laboratoarele de cercetare de pe platforma de la Măgurele, cot la cot cu experții în domeniu. Fiecare temă se va încheia cu un proiect.
Profesorii vor participa și ei la activități în teren, în Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului și în laboratoare pentru a dezvolta metode interactive de lucru cu elevii.
Mai multe detalii despre proiect, pe pagina MSciTeh 2024.