Un profesor începător câștigă cât un casier. Unul cu peste 25 de ani vechime, cât un șofer

Un profesor începător câștigă cât un casier. Unul cu peste 25 de ani vechime, cât un șofer

Sindicatele din educație sunt în plin proces de negociere cu Guvernul și Ministerul Educației pentru a obține măririle salariale promise de mai mulți ani. Școala 9 a făcut o comparație între cât câștigă un cadru didactic și ce venituri au alte categorii profesionale. Astfel, cei care vor să intre în sistem se pot aștepta la un salariu cât al unui casier la supermarket sau la mall.

17.05.2023

de Andreea Archip

Cele mai mari sindicate din învățământ au făcut front comun și amenință că din 22 mai intră în grevă generală. Aceștia au anunțat deja public că elevii n-ar trebui să vină la școală, iar astăzi, pe 17 mai, au făcut deja o grevă de avertisment de două ore, timp în care elevii au rămas în clase sub supravegherea profesorilor, dar fără ca aceștia să predea.

Care sunt cerințele sindicatelor:

  • Majorarea salariilor „în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie”, adică să plece de la 4.000 de lei;
  • Indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației să devină o regulă;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor;
  • Acordarea drepturilor prevăzute de lege și contractele colective de muncă: decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii.

În acest moment, potrivit legii, salariile în învățământ sunt:

  • profesor debutant – între 2.322 și 2.576, în funcție de studii (liceale/superioare de scurtă/lungă durată) și grad didactic;
  • profesor care are între 20 și 25 de ani vechime – între 2.450 și 2985 de lei, în funcție de studii (liceale/superioare de scurtă/lungă durată) și grad didactic;
  • profesor cu peste 25 de ani vechime – între 2.475 și 3.227 de lei, la fel, în funcție de studii (liceale/superioare de scurtă/lungă durată) și grad didactic.

Acestea sunt salariile nete, pe care le-am transformat din salariile brute cu ajutorul aplicației Calculator salarii.

La aceste sume se pot adăuga și diverse sporuri, ca de exemplu:

  • spor de 20% pentru cei care lucrează în localități izolate;
  • gradația de merit de 10%, care este dată pentru 16% din posturile din învățământ pe o durată de cinci ani, pe baza unor performanțe;
  • spor de 10-25% pentru cei care fac practică pedagogică;
  • 15% pentru condiții periculoase sau vătămătoare.

De exemplu, un profesor cu 20 de ani vechime care are un salariu de 2.500 de lei, primește, cu tot cu gradația de merit, 2.750 de lei (2.500 + 250 gradația).

Profesor sau gestionar de depozit?

Am făcut o comparație între salariile din învățământ și lefurile altor categorii profesionale. Din datele platformei de recrutare eJobs.ro, colectate prin intermediul aplicației Salario, ne-am uitat la salariile nete medii ale altor profesii care se apropie în cuantum de cele ale cadrelor didactice.

Astfel, primesc lunar în jurul a 2.500 de lei, adică tot atât cât un prof debutant, lucrătorii comerciali și casierii.

Primesc lunar cam cât ia și un profesor cu o vechime între 20 și 25 de ani operatorii introducere date (2.700 de lei) și agenții call center (2.800 de lei).

După mai bine de 25 de ani în învățământ și toate gradele didactice luate, un profesor ia cât un șofer, un gestionar de depozit, un contabil junior sau o secretară.

Iată o listă cu salariile nete, medii, pe țară, pe categorii profesionale, potrivit Salario:

  • lucrător comercial, casier - 2.500 de lei
  • operator introducere date - 2.700 de lei
  • agent call center - 2.800 de lei
  • secretară - 3.000 de lei
  • asistent manager - 3.100 de lei
  • gestionar depozit, contabil junior sau șofer - 3.200 de lei

Fiind salarii medii la nivel național, asta înseamnă că un lucrător comercial din Tecuci ar putea să aibă un salariu mai mic decât unul din București, de exemplu, dar media lor să se întâlnească în jurul sumei de 2.500 de lei.

Va fi sau nu va fi grevă generală?

Ministerul Educației a anunțat că, în privința salariilor, acestea nu fac obiectul negocierii contractului colectiv de muncă, pentru care a anunțat înființarea unui comisii ce se va întruni mâine, 18 mai. 

„Ministerul Educației susține principiul stabilirii salariului de bază al profesorului debutant la nivelul salariului mediu brut pe economie, urmând ca întreaga grilă să fie construită pornind de la acest principiu”, au menționat oficialii după o primă întâlnire avută cu reprezentanții sindicatelor astăzi. 

Aceștia s-au întâlnit și cu premierul Nicolae Ciucă și vom reveni cu detaliile cu privire la concluziile acestei întâlniri. 

Andreea Archip

editor coordonator

Cel mai mult pe lume îmi place să fiu reporter. Nu știam asta când am dat la Facultatea de Jurnalism la Iași, dar am avut fler. Până la Școala 9, în cei 18 ani de presă, am fost redactor-șef la „Opinia Studențească”, reporter la Evenimentul Zilei, Adevărul, TVR - Departamentul Știri, Digi 24 și la Libertatea. Îmi place să fiu pe teren, să vorbesc cu oamenii, să filmez, să montez, să documentez, să scriu. 

CUVINTE-CHEIE

profesori salarii greva profesori greva generala cat castiga un profesor salariu profesor debutant