Apelul unui profesor către colegii săi să-și plătească singuri consumația la banchet. Ce spun părinții: „A ajuns echivalentul unei nunți sau al unui botez”

Apelul unui profesor către colegii săi să-și plătească singuri consumația la banchet. Ce spun părinții: „A ajuns echivalentul unei nunți sau al unui botez”

Cine ar trebui să plătească pentru participarea profesorilor la banchetele de final de clasa a opta sau de liceu? Este o temă pe care a lansat-o profesorul bucureștean Cătălin Osiceanu, într-un apel făcut către profesori, pe rețelele sociale. El susține că fiecare trebuie să își plătească ce consumă atunci când participă la aceste evenimente. Școala 9 a întrebat reprezentanți ai părinților și elevilor, care în mod normal sunt organizatorii banchetelor, cum văd ei lucrurile.

27.03.2023

de Andreea Archip

Petrecere cu tematică Hollywood, Supereroi sau disco, DJ, baloane personalizate pentru fiecare elev și meniuri cu mai multe feluri de mâncare. Ofertele pentru petrecerea de banchet pornesc de la 150 de lei pentru fiecare participant și pot ajunge la peste 1.000 de lei, în unele școli din București. Cât costă și o petrecere de familie, de tipul nunții sau botezului, crede Andra Berceanu, directoarea executivă al Federației Părinților și Aparținătorilor Legali din România (FePAL).

Și când e vorba de strâns bani, apar și problemele. Profesorul Cătălin Osiceanu de la Școala gimnazială „Grigorie Ghica Voievod” din București a lansat un apel către colegii săi cu privire la participarea la aceste evenimente.

„Este total nefiresc, în opinia mea, umilitor chiar, deoarece nimeni nu poate avea vreo obligație materială pentru ca profesorii să fie alături de elevii lor la un astfel de final. Profesorul, dacă este invitat și dorește să participe, poate să-și plătească singur o eventuală consumație”, este opinia profesorului de matematică.

„Puțini părinți fac această «cinste» din convingere”

„Aș vrea să înțelegeți că nu scriu toate acestea dintr-un exces de moralitate și mai degrabă ca profesor cu suficientă expertiză, martor, de-a lungul anilor, la asemenea situații. În primul rând, puțini părinți fac această «cinste» din convingere. Apar tot felul de discuții de genul: «Eu nu aș vrea să-l chemăm și pe profesorul y, nu merită» sau «De ce să-i dau de la mine? E prea mult». În majoritatea cazurilor se ajunge la un compromis și, bietul profesor, vine să fie alături de elevii săi în necunoștință de cauză privind aceste comentarii”, a explicat mai departe cadrul didactic pe pagina sa de Facebook.

„Așadar, dragi colegi, cumpătați bine înainte de a răspunde unei astfel de invitații și fiți demni!”, a concluzionat acesta. Profesorul Osiceanu spune că după ieșirea sa publică, mai mulți colegi i-au dat dreptate în raționamentul său.

„Un cost general acceptat și care asigură prezența tuturor trebuie să primeze”

Andra Berceanu, directoarea FePAL crede că organizatorii acestor reuniuni trebuie să aibă în vedere un lucru important: își permit toți elevii această cheltuială?

„Cred că primul pas ar fi să se asigure că bugetul stabilit poate fi suportat de absolut toți elevii. Este un moment în care deciziile nu se iau într-un mod individualist - «eu pot să plătesc orice sumă pentru copilul meu», ci este un bun exercițiu de incluziune. Un cost general acceptat și care asigură prezența tuturor trebuie să primeze versus o anumită locație, un anumit meniu și alte aspecte care țin de fastul evenimentul”, a explicat aceasta pentru Școala 9.

„Este evenimentul copiilor, nu al adulților, iar pentru ei contează să fie împreună pentru o ultimă dată, nu cât de exclusivistă este locația”, adaugă directoarea FePAL.

Andra Berceanu vine și cu un sfat pentru organizatori: „Majoritatea localurilor sunt interesate de numărul de elevi participanți și oferă discount-uri mari pentru meniul profesorilor. Se poate opta și pentru un cocktail party cu bufet suedez, ceea ce ar reduce costurile și ar face evenimentul mai dinamic, mai potrivit vârstei lor.”

„De ceva timp, tendința este să se exagereze foarte mult legat de organizarea banchetului, ajungând să fie mai degrabă echivalentul unei nunți sau al unui botez din punct de vedere al pregătirilor, fastului, costurilor. Poate de fapt aceasta era tema discuției. Părinții nu trebuie să uite esența acestui eveniment și vârsta celor cărora este dedicat.” - Andra Berceanu, directoare executivă FePAL

Elevii: „Unii copii ajung să nu își permită să participe”

Ariana Dudună, președinta Asociației Elevilor din Constanța, una dintre cele mai active organizații din țară, crede că nu există un răspuns corect sau greșit.

„Despre cine ar trebui să plătească pentru profesori, elevii/părinții sau profesorii, nu cred că ar trebui să judecăm la nivel general, ci de la caz la caz. Din păcate, des în organizarea banchetelor apar discuții de tip «nu vrem să vină profesorul/directorul X», sau chiar și excluderea anumitor elevi. Astfel de discuții pornesc nu neapărat din considerente financiare, ci din considerente referitoare la respectul reciproc pe care îl au cetățenii unii față de ceilalți”, explică aceasta.

Asemenea reprezentanților părinților, Ariana Dudună e de părere că trebuie incluși toți elevii în eveniment: „Școlile ar trebui să încurajeze o atitudine incluzivă, atât față de elevi, cât și față de profesori, chiar și când evenimentele sunt organizate de părinți din proprie inițiativă, independent de școală. De multe ori în contextul organizării banchetelor sunt făcute excese de zel, iar unii copii ajung să nu își permită să participe și să nu se poată bucura de absolvire alături de colegii lor.”

Foto principală: Shutterstock

Andreea Archip

editor coordonator

Cel mai mult pe lume îmi place să fiu reporter. Nu știam asta când am dat la Facultatea de Jurnalism la Iași, dar am avut fler. Până la Școala 9, în cei 18 ani de presă, am fost redactor-șef la „Opinia Studențească”, reporter la Evenimentul Zilei, Adevărul, TVR - Departamentul Știri, Digi 24 și la Libertatea. Îmi place să fiu pe teren, să vorbesc cu oamenii, să filmez, să montez, să documentez, să scriu. 

CUVINTE-CHEIE

banchet costuri banchet profesori la banchet elevi banchet