Subiectele de la simularea la BAC 2023. Eseu despre relația dintre două personaje dintr-un basm cult, pentru elevii de la Uman. Cum puteau fi rezolvate

Subiectele de la simularea la BAC 2023. Eseu despre relația dintre două personaje dintr-un basm cult, pentru elevii de la Uman. Cum puteau fi rezolvate

Elevii de clasa a XII-a au susținut astăzi simularea la examenul de bacalaureat. Elevii de la profilul Uman, la primul punct au avut o serie de cerințe pe baza unui fragment la prima vedere, din „L-am cunoscut pe Liviu Repreanu”, de Vasile Tițescu. Al doilea subiect le-a cerut să comenteze un fragment din poezia „Versuri”, de Tudor Arghezi. „Redactează un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinți relația dintre două personaje dintr-un basm cult studiat”, a fost a treia cerință. Elevii de la Real au avut și ei la ultimul punct tot basmul - caracterizarea lui Harap-Alb. Profesoara de limba română Beatrice Simion a analizat subiecte și a dat și exemple de cum puteau fi rezolvate. 

 

27.03.2023

de Andreea Archip

Beatrice Simion, profesoară de limba și literatura română la Liceul Româno-Finlandez din Capitală a explicat cum se rezolvau subiectele și cum i s-au părut ca dificultate. „Per total, sunt niște subiecte care puteau fi abordate de orice copil indiferent de gradul de implicare al acestuia în timpul școlii. Prima parte putea fi făcută și de un copil de clasa a șaptea, cred eu, iar eseurile puteau fi făcute și de un copil de clasa a zecea, pentru că atunci se studiază basmul”, consideră această.

Subiectul al doilea, plecând de la poezia „Versuri” a lui Tudor Arghezi, i-a suprins pe unii elevi. Profesoara spune însă că putea fi abordat ușor pentru că aveau niște indicii clare ce le spuneau că este vorba despre „arta poetică”. „Este o poezie foarte frumoasă. Putem să spunem că este o artă poetică, din titlu aflăm asta. Dacă mergem spre conținut, poetul se raportează și la artă și la iubire. Avem «gândirea», «imnul», «coarda», cuvinte care susțin sfera creației”, spune profesoară.

„Este o confesiune, apar și mărcile lexicogramaticale, persoana întâi, interjecția «o», avem un limbaj metaforic expresiv, avem metafore în spatele cărora stă sensul poeziei”, completează cadrul didactic.

Cum trebuia abordată caracterizarea lui Harap-Alb 

În ceea ce privește eseul de la punctul al treilea, Beatrice Simion spune că pentru elevii de la Real care au avut caracterizarea unui personaj dintr-un basm cult alegerea la îndemână a fost Harap Alb. „Nu este nimic schimbat, este structura pe care o cunoaștem cu toții. Elevii puteau vorbi despre statutul social, moral și psihologic al personajului. Este singurul personaj din basm care nu are o trăsătură supranaturală, care rămâne în sfera umanului, este ajutat de celeelalte personaje. Este curajos pentru că pleacă la drum. Trăsătura dominantă poate să fie aici prietenia”, dă explicații profesoara.

În ceea ce privește limbajul, aceștia trebuiau să menționeze „că povestea este spusă în fața unui auditoriu, apare umorul, arhaisme, structuri arhaice.”

Elevii de la profilul Uman au avut de scris un eseu despre relația dintre două personaje dintr-un basm cult. „La fel, trebuiau să menționeze statutul social, moral și psihologic pentru ambele personaje. În cazul de față Harap Alb și Spânul. Putem menționa despre Spân că este un personaj de care Harap Alb avea nevoie pentru a se maturiza, că relația dintre cele două personaje este caracterizată prin supunere, subordonare. Puteau scrie la început definiția basmului și în final o concluzie”, sunt câteva exemple de cum putea fi abordat subiectul.

Astăzi au fost reproduse exact condițiile unui examen, chiar dacă rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. 

Subiectele au fost publicate imediat după prânz de platforma Edupedu:

Baremele de corectare vor fi publicate de Ministerul Educației la ora 15.00. 

 

Andreea Archip

editor coordonator

Cel mai mult pe lume îmi place să fiu reporter. Nu știam asta când am dat la Facultatea de Jurnalism la Iași, dar am avut fler. Până la Școala 9, în cei 18 ani de presă, am fost redactor-șef la „Opinia Studențească”, reporter la Evenimentul Zilei, Adevărul, TVR - Departamentul Știri, Digi 24 și la Libertatea. Îmi place să fiu pe teren, să vorbesc cu oamenii, să filmez, să montez, să documentez, să scriu. 

CUVINTE-CHEIE

subiecte simulare la bac ce a picat la simulare la bac 2023 subiecte simulare bac 2023