Am mers pe harta școlilor cu toalete în curte: 1.500 de kilometri, zeci de probleme

Am mers pe harta școlilor cu toalete în curte: 1.500 de kilometri, zeci de probleme

București - Valea Mare - Cioatele - Glodeni - Țuțcani - Mălușteni - Lupești - Raiu - Floreni - Buda Crăciunești - Poiana Sibiului - București. 1500 de kilometri am parcurs în prima săptămână de școală alături de fotoreporterul Raul Ștef. Ne-am propus să facem un tur al câtorva dintre școlile care au primit finanțare de la Ministerului Educației pentru a moderniza toaletele. Am găsit în continuare școli cu latrină în curte, toalete finalizate, dar aflate încă sub cheie, dar și școli cu șantiere deschise și cu dilema „vom avea toalete, dar vom mai avea elevi?”

07.10.2024

de Raluca Cristea, Foto: Raul Ștef

În patru zile am mers în 12 școli aflate pe listele ministerului cu alocare de bani pentru realizarea de toalete conforme: zece din Vaslui, una din Buzău și una din Sibiu. La majoritatea am ajuns prin îndrumările localnicilor. În sate uitate de lume, multe cu porțiuni întregi neasfaltate, altele înconjurate de păduri, urmând doar indicațiile localnicilor, căci Maps-urile moderne nu te mai ajută.

În școlile pe care le-am vizitat sunt accesate sute de mii de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru table digitale și mobilier nou, dar toaletele sunt, în continuare, în curte. Se desființează săli de clasă pentru amenajarea toaletelor sau, acolo unde se construiesc toalete, sunt ținute sub cheie sub diferite pretexte.

În absența canalizării, cu clădirile vechi și sălile înghesuite, să faci o toaletă cu toate condițiile pentru copii de la sat e pe alocuri ca și cum ai porni o vilă, dar ai bani de o singură cameră. Apoi, sunt primari care se întreabă de ce să mai facă toaleta dacă în câțiva ani școala se va închide?, la fel cum am găsit directori care deși au toaletele gata, le țin sub cheie că n-au făcut încă „instructajul elevilor”.

Am ieșit din listele Ministerului Educației și situația găsită pe teren, la început de septembrie 2024, momentul vizitei noastre a fost aceasta: 

  • În toate cele 12 școli vizitate, elevii și cadrele didactice se folosesc de cele amplasate în afara unității de învățământ;
  • În 8 din 12 școli nu au început lucrările de conformare a toaletelor;
  • În 4 din 12 școli lucrările sunt în curs de desfășurare sau aproape de finalizare;
  • În 5 din 12 școli toaletele nu sunt racordate la apă curentă și există o soluție provizorie: au fost instalate chiuvete cu apă curentă pe holul școlii;
  • În toate cele 12 școli personalul administrativ și autoritățile locale spun că părinții, elevii și cadrele didactice nu au foarte multe lucruri de obiectat referitor la situație sau chiar că nu se plâng deloc;
  • Una din 12 nu avea lucrările finalizate la momentul vizitei noastre și nici nu se afla pe niciuna dintre listele recente de finanțare ale Ministerului. 

99,8 de milioane de lei pentru amenajarea grupurilor sanitare în șase Hotărâri de Guvern

E aprilie 2019. În satul Buda, comuna Brăeşti din judeţul Iaşi un copil de trei ani moare după ce cade în fosa septică neasigurată a toaletei din curtea școlii. E găsit după două ore, asta după ce fratele lui mai mare anunță personalul administrativ al școlii că a dispărut. Cazul tragic al copilului de numai trei ani se rostogolește rapid în presă.

Poliția deschide un dosar penal pentru ucidere din culpă, iar Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Iași decide destituirea imediată a directorului școlii. De asemenea, este dispusă numirea unei comisii de cercetare disciplinară internă privind incidentul, conform comunicatului de presă.

Se mai menționează și că „Ministerul Educației Naționale are în lucru un proiect de Hotărâre de Guvern pentru transferarea resurselor financiare necesare către primării, în vederea efectuării lucrărilor de extindere/reabilitare/modernizare/dotare a 1.180 de școli cu grup sanitar în curte.”

Guvernul a făcut alocări inițiale în valoare de 99,8 de milioane de lei pentru amenajarea grupurilor sanitare în școlile și grădinițele din România, prin 6 hotărâri de guvern, de la incidentul din 2019. În documentarea acestor hotărâri, Funky Citizens a identificat 1.146 de unități de învățământ pe lista investițiilor.

Funky Citizens este o organizație civică fondată în 2012 care promovează transparența, responsabilitatea publică și participarea civică și își propune, prin această inițiativă, să verifice dacă alocarea fondurilor din ultimii ani a fost implementată eficient și dacă, într-adevăr, mai sunt doar 70 de grupuri sanitare neconforme în prezent, așa cum susține Ministerul Educației. Pentru asta, ONG-ul face un apel la comunitate pentru a crea o bază de date cu starea de fapt a grupurilor sanitare din școli. Poți contribui aici.

„Dintre cele 70 de grupuri sanitare neconforme, 50 vor fi cuprinse într-o hotărâre de Guvern pentru finanţare pe care Ministerul Educaţiei o va iniţia chiar de anul acesta. Cele 20 rămase prezintă caracteristici care nu permit finanţarea actuală, fie sunt pe terenuri private, fie deja sunt prinse în alte programe de finanţare”, a afirmat Deca înaintea începerii anului școlar.

Așadar, în România, până la finalul anului ar mai trebui să avem doar 20 de școli cu toalete neconforme. Potrivit declarațiilor oficiale, cel puțin. Doar că:

  • Ministerul Educației nu ne-a furnizat un număr exact al școlilor în care elevii și cadrele didactice merg, încă, la toaleta din curte, fie că au sau nu lucrări în curs;
  • Unii dintre primarii cu care am vorbit ne-au spus că banii transferați de la bugetul de stat în bugetul local nu sunt suficienți și că nu își permit să completeze aceste sume;
  • Alți primari ne-au spus că populația școlară este în scădere în comunitatea lor și că vor avea discuții cu Inspectoratele dacă acești bani publici merită sau nu să fie cheltuiți;
  • În unele școli infrastructura nu permite conformarea toaletelor după normele impuse. O școală la care am fost noi, spre exemplu, e împărțită în trei corpuri de clădire. Dacă toaleta e amenajată într-unul dintre copuri, atunci copiii din celelalte două corpuri vor fi nevoiți oricum să traverseze prin curtea interioară a școlii pentru a ajunge la toaletă;
  • „Avem, dar nu funcționează încă” e un alt caz des întâlnit în școlile în care am fost și care proiectele de conformare a toaletelor sunt apropiate de finalizare.

Iată cum arătau toaletele din Vaslui, Buzău și Sibiu în prima săptămână de școală:

În următoarele zile pe Școala9 veți putea citi o serie de trei reportaje din Vaslui, Buzău și Sibiu care au toalete neconforme. Am mers pe harta școlilor cu toalete în curte ca să vedem de ce lucrurile se mișcă atât de greu, cum sunt folosiți banii publici și ce înseamnă „la școală” pentru copiii din statisticile triste ale sistemului educațional.

Dacă aveți o sugestie de articol, temă pe care să o abordăm sau o observație legată de acest material, vă rugăm să ne scrieți pe adresa redactie@scoala9.ro. 

Raluca Cristea

reporter

Raluca este absolventă de Jurnalism la FJSC și masterandă la Jurnalism Tematic. La Școala9 îmbină storytelling-ul cu analiza riguroasă, aducând în prim-plan, printre altele, povești despre inteligență artificială, refugiați și sistemul educațional din zone defavorizate. Este și copywriter pentru un post de radio național și pasionată de călătorii, mereu în căutare de noi perspective. 

Raul Ștef

Fotojurnalist

Interesat de fotografie documentară din sfera socialului. Absolvent al Masteratului de Fotografie documentară și fotojurnalism la Universitatea de Artă din Londra, are o experiență de peste 20 de ani în fotojurnalism unde este interesat de subiecte din sfera socială și culturală.  

CUVINTE-CHEIE

școală toalete vaslui sibiu buzau proiect minister