„Nu știam ce înseamnă literația”
Profesoara a auzit cu puțin înainte de pandemie despre literație, o noțiune nouă care nici măcar nu a intrat în DEX. Întâi în cadrul proiectului „Școală prietenoasă”, realizat prin Unicef. Atunci a participat la o sesiune de pregătire cu Daniela Stoicescu, președintă InfinitEdu, și din acel moment a devenit „o deschizătoare de drumuri, de viziune” și i-a tot urmărit activitățile: „Ținea lecții așa cum ai fi ținut cu o clasă de elevi în activități și modul cum integra, cum vorbea, erau atât de plăcute, încât n-aveai cum să nu îți placă, n-aveai cum să nu înveți. Deci nu era ceva forțat care ți se impune, era ceva ce doreai să faci și tu.”
Apoi, din 2020, chiar dacă era pandemie și copiii în online, a început să folosească platforma Alfabetar la clasă.
„Nu știam ce înseamnă literația și încetul cu încetul, am parcurs, până la pandemie, față în față cursurile, după care le-am făcut online. Și atunci am văzut ce înseamnă și ce impact au și am început să aplicăm la clasă.”
„Literația, capacitatea de a înțelege ce citești, de a deduce, de a sumariza, de a sintetiza, toate procesele astea sunt legate de literație, nu au legătură doar cu literatura și nu au legătură doar cu orele de română. (...) Și atunci ar fi ideal - dar cred că mai avem de lucru mult până acolo - să existe această înțelegere în școală și în societate că literație ar trebui să facem toți, inclusiv profesorul de matematică”, a explicat și profesoara vona Munteanu în cadrul podcastul REZOLVAT.
Practic, și-au făcut cont pe Alfabetar, o platformă gratuită de resurse de folosit la clasă. Întâi i-a testat pe copii la început de an și la final, pe platforma Brio. „Acolo ei primeau raportul și citeau. La localizarea informației am făcut 100%, la înțelegere am făcut atât, la reflecție am făcut atât. Și știau cum să se autoevalueze.”
Și rezultatele s-au văzut și la alte concursuri unde copiii ei au avut rezultate bune la literație și matematică, concurând cu elevi de la centrul de excelență din oraș. „Am văzut evoluția lor, le ziceam: hai să încercăm, nu ne ceartă nimeni, ne încercăm puterile. Progrese au existat, de fiecare dată am intervenit, am făcut intervenții, am făcut ore de recuperare.”
Maricica spune că îi învață pe copiii ei că nu trebuie să le fie teamă să greșească.
„Copilul are nevoie de sprijin, să știe că ești alături de el atunci când are nevoie, nu să-l taxezi atunci când nu știe. Și aici cred că e marea greșeală. Bun, eu știu 10 lucruri și n-am știut unul, de ce tocmai pe acela mă ceartă? De ce n-a văzut că 10 lucruri sunt bune? Hai să pornim de unde e bine.”
„Jocul îi ține atenți”
Mai mult, are și un ajutor la clasă - o albinuță care în fiecare zi vine cu surprize pentru copii, uneori și cu o recompensă dulce sau un abțibild. Dacă albinuța e întoarsă cu spatele spre ei, e semn că ceva n-a mers bine și tot copiii descoperă care ar putea fi problema.
„Jocul funcționează în primul rând, chiar dacă prin jocul respectiv noi învățăm, dar noțiunea de joc îi ține atenți. Și deci tot timpul pe schimbare, ceva nou. Astăzi avem o surpriză pentru voi, vom învăța ceva nou. Uite, albinuța zâmbește, ați răspuns frumos.”
În plus, are un program intensiv de încurajare a lecturii, cu cărți frumoase pe care uneori și elevii din clasele mai mari vin să le împrumute. Dacă nu-i place unui copil o carte, poate alege alta, fără nicio presiune. „Până când și-au descoperit ce le place să citească. Și până în clasa a IV-a, că erau de 400-500 de pagini, nu mai conta numărul paginilor, ei citeau.”
A adus scriitori la clasă, cum ar fi Alec Blenche, iar copiii s-au mirat că există scriitori în viață. Apoi, în fiecare an, pe 5 octombrie, de Ziua Educației, merge cu elevii în Bacău unde este un eveniment special în care realizează un fluviu de fișe de lectură și apoi participă cu toții la diferite ateliere de citit.