O analiză financiară făcută înainte de pandemie de consultanții de la Frames arăta că afacerile firmelor care activau în învățământul preuniversitar reprezentau un business de peste 40 de milioane de euro. De asemenea, în 9 ani, începând cu 2010, afacerile din învățământul preuniversitar din România au crescut de aproape trei ori.
Printre altele, mulți părinți care aleg școlile private caută ca învățarea să fie pentru copiii lor o experiență cât mai plăcută, să aibă parte de cât mai multe facilități, să existe și after-school, iar profesorii să fie cât mai bine pregătiți și atenți la fiecare elev în parte. Iar toate acestea ar trebui, la final, să se vadă și în rezultate.
Am analizat rezultatele pe care le au absolvenții școlilor private din București în ultimii trei ani la Evaluarea Națională. În funcție de mediile obținute și de numărul de elevi care au fost înscriși la examenele finale am făcut o listă a școlilor private și le-am studiat ofertele.
Școlarizare și mâncare: peste 8.000 de euro de euro pe an
Elevii Liceului Teoretic Școala Mea au obținut printre cele mai bune rezultate la Evaluare Națională în ultimii ani. Școala spune că „pune accent pe dezvoltarea holistică a copiilor, în așa fel încât performanța școlară să fie îmbinată cu integritate socială și o inteligență emoțională crescută”. De asemenea, curriculumul și programele școlii „pregătesc elevii pentru integrarea în sistemele profesionale și sociale, atât românești, cât și internaționale”.
Taxa de școlarizare este de 8.000 de euro pe an. Mai există o taxă de 600 de euro pe an pentru materiale și programe educaționale și una de 820 de euro pentru chestiuni administrative, precum utilități, renovări, servicii de curățenie sau înlocuirea mobilierului deteriorat. Se mai plătește și 1.600 de euro pentru masă, care cuprinde: mic-dejun, o gustare la ora 10:20, un prânz și o gustare la 15:25.
Asta înseamnă că un părinte plătește peste 11.000 de euro pe an pentru a-și ține copilul la această școală.
De departe, cei mai mulți elevi înscriși în ultimii ani la Evaluarea Națională dintre școlile private i-a avut Liceul Teoretic Internațional de Informatică. Vorbim de o medie de peste 230 de elevi în fiecare an. Comparativ, celelalte elevi au avut câteva zeci.
Elevii care se înscriu aici au „șansa de studia într-un mediu educațional cu standarde înalte, cu un colectiv de profesori atent selecționați și dedicați carierei didactice și pregătirii elevilor, astfel încât să descoperim și să valorificăm întregul potențial al elevilor”.
Taxa de școlarizare este de 8.350 de euro. Se mai adaugă suplimentar o taxă de aproximativ 150 de euro pe an pentru manuale și încă 100 de euro pentru uniformă. Mai sunt și servicii opționale precum masa de prânz, transport, participarea la cluburi și cursuri extrașcolare, dar și un internat pentru băieți, însă doar pentru elevii olimpici.
Deci în jur de 9.000 de euro pe an.
Cele mai scumpe școli private din Capitală
Dintre școlile private care apar, în ultimii 3 ani, în topul celor care au avut cele mai bune rezultate la Evaluare Națională, Complexul Educațional Laude-Reut are cea mai substanțială taxă anuală. Este vorba despre 12.840 de euro care se pot plăti anual sau câte 1.284 de euro timp de 10 luni.
În această taxă de școlarizare intră două mese principale, mic dejunul și prânzul, două gustări și toate activitățile extracurriculare, pregătire remedială și pentru performanță.
Complexul Educațional Laude-Reut este un proiect educațional inițiat în 1980 de omul de afaceri Ronald S. Lauder, fost ambasador al SUA la Viena. Școala spune că se mândrește și cu faptul că are promovabilitate de 100% în sesiunea de vară, iar media la examenul de Bacalaureat este 9,16, ocupând „un loc fruntaș între liceele bucureștene”.
O taxă apropiată este și la Școala Europeană București. Părinții trebuie să plătească 11.850 de euro pentru fiecare an de școlarizare. Printre altele, în această taxă sunt cuprinse două mese principale și două gustări în fiecare zi, dar și multe alte cursuri și ore suplimentare, pe lângă cele obișnuite. Cheltuieli suplimentare sunt necesare pentru uniformă, rechizite sau costume pentru serbări.
Școala Europeană București spune că este un loc în care „copiii, părinții și profesorii devin membri ai unei comunități, parteneri de încredere într-un proces educativ temeinic și de durată, care urmărește formarea unui individ pregătit și adaptat socio-profesional”.
Cele mai ieftine școli private din București
Printre școlile cu performanțe la Evaluarea Națională se remarcă și Liceul Teoretic „Sfinții Trei Ierarhi”. Taxa este mai mică decât la celelalte școli private. Un an de școală costă, pentru un elev înscris, 21.600 de lei, adică în jur de 4.400 de euro la cursul zilei.
Școala spune că misiunea sa este „formarea caracterului și a personalității copilului prin crearea unui mediu armonios, bazat pe valori creștine și a unui concept pedagogic de un înalt profesionalism”.
O taxă comparabilă este și la Liceul Româno-Finlandez. La nivelul gimnazial se plătește 2.400 de lei pe lună pentru programul scurt, în care sunt incluse și cluburile de dezvoltare, masa de prânz și o gustare. Cei care doresc și after-school plătesc 3.400 de lei pe lună. Costul uniformei nu este inclus în taxa școlară. De asemenea, nici activitățile opționale și extracurriculare nu intră în taxa de școlarizare lunară. Asta ar însemna, la 9 luni de școală pe an, o taxă între 21.600 și 30.600 de lei (4.400 - 3.600 euro).
Liceul Româno-Finlandez este prima școală care a implementat principiile învățământului finlandez în România. Potrivit școlii, „proiectul urmărește să aducă plus-valoare educației din România prin adaptarea metodelor și ideologiei educației finlandeze, care este sistemul cel mai performant în mediul educațional european”.
Ce țară europeană conduce topul celor mai mari taxe la școli
În ce măsură aceste taxe sunt comparabile cu cele din alte țări din Uniunea Europeană.
Olanda, de pildă, care are unul dintre cele mai apreciate sisteme de educație, este și o destinație tot mai aleasă pentru elevi și studenți din România. Motivul: taxele mici și reorientarea părinților către alte destinații după ieșirea Marii Britanii din UE
Taxa pentru studii de licență în Olanda este în jurul a 2.000 de euro pe an, în timp ce la privat ajunge până la 15.000 de euro.
Cât costă învățământul preuniversitar? Una dintre cele mai apreciate școli private din Olanda este The British School. Școala spune că misiunea ei este de a le oferi tinerilor cunoștințe ca să-și dezvolte abilitățile și caracteristicile de care au nevoie „pentru a deveni cetățeni globali de succes care pot avea un impact și pot ajuta la construirea unei lumi mai bune”.
Un an de școlarizare în clasele gimnaziale costă între 24.660 de euro și 25.290 de euro. Pe lângă taxă mai sunt și alte costuri precum uniforma, care costă în jur de 250 de euro, înscrierea, care este 2.000 de euro, dar și o contribuție suplimentară de 7% din taxa de școlarizare pentru dezvoltarea infrastructurii și pentru alte facilități.
O altă școală privată apreciată este Amity International School of Amsterdam. Pentru nivelul gimnazial, taxa este de aproximativ 20.000 de euro. Nu sunt incluse costurile suplimentare pentru uniforme, excursii sau alte activități extrașcolare. De asemenea, școala ar oferi, pentru o taxă suplimentară și transport până acasă.
Potrivit unui studiu realizat de platforma International School Database, Elveția este de departe cea mai scumpă țară din Europa și în ceea ce privește educația. Acolo taxele anuale sunt în jur de 25.000 de euro. Este urmată îndeaproape de Marea Britanie, unde media anuală este la 20.000 de euro.
Prețuri comparabile cu cele din România găsim la școli private din Roma, Atena, Berlin, Praga și Madrid. Potrivit International School Database, prețul mediul al taxelor școlilor private din București este de 11.000 de euro, dar poate atinge și 20.000 de euro.
Prețurile cele mai avantajoase se găsesc în Copenhaga, Danemarca, și în câteva orașe din Spania: Valencia, Algarve, Malaga.
Dacă mergem peste Ocean, în SUA, taxele anuale pentru o școală privată ajung la suma de 22.000 de euro (24.000 dolari).
Lista primelor zece școli private din București în funcție de rezultatele la Evaluarea Națională și taxele lor anuale:
- Liceul teoretic Scoala Mea - 8.000 de euro
- Licerul Teoretic „Sfinții Trei Ierarhi” - 4.400 euro (21.600 lei)
- Liceul International Ioanid - 11.200 euro
- Complexul Educational Laude-Reut - 12.840 euro
- Liceul Teoretiv „Școala Europeană București” - 11.850 euro
- Liceul teoretic International de Informatica - 8.350 euro
- Liceul Teoretic Genesis College - 10.900 euro
- Școala Gimnazială Metropolitană „Arc” - 8.055 euro
- Școala Aletheea - 8.900 euro
- Liceul „Româno- Finlandez” - de la 4.400 de euro (2.400 lei pe lună).