Viața adolescenților pe rețelele de socializare în 2022: „Când eram mai mici, nu aveam stres, gânduri exagerate sau nesiguranță”

Viața adolescenților pe rețelele de socializare în 2022: „Când eram mai mici, nu aveam stres, gânduri exagerate sau nesiguranță”

80% dintre adolescenți consideră că rețelele de socializare îi ajută să păstreze legătura cu prietenii, însă o treime dintre ei spun și că se simt copleșiți de conținutul acestor platforme, arată un sondaj al Pew Research Center, think tank din Statele Unite. 31%, de pildă, au impresia că prietenii îi lasă pe dinafară. În plus, se simt presați să publice la rândul lor conținut, ca să primească tot mai multe like-uri și comentarii. Școala 9 a scris în acest an despre impactul social media și asupra adolescenților din România. 

29.12.2022

de Medeea Stan. Foto: Dumitru Angelescu

Pe lângă sondaj, think tank-ul american Pew Research Center a organizat grupuri de discuții cu adolescenți, ca să înțeleagă mai bine cum folosesc aceștia rețelele de socializare. 

O fată a amintit atunci cum a ajutat-o social media în timpul pandemiei. „Mi-a plăcut să pot comunica mai mult cu prietenii, cu care nu puteam să mă întâlnesc”, a explicat ea. „De asemenea, am avut la ce să mă uit, ca să mă relaxez, ceea ce a fost bine, pentru că eram blocați acasă”. 

Un adolescent a povestit despre cercul vicios care-l ține toată ziua în fața laptopului și din care nu reușește să iasă. „Îmi petrec 99% din timp în casă, în fața calculatorului. (...) Abia dacă ies din camera mea. Ar trebui să merg afară și să mă joc, dar nu prea mă pricep să îmi fac prieteni”. Tânărul a spus și că tatăl lui îl mustră din cauză că nu-și face curat în cameră, căci e mereu absorbit de ecran. 

„Când eram mai mici, social media nu avea așa un un efect asupra noastră. Simt că eram mai liberi și mai fericiți, nu aveam stres, gânduri exagerate sau nesiguranță”, a spus o altă adolescentă. 

Joe Biden a promis o investiție de 5 milioane de dolari pentru ca americanii să afle impactul rețelelor sociale 

Sondajul Pew Research Center s-a desfășurat pe un eșantion de 1.316 adolescenți din SUA, cu vârste între 13 și 17 ani, în primăvara acestui an. Însă adolescenții din România trec prin experiențe similare. „Fericirea pentru mine însemna validare”, a spus o elevă într-un articol Școala 9. 

Studiile sunt puține, dar părinții, profesorii și chiar și tinerii observă efectele negative ale social media asupra sănătății mintale a adolescenților. Mai mult, The Wall Street Journal a dezvăluit în 2021 că Facebook (Meta) știa cât de mult îi afectează pe adolescenți postările altora de pe Instagram, platformă pe care compania o deține, însă n-a luat măsuri. 

Casa Albă a anunțat în martie că va încerca să-i protejeze pe copii și adolescenți de riscurile de pe rețelele de socializare, potrivit site-ului de tehnologie Tech crunch. Iar președintele Joe Biden a promis o investiție de 5 milioane de dolari în cercetare, astfel încât americanii să înțeleagă în ce măsură le face rău social media. 

Apropiere de prieteni, spațiu creativ și acceptare 

Adolescenții înțeleg de ce rețelele sociale pot fi dăunătoare pentru sănătatea lor psihică, dar, cel puțin în sondajul Pew Research, prezintă o imagine nuanțată a acestora. 

Pe de o parte, 80% au spus că ceea ce văd pe social media îi determină să se simtă mai conectați la ce se întâmplă în viețile prietenilor lor, în timp ce 71% cred că au un loc în care își pot arăta latura creativă. Pentru mai bine de jumătate, aceste platforme trezesc sentimentul că au oameni care îi pot sprijini în momentele dificile. Alții au afirmat că se simt „mai acceptați” sau că au acces la informații.  

Întrebați despre impactul general al social media asupra propriei persoane, 32% l-au considerat până acum pozitiv și doar 9% negativ. Totuși, 32% au fost de părere că îi afectează pe alții de aceeași vârstă. 

„Drame”, presiuni să posteze și nesiguranță 

Pe de altă parte, 38% dintre adolescenți, în special fetele, au recunoscut că se simt copleșiți de toate dramele pe care le văd pe rețelele de socializare. Iar peste un sfert au spus că aceste platforme le-au dat impresia că prietenii lor îi lasă pe dinafară. 

În plus, mulți s-au simțit presați să posteze conținut, ca să primească tot mai multe like-uri sau comentarii. 23% au afirmat și că, din cauza utilizării social media, se simt mai rău în legătură cu propria viață.

Autorii sondajului au vrut să afle și cum percep părinții respondenților timpul pe care copiii lor îl petrec pe platformele sociale. 22% dintre adolescenți au zis că li se pare că părinții lor sunt extrem sau foarte îngrijorați, iar aproape jumătate, că sunt puțin îngrijorați sau chiar deloc. 

Activismul social și politic e scăzut pe social media 

Sondajul a mai abordat două subiecte, și anume activismul pe social media și confidențialitatea digitală.

În ce privește prima chestiune, numai 10% dintre adolescenți i-au încurajat pe alții să acționeze spre rezolvarea unor probleme politice sau sociale importante pentru ei sau au postat o fotografie pentru a-și arăta sprijinul față de astfel de probleme în ultimele 12 luni. 

Referitor la protejarea datelor, adolescenții simt o lipsă de control în legătură cu detaliile personale, dar nu sunt prea îngrijorați de faptul că marile companii de social media dețin aceste informații. 

Medeea Stan

Reporter

Descoperă jurnalismul din 2014 și își dorește să continue măcar până la pensie, adică până prin 2055.

CUVINTE-CHEIE

adolescenti retele sociale sondaj impact