„Admis” prin transfer. Un elev a primit derogare de medie de la Ministerul Educației ca să fie primit la Colegiul Național „Goethe”

„Admis” prin transfer. Un elev a primit derogare de medie de la Ministerul Educației ca să fie primit la Colegiul Național „Goethe”

Doi părinți au semnalat mai multor instituții un caz în care un elev a fost transferat de la Liceul „Ita Wegman” la Colegiul German „Goethe” înainte de primul semestru al clasei a IX-a, chiar dacă avea o notă mai mică decât ultimul admis, așa cum cere legea.

Ministrul Monica Anisie a făcut o derogare de medie, cu toate că un astfel de transfer este legal doar dacă elevul întrunește trei condiții: nu se poate deplasa din motive medicale și școala care acceptă transferul este cea mai apropiată de casă, dacă are media mai mare decât cea a ultimului admis și se respectă numărul maxim de elevi dintr-o clasă. Ultimele două reguli nu se aplică însă la elevul transferat.

04.12.2020

de Andreea Ofițeru

Ministrul Educației, Monica Anisie, a colaborat în mai multe rânduri cu mama elevului transferat, Cristina Chiriac, care este președinta Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin. A participat chiar și la lansarea unei cărți a acesteia. 

Ministrul neagă că asta ar fi influențat-o în vreun fel când a semnat transferul. „N-a intrat pe locul nimănui”, susține și mama băiatului. 

Doi părinți revoltați de la „Goethe” au cerut lămuriri la toate instituțiile statului și unul chiar a făcut plângere la Direcția Națională Anticorupție. Școala 9  nu va publica numele elevului.

Admis la liceu de germană, fără media la germană

Colegiul German „Goethe” este unul dintre cele mai râvnite din Capitală. Liceul are elevi începând cu clasa zero și, în trecut, se intra aici doar pe linie genealogică. Adică era școala minorității germane. Acum, se dă examen de limbă. 

În fiecare an, numărul de clase care se înființează pentru clasa a noua la „Goethe” este motiv de dispută. Așa că părinții ai căror copii au fost respinși din cauza mediei au fost foarte revoltați când au văzut că un altul poate intra fără să aibă media. 

Potrivit părinților cu care a vorbit Școala 9, elevul care a fost transferat prin derogare de la Ministerul Educației și Cercetării (MEC) nu doar că a avut o medie mai mică cu un punct decât cea a ultimului admis, dar i s-a calculat media fără să se țină cont de nota la germană de la Evaluarea Națională. Ceea ce era o condiție pentru intrarea la un liceu cu profil german. 

Asta i-a făcut pe cei doi părinți să facă memorii la Ministerul Educației și la Inspectoratul Școlar al Municipiului București. „Am aflat cu surprindere că un coleg al copilului nostru a fost transferat înapoi în Goethe înainte de începerea anului școlar, lucru interzis de lege. La repartizarea computerizată a optat pentru a nu i se lua în calcul nota de la limba maternă, în scopul obținerii unei medii generale mai mari. Se știe că prin acest fapt elevul nu mai poate opta pentru înscrierea la un liceu cu predare în limba maternă”, a spus unul dintre părinți, care și-a dorit să-și păstreze anonimatul.

Cu 50 de sutimi sub linie

La Evaluarea Națională 2020, rezultatele au fost mult mai bune fiindcă s-a scos parte din materie și subiectele au fost ceva mai ușoare. 

Prin urmare, și la liceu s-a intrat cu note mult mai mari. Astfel că elevi cu medii bune, care în anii precedenți ar fi fost lejer admiși, acum au căzut sub linie. 

Este și cazul a doi elevi care până în clasa a opta au învățat la Colegiul Național „Goethe” și care voiau să-și continue studiile în limba germană. Elevii au picat cu medii puțin mai mici decât ultima medie de admitere - 8.55.

Părinții au aflat că, în cazul elevului transferat, acesta a obținut la Evaluarea Națională media 7.55. Media  de admitere a elevului transferat a fost, fără germană, de 8,05. Adică cu 50 de sutimi mai puțin decât ultimul admis la „Goethe”.

Elevul nu a susținut Evaluarea Națională cu colegii lui la începutul lui iunie, ci a dat singur examen în sesiunea specială din perioada 29 iunie - 4 iulie 2020, din motive medicale.

După ce i s-a calculat media de admitere, elevul a fost admis la Liceul Teoretic Bilingv „Ita Wegman”. De aici a fost transferat la Colegiul „Goethe”. 

Și asta i-a intrigat pe ceilalți elevi și pe părinții lor. Aceștia au cerut explicații la școală, la Ministerul Educației și la Inspectoratul Municipiului București, fără un răspuns.

Aceștia erau deja într-un conflict deschis cu școala.

Părinții au cerut mai multe locuri la admitere

La finalul clasei a opta, mai mulți părinți de la „Goethe” au cerut suplimentarea numărului de clase de a noua. Cum existau șase clase de a opta, li se părea normal ca tot același număr de clase să fie și la a noua. Consiliul de Administrație de la Colegiul „Goethe” a aprobat numai patru. În aceste condiții, aproape 50 de elevi cu medii mari au fost obligați apoi să aplice pentru licee cu predare în limba română.

„Am fost refuzați cu vehemență. Copilul nostru a promovat examenul cu o medie destul de mare și a fost repartizat computerizat la un liceu fără predare în limba germană”, spune unul dintre părinți.

Cu puțin înainte de începerea anului școlar, elevii picați și părinții lor au aflat că totuși la „Goethe” a mai fost suplimentat un loc pentru băiatul Cristinei Chiriac, elev care n-ar fi fost niciodată admis din cauza mediei mici, dar a fost totuși „admis” prin transfer.

Unul din părinți a vorbit și cu directoarea Colegiului „Goethe”, Ramona Costache, și a fost și în audiență la ministrul Educației, Monica Anisie, în septembrie. 

„Doamna director mi-a spus că a primit o adresa de sus, iar Anisie mi-a spus că ea a aprobat transferul «fiindcă are aceasta posibilitate»”, a spus părintele. 

Directoarea liceului a refuzat să ofere un punct de vedere pentru Școala 9. 

Articol Doru Căstăian vot

Ministerul Educației spune ceva, regulamentul, altceva 

Reprezentanții MEC susțin în răspunsul către Școala 9 că derogarea este perfect legală în condiții medicale excepționale, când copilul nu se poate deplasa la școala unde a fost repartizat inițial. 

„În situații medicale deosebite, pe baza avizului comisiei medicale județene, acolo unde există, sau a documentelor medicale justificative, elevii din clasa a IX-a a învățământului liceal pot fi transferați și în cursul primului semestru sau înainte de începerea acestuia, cu respectarea condiției de medie menționate anterior. Prin urmare, MEC nu a aprobat și nu aprobă transferuri de elevi, ci derogări referitoare la îndeplinirea condiției de medie”, se arată într-un răspuns de la minister.

Contrar răspunsului ministerului, regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar spune că derogarea se face „cu respectarea condiţiei de medie” și „în limita efectivelor maxime la clasă, stabilite de lege”.

Ministrul Monica Anisie a făcut în acest an patru derogări pentru elevi care provin din județele Prahova, Brașov și Municipiul București. Unul dintre ele referă la elevul de la „Goethe”.

Anisie invocă nevoia de proximitate a școlii

„Având în vedere caracterul excepțional dat de situația medicală a elevului, aflat în imposibilitatea de a se deplasa pe distanță mare, de la domiciliu până la unitatea de învățământ la care a fost admis (Liceul Teoretic Bilingv „Ita Wegman”), în urma unei intervenții chirurgicale și a unor spitalizări din perioada aprilie-iunie 2020, inclusiv în străinătate, s-a aprobat o derogare referitoare la îndeplinirea condiției de medie, astfel încât elevul să își continue școlarizarea la o unitate de învățământ din apropierea domiciliului acestuia, la profilul la care a fost admis (profilul uman cu studiul limbii germane în regim bilingv)”, își justifică ministrul derogarea în răspunsul către redacția Școala 9. 

Liceul „Ita Wegman” se află în Pipera, pe bd. Dimitrie Pompeiu, iar Colegiul „Goethe” în Piața Romană. 

Părinții care au reclamat situația susțin că nu „Goethe” ar fi cel mai apropiat liceu de casa elevului, dacă acesta ar fi fost criteriul care a primat. 

Inspectoratul Școlar de la București spune că elevul Chiriac a fost repartizat la Liceul „Ita Wegman”, dar că „nu are implicare față de un alt transfer sau repartizare a elevului”. 

Și reprezentanții ISMB au spus că derogarea de la Ministerul Educației înseamnă că acea condiție de medie nu se mai ia în considerare. 

Legătura dintre Monica Anisie și Cristina Chiriac

Mama elevului transferat, Cristina Chiriac, este președintele Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin și a fost văzută în mai multe ocazii în compania ministrului Monica Anisie.

La câteva zile de la instalarea în scaunul de ministru, Monica Anisie a participat la lansarea cărții „Educație antreprenorială. Școala de business”, de Cristina Chiriac. Se întâmpla pe 21 noiembrie 2019. Atunci ministrul declara că va semna un pact pentru educație antreprenorială: „Mă alătur acestei inițiative și voi semna pactul întrucât cred cu tărie în necesitatea dezvoltării unei culturi antreprenoriale în România și a unei educații care să susțină dezvoltarea tinerilor”.

Și s-a ținut de cuvânt. Pe 10 decembrie, Monica Anisie semna alături de Cristina Chiriac și un reprezentant al Federației Patronale Petrol și Gaze „Pactul pentru Educaţie Antreprenorială” și declara că vrea ca elevii din învățământul gimnazial și liceal să experimenteze ce înseamnă să fie antreprenori.

Anul acesta, pe 4 martie, Monica Anisie participa, alături de președintele Klaus Iohannis, la Gala Women in Economy 2020, organizată de Cristina Chiriac la Ateneul Român. 

Cristina Chiriac: „Nu s-a încălcat în niciun fel cadrul legal”

Întrebată de ziar despre transferul copilului ei la Colegiul „Goethe” în condițiile în care nu întrunea condiția de medie, Cristina Chiriac a spus că fiul ei e un minor și „trebuie să-i respectăm dreptul așa cum scrie în Constituție”.

„Eu vă spun că nu s-a încălcat în niciun fel cadrul legal, ci pur și simplu a fost transferat pe motive medicale. De 9 luni de zile are probleme grave de sănătate și pentru asta s-au efectuat trei operații, două la noi, una la Viena și există tot dosarul medical acolo unde trebuie. Nu s-a întâmplat nimic din ceea ce nu trebuia să se întâmple sau nu s-ar mai fi întâmplat în România”, a spus Cristina Chiriac.

„N-a intrat pe locul nimănui. Câte locuri au fost alocate atâtea s-au ocupat. Nu s-a întâmplat absolut niciun fel de abatere. Copilul meu a învățat la Goethe 8 ani de zile, a susținut toate examenele, nu are niciun fel de probleme, cum nici ceilalți copii nu au”, a mai spus Cristina Chiriac.

Mama a precizat că memoriul înaintat la Ministerul Educației a fost semnat de zeci de medici din România și din Viena.

Monica Anisie: „E caz medical, e pe bune, are operații, merge într-un picior”

Ministrul Educației Monica Anisie neagă o relație de prietenie cu femeia de afaceri Cristina Chiriac și că toate colaborările anterioare ar fi influențat decizia transferului. „Nici nu a depus ea dosarul. A depus soțul, tatăl copilului. Așa cum direcția (n.r.  Direcția Generală Învățământ Preuniversitar) le-a documentat pe celelalte, erau Daniela Bogdan și Luminița Barcari atunci, așa cum au venit și celelalte cu derogare, și ăsta la fel. Dar e caz medical, e pe bune, are operații, merge într-un picior”, a declarat Monica Anisie. 

Ministrul a spus și că la final de noiembrie a mai aprobat o a cincea derogare pentru un elev cu cerințe educaționale speciale.

Școala 9 a discutat cu medicul Beatrice Bindea despre procedura în cazul recomandărilor pe care ei le dau pentru transferuri. 

„De la noi pleacă cu referat de expertiză medico-pedagogică, cu recomandare de apropiere de domiciliu pentru că are o anumită problemă de sănătate. S-a scos criteriul de excepționalitate de astă vară, așa că toți copiii sunt cazuri medicale deosebite și atunci noi facem recomandarea de apropiere de domiciliu”, a spus medicul. 

Aceasta a precizat că înainte de intrarea în vigoare a regulamentul pentru funcționarea și organizarea școlilor în 2020, medicii au apucat să elibereze câteva referate de cazuri excepționale. Situațiile excepționale erau considerate cele în care numărul elevilor de la clasă era mai mare decât cel legal admis, iar în aceste condiții inspectoratul aproba depășirea acestui număr. 

Medicul spune că dacă nu a început anul școlar, transferul poate avea loc pe motive de apropiere de domiciliu „pentru că are o boală care ar putea să se agraveze în situația în care copilul ar rămâne la școala aceea aflată prea departe, deci din motive de apropiere de domiciliu”. „Înainte de începerea anului școlar motive de inadaptare la mediul școlar actual nu există pentru că n-a apucat să vadă cum e în școală”, a spus medicul. 

Dreptul la educație în limba maternă

Părinții elevilor care au picat la Colegiul „Goethe” susțin în continuare că este o nedreptate că elevi cu medii mari nu au putut intra la liceul unde au învățat din clasele mici și nu pot să continue studiul limbii materne, așa cum prevede Constituția. 

„Dreptul persoanelor aparținând minorităților naționale de a învăța în limba lor maternă și dreptul de a putea fi instruite în această limbă, sunt garantate”, scrie în articolul 3 din Constituția României. 

Legea mai spune că dacă există cereri ale părinților sau tutorilor legali ori ale organizației minorității naționale reprezentate în Parlamentul României, atunci se vor înființa unități de învățământ cu predare în limbile minorităților naționale cuprinzând toate grupele, clasele de nivel preșcolar, primar, gimnazial, liceal și postliceal solicitate. 

Cum Colegiul Goethe este singurul colegiu din București cu predare în limba minorității germane, potrivit Constituției, ar fi trebuit să aloce pentru clasa a IX-a atâtea locuri câți elevi absolvenți de clasa a VIII - a erau. Dar elevii care au dat Evaluare Națională la limba germană au fost repartizați la un liceu cu predare în limba română.

trimitere olimpiade

1/4

Răspunsul Ministerului Educației cu privire la transferuri. 

1/4

Răspunsul Ministerului Educației cu privire la transferuri. 

2/4

Răspunsul Inspectoratului Școlar al Municipiului București

2/4

Răspunsul Inspectoratului Școlar al Municipiului București

3/4

Articol din ROFUIP despre transferul elevilor

3/4

Articol din ROFUIP despre transferul elevilor

4/4

Articolul 154 din ROFUIP despre transferul elevilor

4/4

Articolul 154 din ROFUIP despre transferul elevilor

Andreea Ofițeru

reporter

Jurnalist specializat pe educație. A început să lucreze în redacția România libera în anii 2000. A fost apoi în redacțiile de la Adevărul, DIGI 24, HotNews.ro, unde a acoperit în principal subiectele legate de învățământul din România.

CUVINTE-CHEIE

goethe, transferuri

Utilizăm cookie-uri și alte tehnologii similare necesare funcționării site-ului, analizării performanței, pentru a-ți oferi conținut personalizat după interese și preferințe, precum și pentru activitatea noastră de publicitate online. Detalii despre despre cookie-uri și gestionarea lor in Politica de Cookies
Accept toate cookie-urile