„Disciplină prin palme peste față” și „camera cu întuneric”. Părinți din Timiș acuză personalul unei grădinițe private că îi lovește pe copii

„Disciplină prin palme peste față” și „camera cu întuneric”. Părinți din Timiș acuză personalul unei grădinițe private că îi lovește pe copii

INVESTIGAȚIE. „Disciplina se făcea prin palme peste față, peste cap, loviți la fund, trași de păr, de urechi”, „pe unul dintre ei îl băgau în garaj și stingeau becul…”, „…amenințări tip «îți rup urechile», «te arunc pe geam»”. Sunt câteva dintre relatările unor părinți cu privire la o grădiniță privată din Moșnița Nouă, Timiș. Centrul nu este acreditat sau autorizat și nu are nici autorizație ISU. O rudă a înregistrat-o pe directoarea Cornelia Amzulescu când recunoaște că o educatoare a lovit un copil. În discuția cu Școala9, directoarea inițial a negat, apoi a spus că „nu a fost lovitură, ci doar o atenționare”. 

13.06.2024

de Andreea Archip Ilustrație: Andreea Preda
  • Mai mulți părinți acuză grădinița „Lumea piticilor” din Moșnița Nouă, județul Timiș, de violență. Faptele descoperite de Școala 9 și relatate mai jos de părinți s-au petrecut anul acesta, iar altele, mai în urmă, în 2022. Una dintre familii a făcut plângere la poliție și apoi a mers și în instanță. Alții doar și-au retras copiii. Tot de la cei mici au aflat că o pedeapsă pentru unii dintre ei era să îi închidă în „camera cu întuneric”. Într-o înregistrare video, directoarea recunoaște că o educatoare l-a lovit peste gură pe unul dintre copii fiindcă „n-a mai putut” și pentru că „oriunde îl pui la masă totul distruge în jurul lui”. Dar a spus că nu o va da afară pe educatoare și îi roagă să meargă la altă grădiniță. 
  • Asociația „Lumea Piticilor”, sub umbrela căreia funcționează grădinița, a fost înființată în 2016, la trei ani după ce fondatoarea sa, Cornelia Amzulescu (fostă Corescu), a ieșit din închisoare unde a săvârșit o pedeapsă de trei ani pentru trafic de influență, fals în înscrisuri și uz de fals, potrivit publicației deBanat.
  • Grădinița nu are autorizare sau acreditare de la ARACIP, instituția de control al calității a Ministerului Educației, și nici autorizație de securitate la incendiu, deși funcționează de 8 ani în aceeași locație.
  • Directoarea neagă acuzațiile și spune că i-a înregistrat și ea video pe respectivii copii în timp ce spun despre părinți că mint, înregistrări cu care, afirmă ea, va merge în instanță, dacă va fi cazul.
  • ARACIP a explicat pentru Școala9 cum pot părinții să verifice dacă grădinița unde au copiii este autorizată sau acreditată și de ce este importantă această etapă pentru o instituție de învățământ. 

FRAGMENTE DIN ÎNREGISTRAREA DINTRE DIRECTOAREA CORNELIA AMZULESCU ȘI MĂTUȘA UNUI COPIL:

Aia a fost culmea, când fata (educatoarea, n.r.) n-a mai putut. Deci, dom'le, dacă i-ar fi spart gura… Dar dacă ar fi picat și și-ar fi spart gura și și-ar fi făcut nu știu ce… I-a tras, l-a lovit peste gură, e clar că l-a lovit și a recunoscut…
***
Sora mea a plâns tot weekendul. 
Dar nu plânge când ne scoate A. limba și când ne îngână? Nu plânge când bate copiii la fotbal? 
***
Rugămintea mea este să nu fie lovit.
Rugămintea mea este de luni A. să nu mai vină la grădiniță.

Numele părinților și copiilor au fost schimbate, pentru protecția lor. 

„Dar tu ai meritat această palmă?”

„Mama, să știi că Alexandra m-a lovit”. Camelia i-a cercetat buza care era crăpată în stânga jos. Era 18 martie 2022, vineri. Doar ce îl luase de la grădiniță și erau amândoi în mașină. Și-a sunat soțul să-i povestească și apoi s-a întors la grădiniță. 

„A ieșit prima dată educatoarea, am discutat cu ea și am întrebat-o de ce mi-a lovit copilul. Între timp a venit directoarea grădiniței care m-a întrebat ce s-a întâmplat. I-am spus. Nu a fost deloc surprinsă. Cuvintele ei către copilul meu au fost: dar tu ai meritat această palmă? Am rămas șocată”, povestește Camelia azi. 

Sâmbătă, a doua zi, soțul ei a vorbit cu directoarea care i-ar fi spus la telefon că băiatul lor are probleme psihice și trebuie dus la control. Discuții despre disciplina băiatului au mai avut și în trecut. 

Copilul a mai mers încă trei zile acolo. „Nu aveam nicio posibilitate, lucrând amândoi, nu avem aici ajutor, decât pe sora mea care lucrează și ea. Nu am avut cu cine să-l las.” 

Marți, când a mers să îl ia pe băiat de la grădiniță, sora Cameliei a înregistrat conversația cu directoarea Cornelia Amzulescu. O discuție despre care directoarea a negat inițial în discuția cu Școala9 că a existat. În înregistrare, se aude cum mătușa băiatului îi cere să nu-l mai lovească, iar directoarea insistă să nu-l mai aducă la grădiniță fiindcă are ADHD și ei „nu mai au soluții”. 

Camelia a găsit apoi o altă grădiniță și a mers și la medic. „Am făcut o programare la psihiatru. În urma consultului, doamna mi-a spus că nu are nimic copilul, doar că se vede că s-a întâmplat ceva în comportamentul lui - era foarte abătut, trist. Doamna psihiatru m-a susținut să merg mai departe, să nu las lucrurile așa, să fac plângere.”

Inspectoratul Școlar Timiș i-a spus că grădinița nu face parte din rețeaua școlilor autorizate sau acreditate, prin urmare, nu au pârghii legale pentru a face o inspecție sau a lua măsuri. Instituția a confirmat asta ulterior și pentru Școala9. De asemenea, Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) ne-au spus că nu are autorizare sau acreditare, un proces care înseamnă verificări constante de către inspectori care se uită de la clădire și dotări la calitatea actului educațional. 

Camelia a depus și plângere la poliție. „Începutul a mers foarte bine, chiar în ziua respectivă a fost și chemată la post educatoarea, ulterior lucrurile au început să scârțâie, ancheta mergea tot mai lent, că nu au timp cei de la poliție, că au foarte multe dosare, că se vor ocupa și de dosarul meu, diverse motive.”

Inspectoratul de Poliție Timiș a confirmat că pe 19 martie 2022 a fost depusă o plângere la Secția 1 Poliție Rurală Timișoara, postul Moșnița Nouă pentru „purtare abuzivă” și că la aproape doi ani distanță, pe 4 decembrie 2023, dosarul a fost transmis către Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara. Procurorii nu au vrut să ofere alte detalii din dosar, motivând că nu sunt informații publice.

„În ultimii 3 ani nu au fost înregistrate alte plângeri referitoare la fapte de natură penală sau contravenţională care să fi fost săvârşite la grădiniţa din comuna Moşniţa Nouă”, a mai menționat în răspunsul pentru Școala9.

„Camera cu întuneric” 

„Probe există: buza spartă a copilului și înregistrarea în care directoarea recunoaște că da, educatoarea a lovit copilul și chiar dacă copilul dădea foc la grădiniță, nu trebuia să facă Alexandra (educatoarea, n.r.) acest lucru. Acum, dosarul este încă la procuror, deși avocata tot face cereri să vadă ce se întâmplă cu dosarul și nu primește nimic”, spune azi situația demersurilor familiei. 

Educatoarea acuzată de violență, Alexandra Panc, nu a dorit să ofere un punct de vedere pentru Școala9. A menționat doar că este o poveste veche care i-a făcut deja mult rău. „Vreau să am liniște și să nu mai aud de cazul ăsta în viața vieților mele”. 

Cornelia Amzulescu a spus, inițial, că nu știe de înregistrarea în care recunoaște actul de violență, cel din 2022. „Doamnă, nu există nicio declarație de-a mea absolut nicăieri, în care eu să afirm așa ceva, neîntâmplându-se lucrul respectiv, da?”.

După ce i-am trimis înregistrarea pe WhatsApp, a răspuns: „Da, știu. Nu a fost lovitură, ci doar o atenționare. Cereți dosarul de la poliție. Am avut foarte multe prejudicii din cauza acestei familii. Mă văd nevoită să fac o plângere la Parchet.”

Mai mult, copilul Cameliei a ridicat mai multe probleme de disciplină, susține Amzulescu. „Un copil foarte violent, încontinuu agresa, lovea copiii, a bătut o îngrijitoare de-a mea în baie, dădea cu picioarele și cu pumnii în ea și zicea, du-te în aia mea, ești grasă, ești urâtă. Și am rugat mămica să-și retragă copilul de la grădiniță. Mămica a refuzat categoric, spunând că niciodată, la nicio grădiniță, nu i-a fost așa de bine și n-a fost așa de bine îngrijit”, spune aceasta. 

Susține că din cauza copilului alți cinci părinți și-au retras copiii și afirmă că, deși educatoarele sale au experiență și sunt calificate, „nu au putut să facă față situației”, fiindcă „nici măcar cu copilul în brațe nu se puteau face orele”. 

„Este singurul copil din grădiniță care are strugurelul în buzunar și are veșnic buzele uscate, crăpate. Trebuia să avem grijă să-i umplem tot timpul sticla cu apă și să-l obligăm să bea apă, că avea și mâinile ca pielea de șarpe, știți?”, explică ea buza crăpată a băiatului.

Amzulescu reclamă că părintele a făcut-o „cu ou și cu oțet pe toate canalele media”. „Povestea este veche și am suferit mult din cauza ei, dar am zis, până la urma urmei, Dumnezeu este cel care decide și nu duc lipsă de copii din cauza ei”, a mai spus directoarea. 

Conflictul a continuat în online

La câteva luni de la incident, Camelia a povestit experiența pe pagina sa de Facebook. Spune că au mai venit către ea și alți părinți. „Știu că au mai fost alți copii retrași tot pe motiv de violență, iar unul dintre copii era închis în garajul grădiniței cu lumina stinsă, drept pedeapsă, să nu mai facă prostii, să fie liniștit.” 

Povestea continuă să se dezvăluie, fiindcă băiatul ei a început după mai mult timp să vorbească. „Copilul meu avea 4 ani la momentul respectiv. Nici copilul meu nu a dat toate detaliile din prima, își amintea pe parcurs. A povestit despre aceeași educatoare plus o doamnă îngrijitoare care îi brusca”, mai spune Camelia. 

Conflictul cu conducerea grădiniței a continuat și în online, după ce Camelia a început să scrie pe grupuri că nu recomandă această grădiniță. A primit apoi tot felul de mesaje. A existat și un schimb de replici public în care directoarea îi spunea că băiatul ei a fost „teroristul grădiniței mele”, dar și: „copilul este minunat, mama are o problemă de acceptare a realității”, într-un alt comentariu. Atunci a decis Camelia să o dea în judecată direct pentru defăimare.

Alți părinți au început să vorbească discret între ei, după ce și-au retras copiii, pe Whatsapp. Frânturi din discuțiile părinților, pe care publicația noastră le-a văzut: 


„Erau ținuți în teroare”

Anul acesta, Camelia a vorbit cu alte două mămici care au trecut recent prin experiențe similare la „Lumea piticilor”. Alina, una dintre ele, care îi avea pe ambii copii acolo, a povestit experiența sa și pentru Școala9. La început a avut doar suspiciuni, după ce un alt copil s-a plâns mamei lui cu care Alina era prietenă. 

A tot încercat să afle dacă se întâmpla ceva la grădiniță de la băiatul mai mare, fiindcă fetița nu vorbea încă: „I-am pus întrebări la care să nu răspundă prin da și nu. Și eu și soțul meu, și am ajuns la aceeași concluzie: că disciplina se făcea prin palme peste față, peste cap, loviți la fund, trași de păr, de urechi. Atunci mie mi s-au mai clarificat niște chestii.”

„Am aflat niște detalii care m-au îngrozit. Cum, de exemplu, directoarea îi închide în garaj în întuneric. Mi-a zis că el n-a fost închis, dar alții au fost și îi auzea cum plâng. E un garaj care face parte din clădire, are ușă exterioară, dar se poate intra și din hol, propriu-zis. Îs amenințați constant că dacă nu faci aia te plesnesc, te bat, erau cumva ținuți în teroare”, spune aceasta. 

„Copilul de 4 ani să-l confrunte cu doamna care era agresorul principal”

În acele zile, a mers la grădiniță să-i spună directoarei ce a aflat că se întâmplă la clasă. „Voiam să rezolvăm problema și copilul meu să continue să meargă acolo, avea prieteni acolo. Doamna a început cu minciuni, am văzut-o cum s-a transformat în victimă, că în viața ei nu s-a întâmplat așa ceva și să-mi țină copilul de 4 ani să-l confrunte cu doamna care era agresorul principal. Mi-am dat seama că nu am cu cine să discut, că n-o să dea pe nimeni afară și că nu va pune camere că «nu vrea să-și streseze personalul».”

Au decis să-și retragă copiii care erau de un an și jumătate acolo și să-i ducă la altă grădiniță. „După toată chestia asta, în două săptămâni l-am văzut că s-a relaxat că a înțeles că nu va mai merge acolo și a început să mai povestească. Dar nu-i place deloc să vorbească.”

A vrut atunci să avertizeze alte mame, așa că a trimis un mesaj pe grupul de Whatsapp: „Uite asta mi s-a întâmplat mie, discută și tu cu copilul tău dacă e adevărat. Mi-au mai confirmat trei mame, le-au recunoscut copiii că au fost loviți. În rest, multe mame care tolerează chestia asta, hai că îi mai dau și eu una acasă. N-am insistat la ele.”

Spune că nu a făcut plângere și pentru că a crezut nu va avea câștig de cauză. 

Cornelia Amzulescu a fost directoare a Inspectoratului de Stat în Construcții Timiș și vicepreședintă PDL. În 2011 a fost condamnată la trei ani și jumătate de închisoare pentru trafic de influență, fals în înscrisuri și uz de fals, potrivit publicației deBanat. Un om de afaceri care a fost prins cu muncitori la negru i-a cerut să intervină pentru el și aceasta i-a promis că îl va ajuta dacă donează către PDL Timiș 10.000 de lei. Bărbatul a sesizat procurorii. 

„Și pe noi ne-a pus să plătim facturi fără număr în contul ei personal. Asta din nou, evaziune fiscală”, spune Alina care își dorește azi doar să meargă mai departe. Taxa lunară era de 1.500 de lei.

Potrivit Ministerului Finanțelor, Asociația „Lumea piticilor” a avut anul trecut încasări de peste 256.000 de lei și are 6 angajați, doar personal pentru activități economice sau financiare. În 2022, avea 12 angajați, din care 6 pentru activități economice și 6 fără scop patrimonial și venituri de aproape 262.000 de lei.  

„A început să-și lovească fratele peste fund”

O altă mamă cu care Alina a ajuns să-și împărtășească experiența a fost Maria. În cazul ei, primele suspiciuni au apărut vara trecută. „Primul semn care m-a alarmat cel mai tare a fost că a început să-și lovească fratele mai mic peste fund. Îi zicea: nu ești cuminte! și poc-poc!, două palme la fund. Eu întrebam: de ce l-ai lovit? Că nu-i cuminte? Dar noi așa facem? Am zis apoi să-l urmăresc până să trag o concluzie”, spune mama. 

Astăzi trăiește cu vinovăția că nu l-a retras de atunci. „Am început să-l întreb: la grădiniță vă lovește? «Nu, doar pe cei care nu sunt cuminți!» Mereu așa se exprima. Seara, când se relaxa, mai povestea una alta și îmi zicea random niște chestii: doamna Cornelia pe copiii care nu sunt cuminți îi închide în garaj. Îi zic: pe tine te-a închis? Nu! Dar pe altul? Da! Și ce-a făcut? A plâns până a ieșit.”

În timp a tot adunat indicii din comportamentul lui. Într-o zi a venit de la grădiniță și i-a povestit cum o îngrijitoare l-a tras de păr și de ureche și l-a lovit peste fund. „Să mergi să o cerți!, mi-a zis. Asta a fost cel mai explicit lucru pe care mi l-a zis copilul de-a lungul timpului, deci clar ceva s-a întâmplat.” 

Atunci a sunat-o pe directoare. „A zis că va investiga și va lua măsuri și că a sunat-o pe îngrijitoare care a recunoscut că a fost un conflict la somn. Ulterior am închis telefonul și a rămas să mergem luni la școală să vorbim cu toții, să o confrunte cu copilul. Adică copilul să-și confrunte agresorul, să-i spun agresorului în față «tu m-ai lovit». Ăsta era planul ei”. Exact ca în cazul Alinei.

Luni au mers la grădiniță. „I-am arătat o filmare în care eu m-am jucat cu băiatul de-a grădinița să-l văd cum face, uite, copilul ăsta e rău, ce-i face doamna, cum îi face? Și a bătut ursulețul și l-a scuturat. I l-am arătat directoarei. Ea a zis că n-are relevanță, că eu i-am indus reacția.”

După-amiază când au venit să-l ia, i s-a comunicat Mariei că niciun angajat nu va fi sancționat după acel episod și că „dacă ne-am pierdut încrederea în grădiniță, putem să plecăm.” 

Când și soțul Mariei a scris că nu recomandă grădinița în online, „am primit amenințări că noi ne terorizăm copiii, că ea trebuia să cheme Protecția copilului pentru noi, că ea va face publice dovezile și probele pe care le are dacă nu-i dăm pace. Eu cred că l-a filmat pe copil învățându-l să spună ceva.”

Maria l-a ținut două săptămâni pe copil acasă și apoi au mers la altă grădiniță. 

Ce spune directoarea grădiniței

Cornelia Amzulescu, directoarea „Lumea piticilor”, a spus pentru Școala 9 că știe cazurile respective „în detaliu” și neagă că a existat vreo situație de violență. Dar că acel copil „era foarte violent, încontinuu agresa, lovea copii, a bătut o îngrijitoare” și că din cauza sa alte familii și-au retras copiii. 

În cazul Mariei, aceasta spune că părinții au fost dificili: „Mie mi s-a părut un copil terorizat de părinți.” Mai mult, susține că a primit amenințări telefonice. „Au început denigrările la telefon, o doamnă: ești o proastă, ești o nesimțită, ești o pușcăriașă, ești o nemernică, te aranjez eu, te bag eu pe tine în pușcărie, te distrug, n-o să mai ai niciun copil la grădiniță. A zis: te iau de gât, te duc în birou la președintele consiliului județean Timiș. Și eu zic: la domnul Nica? «A, te cunoști cu domnul Nica, deci nu ți-e frică?»”.

Cornelia Amzulescu spune că și ea și-a adunat mărturii video, „vreo 10 filmări cu copilul ăsta. De ce spune mama ta că tu ai fost lovit în grădiniță? Dar n-am fost lovit, Cornelia, și i-a spus tata să nu mai mintă că îi crește nasul ca la Pinocchio. Credeți că eu n-am înregistrări? Am foarte multe înregistrări… Dacă voi fi acționată în instanță sau voi fi chemată undeva, părinții vor veni și vor depune mărturie despre modalitatea în care această familie își crește copiii.”

Cât despre acuzațiile cu privire la închiderea copiilor în garaj drept pedeapsă, directoarea spune că sunt invenții. „Dacă cineva mă acuză oficial de această pedeapsă, să știți că mă duc cu el în instanță. Înțelegeți? Au inventat atâtea vorbe după ce au plecat...”

Despre una dintre mămicile care a acuzat grădinița spune că are o afacere prin care „încasează niște bani care nu sunt declarați la fisc”. Întrebată de unde are aceste informații spune „doar nu-i NATO să n-ai acces la informație. Dar nu le fac rău. La mine în Biblie scrie să nu faci rău.”

„ARACIP este o afacere privată”

Cât despre acreditarea ARACIP,  Amzulescu spune că „Sunt 8700 de grădinițe în România neacreditate, autorizate, dar neacreditate. Eu sunt autorizată, dar nu sunt acreditată. Și mă acreditez atunci când apreciez eu că trebuie să depun dosarul.” 

„Pentru că acest ARACIP a fost făcut printr-o hotărâre de guvern și este o afacere privată, nu este o afacere de stat. Eu cunosc toată procedura, am lucrat ani de zile cu senatul României și cu guvernul României și cunosc toată procedura ARACIP. Știu ce înseamnă să te autorizezi, să te acreditezi, să nu te acreditezi”, a mai menționat. 

*După o verificare în registrele de pe site-ul ARACIP, grădinița din Moșnița nu se află pe lista unităților nici acreditate, nici autorizate. 

Spune că până la aceste cazuri, nu a mai avut nicio problemă, că tot personalul său este calificat și că nu a dat pe nimeni afară de la înființare. 

De ce e importantă autorizarea/acreditarea

ARACIP le explică părinților că pot afla dacă unitatea de învățământ, de stat sau privată, are autorizație să funcționeze provizoriu sau acreditare, accesând site-ul http://www.aracip.eu, la secțiunea Registre sau prin solicitare scrisă pe adresa de e-mail aracip@edu.gov.ro.

Autorizarea și apoi acreditarea înseamnă, explică inspectorii ARACIP, respectarea unor „standarde impuse prin legislație”, pe trei ramuri: capacitatea instituțională, eficacitatea educațională şi managementul calității. Se uită de la existența autorizării ISU, până la capacitatea clădirii de a oferi servicii de calitate pentru toți copiii înscriși, dacă personalul este calificat și programele predate optime. 

Dacă la verificările periodice, inspectorii constată că nu sunt respectate standardele, unitatea respectivă își poate pierde autorizația. 

„Entitățile care furnizează servicii educaționale fără parcurgerea procedurii de evaluare instituțională în vederea autorizării de funcționare provizorie nu sunt încadrate în categoria unităților de învățământ; monitorizarea, verificarea și evaluarea acestora depășesc, conform legislației în vigoare, competenţele ARACIP”, au mai explicat aceștia. 

Dacă un centru care oferă servicii de educație și îngrijire pentru copii nu este autorizat sau acreditat ARACIP nu înseamnă că este în afara legii, funcționează legal ca asociație sau SRL, dar aceste procese vin cu asigurări în plus. 

Fără autorizație ISU

Clădirea în care primește peste 60 de copii zilnic nu are nici autorizație de securitate la incendiu.

După ce Școala9 a făcut cerere de informare către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Timiș, aceștia au mers în control la „Lumea Piticilor” și „au fost aplicate sancțiuni contravenționale pentru deficiențele constatate”. 

Potrivit directoarei, anterior vizitei, aceasta avea o negație la obținerea autorizației pentru că imobilul avea sub 175 de metri pătrați și legea nu le impunea acest lucru. La ultimul control au măsurat din nou și au ieșit mai mulți metri pătrați. 

„Au apreciat că spațiul în care este centrala termică deservește și casa și grădinița. Sigur, așa este. Și am ajuns la 191 de metri pătrați cu încăperea respectivă și mi-au impus să mă autorizez, adică nu mai e valabilă negația, și a început procedura de autorizare. Am 12 luni la dispoziție”, spune Amzulescu. 

Cum poți să îți dai seama dacă copilul tău trece printr-un abuz

Cătălina David, psihologă cliniciană și psihoterapeută, explică semnele care arată dacă ceva este în neregulă în viața unui copil. „În primul rând, trebuie să fie atenți la orice schimbare în comportamentul copilului, pentru că de obicei copilul nu vorbește, copilul nu pune în cuvinte în niciun fel un comportament nepotrivit al adultului. Iar schimbările pot fi în două direcții: pe de o parte, un soi de închidere a copilului, un soi de retragere, disociere, copilul pare mai absent, mai distant, mai puțin implicat, mai amețit, mai cuminte, eventual.” Mai multe despre subiect și sfaturi pentru părinți, dar și pentru cadrele didactice care au la clasă copii cu probleme de comportant, în Școala9 de mâine.

Dacă aveți o sugestie de articol, temă pe care să o abordăm sau o observație legată de acest material, vă rugăm să ne scrieți pe adresa redactie@scoala9.ro.

 

Andreea Archip

editor coordonator

Cel mai mult pe lume îmi place să fiu reporter. Nu știam asta când am dat la Facultatea de Jurnalism la Iași, dar am avut fler. Până la Școala 9, în cei 18 ani de presă, am fost redactor-șef la „Opinia Studențească”, reporter la Evenimentul Zilei, Adevărul, TVR - Departamentul Știri, Digi 24 și la Libertatea. Îmi place să fiu pe teren, să vorbesc cu oamenii, să filmez, să montez, să documentez, să scriu. 

CUVINTE-CHEIE

abuz gradinita mosnita noua timis parinti nemultumiti lumea piticilor