Categorie

Cancelarie

Cu și despre profesori, cu sau fără catedră și catalog. 

Alte articole

Laborator

Cum schimbă o toaletă o comunitate. „O fetiță se învoia și petrecea timpul la toaletă pentru că ăla era cel mai frumos loc pe care îl știa ea”

de Andreea Archip. Foto: Dumitru Angelescu. Video: Cosmin Nistor

În ultimii doi ani, 340 de școli din România au primit toalete noi sau renovate în interior. În comuna Motoșeni, din Bacău, de exemplu, s-au construit toalete noi la toate cele șase unități de învățământ. Prima toaletă a fost făcută în școala principală cu ajutorul Fundației Terre des Hommes și asta a dat curaj directorului școlii și primarului să găsească fonduri și pentru restul. „Câteodată trebuie să vină cineva din exterior și să-ți spună: da, poți!”, s-a convins activista Alina Mirt. În toată țara, mai sunt 836 de unități de învățământ cu toaleta în curte.

17.03.2021
Clasă

Învățătoarea din Chitila care își transformă clasa în circ sau corabie a piraților. „Educația în secolul 21 nu se mai poate face doar cu tabla și cu creta”

de Ema Tănase

Natalia Rotaru, învățătoare din Chitila, crede că o școală prietenoasă înseamnă  regândirea permanentă a modului de predare, ca elevii să participe cu drag la lecții. Așa că din micul oraș ilfovean călătorește cu elevii ei de clasa a treia în lumea circului, căutându-l pe Fram, merg în adâncuri pe urmele căpitanului Nemo și ies mereu să facă lecții în natură.  

16.05.2022
Laborator

Refuzul de a înscrie în clasa pregătitoare copiii sub 6 ani este discriminare, susține CNCD. „Poate că decizia va pune Ministerul pe gânduri”

de Andreea Archip

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) i-a dat dreptate unui tată care a reclamat Ministerul Educației după ce copilul lui a fost refuzat la înscrierea în clasa pregătitoare. Acesta împlinea vârsta de 6 ani la trei zile după termenul prevăzut. Ziua lui de naștere e pe 3 ianuarie, iar termenul impus de metodologie este 31 decembrie. Ministerul a contestat decizia CNCD care îi cere să schimbe metodologia Numai în București erau anual în jur de 200 de copii în această situație: părinții voiau să-i înscrie, aveau o dezvoltare psihosomatică care le permitea să facă față clasei pregătitoare, dar erau refuzați.

15.11.2023